Ludw_K
/ 83.5.11.* / 2015-09-02 03:45
Jedzenie powinno być zdrowe i z tym każdy się zgodzi. Nie należy przy tym popadać w skrajności w żadnym kierunku. Znałem lekarza który twierdził, że dla każdego najzdrowsze jedzenie to takie które mu najbardziej smakuje pod warunkiem, że będzie dość urozmaicone oraz nie będzie go spożywał w nadmiarze. Mnie np drażni współczesna moda na całkowitą rezygnację z cukru i soli (i nazywanie tego białą śmiercią). Obydwa te produkty w sposób naturalny występują w organizmie człowieka i ich brak jest tak samo a nawet bardziej szkodliwy niż nadmiar. Wiele potraw pozbawionych cukru lub soli jest po prostu niesmaczne dla większości ludzi. Na pewno zjedzenie czekoladki, batonika czy cukierka przez dziecko które jest dość ruchliwe, do szkoły przyszło pieszo lub przyjechało na rowerze absolutnie nie zaszkodzi a wręcz odwrotnie uzupełni spalone kalorie, podobnie dziecko które w drodze do szkoły, biegając podczas przerw a zwłaszcza podczas lekcji WF mocno się spociło potrzebuje uzupełnić sól i nie ma żadnej potrzeby by jadło niedosoloną zupę lub ziemniaki. Wspomniany w tytule schabowy również nie jest wcale tak bardzo niezdrowy pod warunkiem, że jest w nim jak najmniej tłuszczu. Absolutnie nie powinno być w szkolnych stołówkach frytek, bo są to po prostu ziemniaki pozbawione witamin za to uzupełnione tłuszczem. Niedopuszczalna jest także Coca-Cola bo tak do końca to naprawdę nikt nie wie co w tym jest. Przede wszystkim jednak dzieci należy uczyć co jest zdrowe a co nie, ale w oparciu o bardzo rzetelną wiedzę na ten temat opartą na badaniach naukowych a nie aktualną modę dietetyczną lub zapotrzebowanie rynku artykułów spożywczych. A tak naprawdę całkiem niezdrowy jest tylko alkohol, nikotyna, narkotyki oraz nadmiar tłuszczów zwierzęcych, oczywiście także nadmiar cukru i soli. Warto jednak pamiętać, że nadmiar każdego produktu spożywczego może być niezdrowy, albowiem np zbyt duża ilość każdej witaminy może być szkodliwa, jeszcze bardziej szkodliwy jest nadmiar potasu.