MacMurphy
/ 84.40.135.* / 2006-11-29 18:52
Kilkakrotnie popierałem w wyborach właśnie UPR, ponieważ UPR najlepiej prezentuje mój osobisty interes ekonomiczny osoby prowadzącej niewielką działalność gospodarczą. Nie przeszkadza to mi w głosowaniu na inne ugrupowania. W ostatnich lokalnych wyborach oceniłem na przykład, że jeśli dla równowagi politycznej poprę lewicę, to tym samym odciągnę PO od PiS. A w ewentualnej koalicji PO-LiD partnerem wiodącym będzie liberalne PO, podczas gdy w koalicji PO-PiS partnerem wiodącym będzie w sferze gospodarczej socjano-populistyczne PiS.
Jeśli chodzi o marginalne poparcie dla UPR, to oceniam, że istotną przyczyną jest obawa o "zmarnowany głos". Kiedyś nawet tu, na forum Money.pl, gdzie znajduję relatywnie dużo deklaracji poparcia i sympatii dla UPR, w odpodwiedzi na moją uwagę, że warto oddać głos na UPR, była obawa o "zmarnowany głos".
Innym elementem jest brak w autoprezentacji UPR możliwego do zrealizowania celu politycznego, który byłby zrozumiały i dotyczyłby szerokiego grona wyborców.
Podam przykłady.
Likwidacja opodatkowania przychodów z odsetek.
Likwidacja opodatkowania tak zwanych ryczałtów samochodowych, czyli zwrotu kosztów użytkowania do celów służbowych prywatnych samochodów osobowych pracowników.