Zakupione fundusze w mbanku- prośba o pomoc
Witam, w piątek 19.02.2009 kupiłam w mbanku jednostki uczestnictwa następujących funduszy:
ASIA EX JAPAN EQUITY
ASIA PACIFIC JAPAN EQUITY
BRAZIL EQUITY
CHINESE EQUITY
INDIAN EQUITY
LATIN AMERICAN FREESTYLE
THAI EQUITY
Wycena była wczoraj (23.02). Zastanawiam się czy to był dobry moment do wejścia? W tym momencie jestem stratna 1200zł (stosunkowo mało do zainwestowanej kwoty). Z giełdą amerykańska jest coraz gorzej, a ona wpływa na cały świat, za niedługo wyniki kwartalne i obawiam się że jeszcze więcej stracę. Na tych funduszach chciałam szybko zarobić 2 – 3 miesięcy i wycofać się (nadrobić straty, które wygenerowałam po sprzedaży $). Jak myślicie, czy lepiej wycofać pieniądze i wpłacić np. za miesiąc? Jakie są prognozy na najbliższe miesiące? Czy giełda amerykańska może jeszcze bardziej spaść? Obawiam się, że po opublikowaniu wyników kwartalnych mogę dużo stracić w krótkim czasie....
Bardzo proszę o opinię
xxxxl
/ 217.113.228.* / 2009-02-26 17:36
z opisu
masz klasyczny stres
jak kupisz - że kupiłaś (i masz straty)
jak sprzedaz - że, nie kupiłaś (i nie zarabiasz)
to normalne
mfundusz.pl
/ 79.163.42.* / 2009-02-25 09:12
W zasadzie portfel zawiera wiele funduszy, ale nie ma wielkiego zróżnicowania. Warto się zastanowić nad składem tego portfela. Większość tych rynków pozostaje w koleracji bardzo bliskiej 1 w stosunku do giełdy Amerykańskiej, a tam nie jest jeszcze powiedziane co będzie dalej. Teraz analizy można robić z góra tygodniowym wyprzedzeniem, a i tak jest ryzyko.
Przede wszystkim trzeba się zastanowić jakie ryzyko jest się w stanie zaakceptować. Na funduszach podobnie jak na innych rynkach trzeba podejmować decyzje o realizacji zysków i cięciu strat w zależności od naszego profilu.
bla
/ 85.222.8.* / 2009-02-24 22:25
musisz wziąć jeszcze pod uwagę ryzyko kursowe a dolar stoi wysoko
elka25
/ 2009-02-24 22:37
/
Bywalec forum
sugerujesz, żeby się wycofać jak najszybciej, póki dolar utrzymuje się na takim poziomie jak teraz?
bla
/ 85.222.8.* / 2009-02-24 22:47
nie chcę Ci nic sugerować bo decyzję musisz podjąć sama, może bardziej doświadczoni gracze jak max by mógliby coś więcej podpowiedzieć. Ja osobiście nie wchodziłbym chyba jeszcze w fundy które wymieniłaś, ale to tylko moje subiektywne odczucie. wiem że na pewno teraz jest znakomity moment na rozpoczęcie długoterminowego oszczędzania w postaci miesięczbych składek ale to Cię nie interesuje.
pozdr i życzę powodzenia
elka25
/ 2009-02-24 23:12
/
Bywalec forum
Max1224 a co Ty o tym sadzisz? Co byś mi poradził? bardzo proszę odpisz szybko, bo zależy mi na czasie. Od dłuższego czasu czytam Twoje wypowiedzi i wiem,że jesteś dobrym ekspertem i wielu osobom pomogłeś. Ja również skorzystałam - dzięki Tobie odrobiłam straty w Skandii (w Temp4). Dzięki i proszę o pomoc
max1224
/ 2009-02-24 23:28
/
Tysiącznik na forum
paradoksalnie to ciekawy moment stoimy na krawędzi ale dzisiejsza sesja w usa daje nadzieję na kilka co najwyzej dni wzrostowych może wcale nie jest to zły moment co prawda siedzę aktualnie po za rynkiem i czekam na spadki ale cały czas szukam okazji do wejścia w rynek mądrych nie ma są tacy którzy wchodzą a są tacy co wychodzą z rynku mamy bessę i podstawowa zasada to być w większości czasu poza rynkiem a wchodzić na korekty wzrostowe grunt nie panikować
PS. i na litość nie róbcie ze mnie eksperta fuksło mi się 3 razy pod rząd i tyle wcześniej umoczyłem razy kilkanaście
elka25
/ 2009-02-24 23:51
/
Bywalec forum
Bardzo dziękuję za pomoc. Gdybyś wchodził w jakiś fundusz w Skandii to napisz proszę na forum. Pozdrawiam i dobrej nocy życzę :)
max1224
/ 2009-02-25 00:00
/
Tysiącznik na forum
OK;-)
elka25
/ 2009-02-26 08:23
/
Bywalec forum
Wczoraj przed godz. 10 odkupiłam jednostki niżej wymienionych funduszy, więc odkupienie będę miała po dzisiejszych cenach (26.02):
ASIA EX JAPAN EQUITY
ASIA PACIFIC JAPAN EQUITY
LATIN AMERICAN FREESTYLE
THAI EQUITY
Zostały mi jeszcze
BRAZIL EQUITY
CHINESE EQUITY
INDIAN EQUITY, które stanowią około połowy zainwestowanej kwoty. Zastanawiam się czy to dobry pomysł, żeby ich na razie nie ruszać (przez około pół roku) i próbować odrobić straty? Jak myślicie czy lepiej jak najszybciej się ich pozbyć? Jakie są prognozy na ten tydzień , czy będą jeszcze jakieś wzrosty? Bo jak do tej pory cały czas tracę :(
max1224
/ 2009-02-26 09:12
/
Tysiącznik na forum
a jaki masz portfel w skandii ?
elka25
/ 2009-02-26 09:23
/
Bywalec forum
Tak, taki jak Ty 100% SKAR 4, robiłam wtedy konwersję z TEMP4 co Ty z ty że ja dopiero mam wpłacone 3 250zł, (składka roczna 3000 zł), zaczynam drugi rok wpłacania do Polisy Multi Spektrum Plus i nie mam żadnych składek dodatkowych
max1224
/ 2009-02-26 09:35
/
Tysiącznik na forum
no to dlaczego nie jesteś konsekwentna trzymasz skar4 w obawie przed spadkami? a wystawiasz się na wielkie ryzyko w mbanku? pomyśl o ile wiem to w mbanku można transferować podobnie jak w skandii to czemu z tego nie skorzystać pozdr
PS. nie podawaj kwot to bez znaczenia ważniejsze są %
elka25
/ 2009-02-26 09:43
/
Bywalec forum
No tak słuchałam Cię i dokładnie w tym samym czasie oprócz skandii zainwestowałam też w mbanku w CHINESE EQUITY, INDIAN EQUITY (które m.in. zawiera Temp4) no i ładnie zarobiłam ale na stosunkowo niedużej kwocie, więc się skusiłam na większą no i teraz tracę (teraz już wiem, że chciwy traci 2 razy). Niestety tamtych zainwestowanych 06.01.09 pieniędzy też nie wycofałam i teraz zbliżam się do zera z tymi zarobkami :( Już zawsze będę Cię słuchać :)
elka25
/ 2009-02-26 09:49
/
Bywalec forum
Max proszę pomóż mi nie wiem czy wycofać pozostałe fundusze, które mam w mbanku. Jeśli zrobię to do godz. 10.00 to wycenę będę mieć po jutrzejsze cenie, a jesli po 10 to po poniedziałkowej. Czy są jakieś szanse na to że nie jutro albo w poniedziałek będą wzrosty w Chinach, Indiach lub Brazylii? Czy czekać jeszcze?
elka25
/ 2009-02-26 09:50
/
Bywalec forum
odpisz szybko błagam!!! bo jest 9.50 więc mam jeszcze 10 min
max1224
/ 2009-02-26 09:57
/
Tysiącznik na forum
trudno to określić wystarczy zobaczyćwczorajsze wykresy decyzję musisz podjąć sama jeden dzień w te cz tamtą stronę nie robi większej różnicy to zawsze będzie loteria
elka25
/ 2009-02-26 10:02
/
Bywalec forum
ok dzięki, odkupiłam indyjski i brazylijski, a chiński jeszcze zostawiłam, może za jakiś czas odrobi choć część strat. w porównaniu do innych funduszy w dłuższym okresie trzyma się dość dobrze
tedchom
/ 2009-02-25 01:50
/
Tysiącznik na forum
halo max czyli gadasz żeby pozostać w tym zdywersyfikowanym ? ok dzięki pozdrawiam
tedchom
/ 2009-02-25 01:52
/
Tysiącznik na forum
jakoś przed północą nie moge nigdy sie wyrobić dzięki wszystkim że piszecie
max1224
/ 2009-02-25 10:45
/
Tysiącznik na forum
no ale trzeba być niesamowicie czujnym jesteśmy cały czas na krawędzi a grubasy łapią leszczy przed kolejnym wodospadem (tak interpretuję to odbicie) kontrakty na wig20 marcowe po 900 pkt!!!!!!!
priv
/ 2009-02-25 11:45
/
Bywalec forum
Wow, odważna teza.
max1224
/ 2009-02-25 12:02
/
Tysiącznik na forum
i wpisuje się w Twój ząbek prawie idealnie
priv
/ 2009-02-25 12:51
/
Bywalec forum
Ja to zrobiłem dla jasia i stasia, tam przynajmniej obraz techniczny jest jakiś. Jak patrzę na naszego Wigona to mnie normalnie telepie, takie bohomazy, że głowa boli. Wszystko przez płyciznę.
max1224
/ 2009-02-25 13:43
/
Tysiącznik na forum
ale ja mam właśnie jaśka i staśka na myśli a grubasy to te wszyskie morgany goldmany i to co jeszcze przetrwało teraz musi się odkuć a na kim na biedocie wigusia pikusia pomijam bo nie dostrzegam on i tak na smyczy za chłopakami poleci
pchelek
/ 2009-02-25 12:59
/
Tysiącznik na forum
ryzykowne to wejscie bylo - ai to w momencie najbardziej niewiadomym. Bo albo rypnie do dolu. Albo tez w koncu zacznie do gory isc. Bo fakt ze jest bardzo tanio. ja mam fundy latina, gold, new energy i wlsnie azji. Ale czujny jestem i jakby co to robie co najmniej konwersje. Cos mi podpowiada ze to niestety nie koniec spadkow. Najbardziej pewny jstem gold. New energy caly czas jedzie bokiem - to na razie jestem spokojny. Latin jest nieprzewidywalny teraz. A azja - chyba jednak juz na samym dole to byla.
elka25
/ 2009-02-26 08:29
/
Bywalec forum
A dawno wszedłeś w fundy Latina i azjatyckie?
elka25
/ 2009-02-24 22:55
/
Bywalec forum
Dziękuję bardzo za opinię. Pozdrawiam
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.