Mieczyslaw
/ 2008-05-21 13:03
/
Uznany Gracz Giełdowy
Karkówka peklowana w bourbonie
Składniki
• 4 kotlety z karkowki o grubosci ok. 2,5 cm
• 1 cebula
• 3 lyzki soli
• 3 lyzki brazowego cukru
• 3 szkl. wody
• 3 lyzki bourbonu (lub whisky)
• 5 lyzek oleju
• 2 liscie larowe
• szczypta cynamonu
• 10 ziaren czarnego pieprzu
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 3 gozdziki
Etapy przygotowania
1. Kotlety ulozyc obok siebie w nieduzym naczyniu. Na wierzchu polozyc cebule pocieta w paski, liscie laurowe, pieprz, ziele angielskie, cynamon i gozdziki.
2. Przygotowac zalewe: rozpucic cukier i sol w 1 szkl. goracej wody, nastepnie dodac zimna wode, bourbon oraz 2 lyzki oleju i dobrze wymieszac.
3. Zalac kotlety marynata. Marynowac co najmniej 4 godz. Po wyjeciu z zalewy, posmarowac olejem i grillowac ok. 20 min., czesto obracajac.
Karkówka w piwnej marynacie
Składniki:
• 1 kg schabu karkowego
• 2 szkl piwa
• 1 kieliszek wódki
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• łyzeczka kminku
• kilka ziaren ziela angielskiego
• kilka ziaren pieprzu
• kilka ziaren jałowca
• sól, pieprz, papryka
Sposób przyrz?dzenia:
Piwo zagotować z kminkiem, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem. Przestudzić, dodać koncentrat, wódkę, po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry grubości ok. 2 cm. Delikatnie rozbić. Kotlety zalać marynat?, odstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso osuszyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, piec po 15 min. z każdej strony. Podawać od razu. Pod koniec pieczenia można karkówkę oprószyć papryką, nabierze wtedy ostrzejszego jeszcze smaku.
POLECAM !