hhgdvgi
/ 78.155.123.* / 2011-06-05 09:41
Konserwanty w żywności wydłużają termin przydatności do spożycia,ale jedzenie, którym jesteśmy raczeni jest i tak o niebo gorsze od tradycyjnie wyprodukowanej żywności, smak jest istotny. Poza tym nie wszystkie konserwanty powinny być umieszczane w produktach spożywczych, wiele z nich jak benzoesan sodu podrażnia żołądek i w połączeniu z wit.c (dodawaną do napojów smakowych) może mieć rakotwórcze właściwości. Takich szkodliwych substancji w żywności jest wiele,ukrywa się ich nazwy na opakowaniu pod symbolem E,ale prawdą jest , że wiele z nich może przyczyniać się do powstania alergii. Nie wszystkie E są szkodliwe, ale łatwiej rozróżnić nazwę substancji niż jej symbol, dlatego nierzetelna informacja na opakowaniu produktu jest dla mnie celowym zabiegiem. Jedyna rada czytać dokładnie skład i wybierać najmniej przetworzoną żywność. Nie wierzmy we wszystkie zapewnienia naukowców, kierujmy się własnym rozumem.