Forum Polityka, aktualnościKraj

Spożycie wołowiny w Polsce dziesięć razy mniejsze niż unijna średnia. Jest ratunek dla krajowych hodowców

Spożycie wołowiny w Polsce dziesięć razy mniejsze niż unijna średnia. Jest ratunek dla krajowych hodowców

Wyświetlaj:
autor758 / 95.160.47.* / 2016-01-20 13:13
niech będzie w cenie wieprzowiny to nie tknę świniny
LRR / 37.248.255.* / 2016-01-20 13:12
Wołowina w Polsce jest ohydna. Wołowina to nie jest Krasula, która pada ze starości, niestety to jest w polskim rozumieniu wołowina.
kruk51 / 83.4.11.* / 2016-01-20 12:31
Obawiam się, że to zaś ruch na szachownicy w kierunku uboju rytualnego zwierząt rzeźnych ! Boć araby też jedzą
tylko mięso koszerne !
ass835 / 176.221.124.* / 2016-01-20 13:18
To gdzieś się zgubiłeś bo już dawno ten zakaz zniesiono.
Miesozerca / 94.254.133.* / 2016-01-20 12:24
Ciekawe czemu polska wołowina jest prawie o połowę tańsza we Francji, Wielkiej Brytanii czy Niemczech niż na rodzimym rynku. Póki nie będzie ścigane sztucznie zawyżone cen na czerwone mięso będziemy jeść świnie.
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
lucki / 91.223.33.* / 2016-01-20 12:22
Ludzie powinni ograniczyć spożywanie mięsa, a nie kolejny artykuł zachęcający do wpieprzania jeszcze więcej. Maskara
emeryt 2 / 62.61.45.* / 2016-01-20 11:34
Chętnie bym kupowała wołowinę ala jest bardzo droga
bawe / 77.254.127.* / 2016-01-20 12:27
Własnie, przy takiej cenie wołowiny stała się ona mięsem luksusowym. Chetnie bym kupowała ale przy cenie np. schabu zakup wołowiny jest kaprysem. Kiedy jest cena promocyjna to znika z lad sklepowych bardzo szybko. Spożycie wołowiny jest niskie bo, powiedzmy to dużymi literami, jest BARDZO DROGA. I tyle.
SENTINEL-11 / 83.11.128.* / 2016-01-20 11:32
Polacy to rasa niewolników UE, mają jeść odpady i ochłapy po ubojowe i przede wszystkim pracować na swoich panów a nie objadać się zdrowym mięsem w końcu ktoś musi zjeść te resztki bo bakutylom jeszcze trzeba za to zapłacić. ;P
kali1970 / 95.50.193.* / 2016-01-20 11:26
Wołowina jest droga, ostatni raz ją jadłem .... nie pamiętam :(
dziunia 276 / 146.0.111.* / 2016-01-20 11:18
No i wyjasnilo sie po co nam uchodzcy? Jedlismy za malo wolowiny i teraz mamy za swoje. Potrzebujemy miliony arabow zeby podaz na wolowine wzrosla. Co bedzie, jak juz zjedza wszystkie krowy, zdaje sie nikt o tym nie mysli!
Yora / 83.8.106.* / 2016-01-20 11:18
Co za bzdury ! Zresztą - jak zwykle. Kto płaci za wypisywanie takich dyrdymałów.
Ja chętnie jadłabym mięso wołowe każdego dnia. Niestety, tak mnie jak i wielu Polaków na nie nie stać. Ostatni raz jadłam wołowinę jakieś dwa lata temu. A i baraniną nie pogardziłabym. No cóż ... pozostaje wieprzowina.
ja prawie weget / 80.55.37.* / 2016-01-20 11:12
przywrocenie uboju rytualnego to spowodowalo, juz nie sa Polacy pewni co jedzą - czy mięso z zamęczonych zwierzat czy nie - wiec nie jedza wcale!!!!!!!!!!!!
hen445 / 213.108.15.* / 2016-01-20 11:10
POLAKÓW nie stać na Wołowinę, a za komuny zajadaliśmy się nią, bo? Bo była tania. To UE doprowadziła do tego, że 1kg tego mięsa kosztuje 70 zł. To UE narzucając obwarowania przy hodowli krów, spowodowała drastyczny spadek polskich hodowców i niespotykana na skalę Polski podwyżkę ceny tego mięsa. Za komuny krowy hodowane były na wsiach na potęgę. Obecnie na wsi nie ma krów, niemożna kupić mleka od gospodarza,sera, śmietany. BO SIĘ NIE OPŁACA!!!!!!! Bo wymogi sanepidu skazały nasze krowy na wyginięcie. TAKA JEST PRAWDA O UE I WOŁOWINIE. Polacy mają kupować odpad, chemicznie i genetycznie modyfikowaną żywność, by koncernom zagranicznym się powodziło, by firmom farmaceutycznym przybywało pacjentów do leczenia. Ludzie przebudźcie się. Zacznijmy walczyć o naszą żywność, o Polskę. Za kolejnych 25 lat możemy już zostać zassani przez UE i najbliższego sąsiada.
fd / 89.75.131.* / 2016-01-20 23:15
Nie siej, człowieku, popeliny. Jem wołowinę przynajmniej raz w tygodniu. Polskiej wołowiny jest w sklepach w bród i do tego w znośnych cenach. W moim mieście: antrykot z kością - 19-23 zł., bez kości ok 28 zł. Udziec 28 zł. Rostbef do 30 zł. Różne łaty, pręgi, łopatki etc. są tańsze. 70-80 zł. to kosztuje polędwica wołowa. Podstawowy problem z polską wołowiną jest taki, że jest ona z krów ras mlecznych a nie mięsnych. Na befsztyki nadaje się raczej średnio. Bez problemu kupuję również od zaprzyjaźnionego rolnika mleko prosto od krowy, własnej roboty śmietanę, masło, ser etc. Na dokładkę mas coś takiego jak mlekomaty, gdzie też kupisz mleko od chłopa.
stande / 77.182.183.* / 2016-01-28 11:40
70 zł za kilo polędwicy to mało ??? to ile ty zarabiasz ???? pewnie pełowiec
ass835 / 176.221.124.* / 2016-01-20 13:22
Była tania i nikt jej nie nie chciał kupować bo było to mięso które nadawało się jedynie do zmielenia i zasypania workiem przypraw. Krótko mówiąc nie z ras mięsnych a z krów które przestawały dawać mleko i blisko im było do zdechnięcia ze starości..
seen / 80.55.149.* / 2016-01-20 11:06
Skoro mamy 10x niższe zarobki niż w UE to i spożycie mięsa droższego od wieprzowiny 10x musi być 10x mniejsze od unijnego...
Bartek709 / 212.106.162.* / 2016-01-20 10:55
Przede wszystkim cena - to podstawowy powód niskiego spożycia. Jeszcze wyraźniej widać to przy jagnięcinę. Ceny nowozelandzkich baranków kosmiczne - prawie 100 zł za kg.

Najnowsze wpisy