Bednarski Rafał
/ 87.239.219.* / 2006-07-06 13:54
APEL DO PANA MINISTRA OBRONY NARODOWEJ RP
Jestem jednym z licznej grupy polskich studentów, którzy chcieliby wyrazić swój pogląd na temat obowiązkowej służby wojskowej. Od lat borykamy się z niesprawnym systemem poborowym, i z praktycznego punktu widzenia widać iż system ten jest kompletnie niesprawny, a nagminna biurokracja powiększa koszty nie tylko ekonomiczne budżetu państwa ale również społeczne związane z wielokrotnym załatwianiem spraw które można byłoby rozwiązać o wiele prościej. Fakt iż w Polsce nadal mamy do czynienia z obowiązkową służbą wojskową wprawia w zdziwienie rozwinięte państwa Europy zachodniej, w większości których już od lat nie ma obowiązku odbycia służby wojskowej. Istnieje tam bowiem profesjonalizm wojskowy i zawodowy charakter służby wojskowej. Według mnie jest to rozwiązanie które musi powielić Polska, gdyż nie może być sytuacji w której młody Polak jest powoływany do wojska przymusowo, bez swej akceptacji tego stanu rzeczy. W ten sposób możemy wnioskować iż jest to ograniczenie jego osobistej wolności, nałożenie na niego obowiązku który ogranicza jego możliwości swobodnego działania i realizowania swoich własnych potrzeb, zarządzania czasem i swoją przyszłością. Jest to chyba jedyny element w prawie Polskim, który tak bardzo narusza i ogranicza swobodę, i wolność obywatela, przy negatywnej ideologii na temat wojska.
Coraz częściej słyszę przypadki iż młody człowiek, aktywny i rozwijający się osobiście, unika wojska, przepraszam za kolokwializm – uciekając z ojczyzny – zmienia obywatelstwo i cieszy się wolnością za granicą, gdzie takie rozwiązania jakie mamy teraz w Polsce już dawno zostały zniesione.
Kolejną sprawą jest zadanie sobie pytania czy zwykły prosty człowiek po zakończeniu służby wojskowej rzeczywiście będzie zdolny do wykonywania czynności wojskowych w potencjalnej wojnie, czy działaniach militarnych (która wydaje się abstrakcją w XXI wieku na terenie Europy środkowej, i przy integracji z UE i sojuszu z NATO). Odpowiedź na te pytanie jest prosta, i powzięta z relacji moich przyjaciół, którzy odpowiadają iż jest naiwnością myślenie o uczestnictwie w takich akcjach zbrojnych przy takim przygotowaniu, i negatywnym spojrzeniu na służbę wojskową. Wyrażam nadzieję że Ministerstwo Obrony Narodowej w swoich przekonaniach będzie stawiało na jakość, a nie na ilość, i z takim przekonaniem pozostaje mi żyć, i czekać na zmiany.
Ostateczną kwestią jest zjawisko fali która w wojsku nadal istnieje, i sprawia że coraz częściej słyszymy o narkomani, alkoholizmie, znęcaniu się psychicznym i fizycznym które towarzyszy poborowym w niektórych przypadkach odbywania służby.
Reasumując prosiłbym o poruszenie tej tematyki w Sejmie, i debacie poświęconej temu zagadnieniu. Słowa te kieruje w szczególności do Pana, Panie ministrze. Mam nadzieję iż z Pana inicjatywy jako ministra obrony narodowej dojdzie do dyskusji na te tematy które dla nas, młodych Polaków są bardzo istotne.
PS: Ten apel został wysłany przezemnie do Pana Ministra Sikorskiego pare dni temu, niestety nie dostałem jeszcze żadnej odpowiedzi. Osoby przeciwne polityce poborowej i obowiązkowej służbie wojskowej proszeni są o kontakt ze mną. Może razem coś osiągniemy!
Pozdrawiam
Bednarski Rafał