aforka
/ 80.51.238.* / 2007-11-04 13:04
jestem właścicielką małego sklepu pod cmentarzem,wszystkie soboty niedziele i święta całego roku !!!! pracujemy razem z mężem w pocie czoła,(jesteśmy rodziną ,mamy dzieci i jakoś dajemy sobie z tym radę) ponieważ głównie wtedy przychodzą klienci, - pracownicy mają wolne w te dni . Nie chcemy łamać praw pracowników, ale 1 listopada nie damy sobie rady sami, pomimo, że przychodzą mi z pomocą rodzice. Ta ustawa jest kłodą rzucona mi pod nogi, bo dbam o swoich pracowników. Jak na razie nie znalazłam tej ustawy w zapisie w kodeksie pracy, nie wiem nawet jak się do niej ustosunkować, ponieważ istnieją różne interpretacje. Może lepiej byłoby, aby kodeks pracy narzucał znaczne podwyższenie płacy pracującym w te dni pracownikom. Moje pracownice do tej pory były zadowolone z dużych gratyfikacji finansowych jakie mogły otrzymać za pracę 1 listopada. Uważam ,ze ustawa jest bzdurna , miała dotyczyć hipermarketów, a krzywdzi małe firmy. W moim mieście jest kilka punktów takich jak mój, żaden nie zrezygnował z pracy pracowników,czyli de fakto złamał ich prawa. gdybyśmy zrezygnowali z handlu w ten dzień to na placach przed naszymi sklepami rozbiła by swoje namioty "szara strefa" - ale przecież ich nie dotyczy zakaz handlu w święta. oni w ogóle nie powinni istnieć i żadna siła nie jest w stanie z nimi skutecznie walczyć