Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. LOS
|
aktualizacja

Impact'24. Minister Dziemianowicz-Bąk: tydzień pracy należy skrócić

53
Podziel się:

Minister Agnieszka Dziemianowicz-Bąk jasno opowiedziała się na kongresie Impact'24 w Poznaniu za skróceniem tygodnia pracy do czterech dni. Jak powiedziała, należy to zrobić "w perspektywie kilku lat". - To już ten czas - stwierdziła szefowa resortu.

Impact'24. Minister Dziemianowicz-Bąk: tydzień pracy należy skrócić
Minister rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (PAP, PAP/Leszek Szymański)

W czwartek (16 maja) zakończył się drugi i ostatni dzień kongresu Impact'24 w Poznaniu. Wzięła w nim udział również szefowa resortu rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. W swoim wystąpieniu poświęconym podkreśliła m.in. wagę debaty dotyczącej skrócenia tygodnia pracy do czterech dni.

- W stosunkowo dobrej sytuacji gospodarczej, przy niskim bezrobociu i przy oczekiwaniu społecznym ze strony przede wszystkim młodych ludzi, postulat czasu na życie, czasu na rozwój, czasu dla rodziny, jest postulatem, który musi być traktowany poważnie - powiedziała ministra.

I zaznaczyła: - MRPiPS traktujemy go poważnie i uważam, że to już jest ten czas, żeby w perspektywie być może nie miesiąca, być może nie roku, ale najbliższych kilku lat, ten tydzień pracy faktycznie do czterech dni skrócić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na wyższą emeryturę. Ekspert: rezygnacja z ZUS to błąd

Ministra pracy o racji młodego pokolenia

Dziemianowicz-Bąk zwróciła też uwagę na konflikt pokoleniowy pomiędzy dzisiejszymi 40-latkami czy 60-latkami a ludźmi w wieku 20-30 lat.

- Młode pokolenie pracę, w odróżnieniu od mojego pokolenia, pokolenia moich rodziców, nie traktuje jako podstawowego obszaru życia, ale traktują jako jedną z ważnych części życia. Części, którą należy jednak móc pogodzić z życiem rodzinnym, z rozwojem własnym, z pasją, z innymi fascynacjami - powiedziała.

Ministra stwierdziła też, że racja w tym sporze leży po stronie młodego pokolenia. - I to młode pokolenie jest generatorem zmiany, na którą musimy się przygotować, organizując rynek pracy, organizując politykę zatrudnienia, organizując politykę społeczną - zaznaczyła.

Wskazała także na potrzebę stabilizacji i bezpieczeństwa na rynku pracy dla młodych ludzi. W tym kontekście mówiła o walce z "uśmieciowieniem" rynku pracy.

- Przygotowaliśmy projekt ustawy, który pozwoliłby wliczać czas pracy wykonywanej w ramach umowy cywilnoprawnej, umowy zlecenie, samozatrudnienia, do stażu pracy - powiedziała.

Szefowa MRPiPS na Impact'24 o sygnalistach

Dziemianowicz-Bąk wspomniała także o procedowanym projekcie ustawy, która ma chronić tzw. sygnalistów, czyli osoby ujawniające nieprawidłowości w danej firmie.

Minister mówiła ponadto o rewolucji technologicznej związanej z wykorzystaniem sztucznej inteligencji i jej wpływu na rynek pracy.

- Skoro oddajemy władzę algorytmom, skoro te algorytmy mają decydować o tym, czy pracownik otrzyma premie, jak liczyć jego czas pracy, to musimy zbudować mechanizmy społecznej kontroli nad tymi algorytmami. Społecznej, tzn. państwowej, ustawodawczej, tzn. także kontroli związków zawodowych, środowisk pracowniczych, samych pracowników czy pracodawców - powiedziała.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(53)
tak mówi prez...
miesiąc temu
Kaszę jaglaną ugotuj. Przełóż do miski i widelcem rozdziel ziarenka. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu) W jednej szklance mleka rozpuść budyń. Resztę mleka zagotuj. Wlej zimne mleko z budynie i energicznie mieszaj, aż zacznie gęstnieć. Gorący budyń wlej do kaszy jaglanej i wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i miód. Wymieszaj. Jaglankę przełóż do miseczek. Posyp wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Podawaj na śniadanie, drugie śniadanie, kolację lub deser :)
Tola
miesiąc temu
Banany obierz i pokrój na małe kawałki. Zmiksuj na gładko. Dodaj napój sojowy i miksuj kilka chwil do połączenia składników. W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i płatki migdałowe. Suche składniki połącz z mokrymi. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Formę do muffinek wysmaruj olejem i wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki za pomocą łyżki nakładaj ciasto 2/3 wysokości. Wierzch posyp czekoladowymi kuleczkami. Formę wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj na deser i nie tylko :)
rozsądny
miesiąc temu
Dużą cebulę kroimy na niezbyt małe kawałki, takiej wielkości i kształtu, jak to widać na filmie :) Kiszone ogórki kroimy zaś w małą kosteczkę. A jak masz ogórki małosolne, to nie zawahaj się ich użyć. Pierś kurczaka kroimy na kawałki na jeden mały kęs. Kawałki mięsa przekładamy do miski. Doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, świeżo zmielonego rzecz jasna, bo tylko taki ma wspaniały smak i aromat. Soli dodajemy sporą szczyptę. Mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły się solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, by równomiernie pokryła wszystkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, lekko solimy. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pieczarki, mieszamy i często mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Przekładamy z patelni do głębokiego talerza. Odstawiamy na bok. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy słodką wędzoną paprykę oraz pieprz. Jak nie masz wędzonej papryki, dodaj zwykłą paprykę w proszku, też będzie smacznie. Wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do kwaśnej śmietany dodajemy słodką śmietankę oraz kilka łyżek gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wsypujemy połowę pokrojonych ogórków. Ostatni raz mieszamy i odstawiamy danie na kilka minut, by nabrało pełni smaku. Gulasz podajemy posypany kawałkami ogórków i natką pietruszki.
Jaś
2 miesiące temu
A Wy znowu z tą " ministrą"? Już się niedobrze robi.
Gdzie demokra...
2 miesiące temu
Raczej obniżyć POdatki i kary!
...
Następna strona