studentMIM
/ 2009-01-08 00:15
/
Tysiącznik na forum
Ad 1. Kimże jesteś, że zarzucasz mi brak zrozumienia? To zdanie miało oznaczać, że akceptuję tezę, ale uważam iż wymaga ona doprecyzowania (co też uczyniłem).
Co do reszty, to nie, nie widziałem. Nie widziałem też w drugą stronę. To czy coś widzę, czy tylko o tym wiem nie jest istotne. A że izraelskich terrorystów samobójców nie ma, to inna sprawa.
Nie twierdzę, że niszczenie domów rodzin jest idealnym rozwiązaniem. I jeśli masz lepsze rozwiązanie w momencie, gdy zamachowcy samobójcy wybuchają na Twoich ulicach i zabijają Twoich cywilów, to bardzo chętnie posłucham.
Ad 2. Egipt nie zamyka granicy dlatego, że lubi Izrael, ale dlatego, że nie lubi Iranu. I jest to sprawa tylko i wyłącznie Egiptu. Każdy kraj ma prawo zamykać swoje granice. Tak samo jak Stany mają prawo nie wpuszczać Meksykanów, tak samo Izrael ma prawo nie wpuszczać Palestyńczyków
Ad 3
3.1 Wciąż nie podałeś tego linka do jakichkolwiek danych potwierdzających to co mówisz
3.2 Wybacz, ale jakoś bardziej ufam Wyborczej oraz FoxNews niż AlJazeerze. I myślę, że statystycznie mam rację
3.3 pkt d) - to są słowa Busha. Uwierz mi, że jemu by na pewno to wypomnieli, gdyby kłamał
3.4 Ciekawe co masz na myśli pod sformułowaniem "urzędnik rządu". Tak czy inaczej to naturalne, że w wojnie zabijasz liderów (na przykład członków rządu) państwa z którym walczysz.
3.5
To nie jest zadna wojna tylko mordowanie palestynczykow na wielka
skale
Gdyby Izrael chciał "mordować na wielką skalę", to ofiar po stronie Palestyńczyków nie byłoby 600 a co najmniej 6000. Tak niewielka (jak na wojnę) liczba ofiar oznacza, że Izrael stara się oszczędzać cywilów
PS. Oczywiście lepiej, abym oglądał AlJazeerę. To jest zdecydowanie najbardziej obiektywne źródło informacji.
GW raczej nie lubię, ale Foxowi oraz CNN jednak w większości wypadków ufam.
zeby otworzyc
musialy byc wczesniej zamkniete
To oczywiste, że Izrael zamyka swoje granice, aby ograniczyć napływ ludzi potencjalnie niebezpiecznych
Okrety izraelskie atakuja na wodach miedzynarodowych statki probujace
dostarczyc zywnosc do strefy gazy.
może jakieś linki na potwierdzenie?
Mur getta jest nawet na wodzie.
Nie getta, ale mur na granicy Izraelskiej. Każde państwo ma prawo do wybierania, kto wejdzie na jego terytorium. Nie rozumiem dlaczego Izrael miałby być traktowany inaczej
PS2. Jeśli możesz, to postaraj się pisać z polskimi znakami. Ułatwi to czytanie i pozbawi mnie problemu ze spell checkiem, gdy Ciebie cytuję