Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Co zrobić, by pracownik produkcyjny został w firmie na dłużej?

6
Podziel się:

Znalezienie zaangażowanego i wykwalifikowanego pracownika produkcji to wyzwanie, z którym każdego dnia mierzą się managerowie zespołów oraz właściciele zakładów produkcyjnych. Pozyskanie odpowiedniego kandydata to jedno, natomiast utrzymanie go w firmie na dłużej to kolejny trudny sprawdzian dla szefów produkcji. Dlaczego?

Co zrobić, by pracownik produkcyjny został w firmie na dłużej?
(materiał partnera)

Pracownik produkcyjny – poznaj jego oczekiwania i potrzeby

Rozwój technologii, wzrost zakładów produkcyjnych, automatyzacja procesów i wprowadzanie inteligentnej produkcji – to wszystko sprawia, że w firmach powstają nowe stanowiska, a co za tym idzie, wzrasta popyt na pracowników.

- Trudno polemizować ze statystykami, bo faktem jest, że zapotrzebowanie na pracowników jest wciąż duże. Z drugiej strony uważam, że pracownicy są, ale z jakichś powodów jeszcze u nas nie pracują. Zastanówmy się, jakie elementy kultury organizacyjnej i innych czynników uatrakcyjnią nas jako pracodawcę – ocenia Jarosław Szacik, Dyrektor Fabryki Bielany, Mondelez Production Polska.

Aby pozyskać i utrzymać nowych pracowników należy zatem w pierwszej kolejności zastanowić się, jakie są ich potrzeby i oczekiwania. Według raportu Poznaj swojego pracownika (2019 r.) przeprowadzonego przez OLX, pracownicy produkcyjni zwracają uwagę przede wszystkim na relacje w zespole oraz atmosferę w pracy, przejrzysty zakres obowiązków, możliwość rozwoju i dodatkowe benefity (np. pakiety medyczne, multisport).

Co zrobić, aby zatrzymać pracowników w firmie?

Kolejną ważną kwestią, dla niektórych najważniejszą, jest wysokość wynagrodzenia. Pensja powinna być adekwatna do umiejętności, kwalifikacji i wykonywanych obowiązków. Warto zadbać także o właściwą adaptację nowych pracowników oraz integrację z zespołem. W okresie wdrażania należy przedstawić nowej osobie zakres obowiązków oraz jasno zarysować ścieżkę kariery i możliwości rozwoju w firmie. Dla wielu osób bardzo ważna jest również atmosfera w pracy, relacje z innymi członkami zespołu, zarówno ze współpracownikami, jak i przełożonymi. Pracownicy cenią przyjazne środowisko pracy, oparte na wzajemnym szacunku i sprawiedliwym traktowaniu. Dbałość o przejrzystą politykę zatrudniania oraz relacje międzyludzkie z pewnością przełoży się na satysfakcję pracowników, motywację i lojalność względem firmy. Chcesz dowiedzieć się, jak to zrobić? Weź udział w 5. Forum Motywacja na Produkcji, spotkaniu dla szefów branży produkcyjnej, którego celem jest wymiana wiedzy, doświadczeń oraz najlepszych praktyk. Spotkaj się z dyrektorami produkcji już 18-19 marca 2020 r., aby odkryć sprawdzone sposoby m.in. na optymalizację strategii zatrudnienia, właściwą komunikację z zespołem czy obniżenie rotacji i absencji pracowników.

Szczegóły na stronie wydarzenia: www.motywuj-produkcje.pl/

Kinga Musiał

Artykuł sponsorowany

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(6)
anka
4 lata temu
To chyba oczywiste, dobra płaca, odpowiednie warunki pracy i benfity karta do klub sportowego, medipakiet no i oczywiście atrakcyjne szkolenia.
Hitii
4 lata temu
Pozbyć się tych darmozjadow nazwanych menagerami .
Rymcio
4 lata temu
Działom HR wydaje się, że karta Multisport jest ważniejsza dla pracowników niż wysokość wynagrodzenia. No to gratuluję i życzę sukcesów w znalezieniu zaangażowanych pracowników.
Pracownik
4 lata temu
Jak zatrzymywać? Proste jak drut. Odpowiednim wysokim wynagrodzeniem, premiami motywacyjnymi, zdrową atmosferą w robocie, ciekawy socjal dla rodzin pracowników. Co jakiś czas zmienianie miejsca stanowiska pracy pracownikowi, żeby nie popadł w rutynę. Premię motywacyjne dla chętnych pracowników którzy chcą dodatkowo podnieść swoje kwalifikacje.
Igrek
4 lata temu
Już widzę jak Janusze dbają o atmosferę w pracy. W kraju, w którym nagminnie łamie się przepisy BHP a kontrola to fikcja, z całą pewnością przedsiębiorca będzie dbał o atmosferę. Teraz czekają na świeże mięso z Ukrainy. Najlepiej z dotacją od państwa.