Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|
aktualizacja

Wielka fala odejść z policji. Wieszczą spektakularną katastrofę

1175
Podziel się:

W rok ubyło aż 5 tysięcy policjantów. Nowych chętnych do służby brakuje. Nieobsadzone jest co dziewiąte stanowisko - pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Już dziś wiemy, że w lutym sytuacja ta zdecydowanie się pogorszy - ze służby odejdą kolejni - wskazują związkowcy.

Wielka fala odejść z policji. Wieszczą spektakularną katastrofę
"DGP" pisze o "dramatycznej zapaści" w policji. Związkowcy biją na alarm (Adobe Stock, Tomasz Warszewski)

W październiku 2023 roku liczba policjantów w Polsce była o 5 tysięcy mniejsza w porównaniu do roku poprzedniego - podaje "Dziennik Gazeta Prawna".

Związkowcy z policyjnej "Solidarności" już na początku listopada opublikowali symboliczny nekrolog, przyznając, że "policja jako sprawna instytucja już nie istnieje". Mirosław Soboń, przewodniczący policyjnej "Solidarności" w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" stwierdził, że sytuacja kadrowa jest tak zła, że nie ma kto pracować na ulicy.

W lutym przyszłego roku, kiedy policję dotknie fala odejść policjantów na emeryturę, nastąpi spektakularna katastrofa. Wtedy na reakcję będzie już za późno - mówił dziennikowi.

Topnieją niebieskie szeregi

Jak sprawdził "DGP", na 1 października 2023 roku w polskiej policji było dostępnych nieco ponad 107 tysięcy etatów. Najwięcej z nich, bo aż ponad 65 tysięcy, przypadało na służbę prewencyjną. Kolejne prawie 31 tysięcy stanowiły etaty w służbie kryminalnej. Pozostałe stanowiska były rozdzielone między różne działy, takie jak służba śledcza, kontrterroryści, policjanci specjalizujący się w zwalczaniu cyberprzestępczości, a także kierownictwo.

Niestety, mimo tak dużej liczby dostępnych etatów, tylko nieco ponad 95 tysięcy było obsadzonych na początku października 2023 roku. Oznacza to, że ponad 11 procent stanowisk pozostawało nieobsadzonych.

Wiele stanowisk bez obsady

To stanowiło poważny problem, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że liczba policjantów była o 5 tysięcy mniejsza w porównaniu do roku poprzedniego. Co dziewiąte stanowisko w policji pozostawało nieobsadzone, co stanowiło znaczący problem - zaznacza "DGP".

Policja od dłuższego czasu borykała się z poważnym problemem kadrowym. Mimo dużej liczby dostępnych etatów w październików, wiele stanowisk pozostawało pustych. To stanowi poważne wyzwanie dla funkcjonowania policji i jej zdolności do skutecznego zwalczania przestępczości. A sami policjanci mówią już o zapaści.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
kadry
praca
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(1175)
prezes
2 tyg. temu
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Odstaw. Śmietankę przelej do dużej miski. Ubijaj i stopniowo dodawaj cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce serka mascarpone i cały czas ubjaj, aż powstanie puszysty krem. Zmniejsz obroty miksera i bardzo powoli wlej kawę. Miksuj na niskich obrotach kilka sekund, aż składniki się połączą. Krem nałóż do pucharków i udekoruj prażonymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Krem wyjmij z lodówki tuż przed podaniem. Posyp płatkami migdałowymi.
Abdrzej
2 tyg. temu
Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj, aż masa będzie puszysta. Dodawaj po jednym żółtku i cały czas ubijaj. W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj suche składniki. Delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź. Następnie przekrój na dwa blaty. W rondelku zagotuj mleko z cukrem z prawdziwą wanilią. Doprowadź do wrzenia i zdejmij rondelek z ognia. Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i ucieraj, aż masa będzie gładka. Wlej połowę mleka i zmiksuj do połączenia. Masę dodaj do reszty mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj, często mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż budyń będzie gęsty. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Masa powinna być puszysta. Do utartego masła stopniowo dodawaj budyń i cały czas ucieraj, aż powstanie gładki krem
Nicki
2 tyg. temu
Czarnuszka siewna przeżywa obecnie rozkwit swojej popularności. Olej z nasion oraz same nasiona są chętnie wykorzystywane w terapii wielu chorób i drobniejszych schorzeń. Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne preparaty zawierające wyciągi z nasion czarnuszki znalazły zastosowanie w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych i przeziębień. Ponadto czarnuszka może być wykorzystywana pomocniczo przez osoby cierpiące na astmę oraz przewlekłą obturacyjną chorobę płuc jako środek ograniczający liczbę zaostrzeń schorzeń dróg oddechowych o podłożu zapalnym. Dobroczynne działanie czarnuszki siewnej nie ogranicza się tylko do układu oddechowego. Ze względu na zawartość olejku eterycznego oraz substancji o gorzkim smaku wyciągi z tej rośliny poprawiają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają wytwarzanie gazów oraz usprawniają przepływ i produkcję żółci. Właściwości przeciwpasożytnicze pozwalają na stosowanie oleju z czarnuszki w zwalczaniu przywry oraz tasiemca. Ekstrakty z czarnuszki znalazły również zastosowanie jako środki łagodzące choroby skóry, takie jak trądzik, łuszczyca oraz atopowe zapalenie skóry. Są także składnikami wielu kremów opóźniających pojawianie się zmarszczek.
Andrzej
2 tyg. temu
Cebulę zaś, polecam szczególnie cebulę czosnkową, która ma przyjemny, delikatny aromat... czosnku, kroimy na drobną kosteczkę. Ząbki czosnku kroimy zaś na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy por, cebulę i czosnek. Wszystko razem. Doprawiamy szczyptą soli. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną podczas smażenia. Mieszamy i smażymy na sporym ogniu przez około 2 minuty, aż warzywa zaczną się szklić. Wlewamy bulion - oczywiście najlepszy jest własnoręcznie ugotowany, mieszamy, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz odsączoną kukurydzę. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, czyli mniej więcej 7-8 minut. Kiedy zupa się gotuje, przygotowujemy aromatyczne skwarki. Wędzony boczek kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając smażymy, aż kawałki staną się rumiane i chrupiące. Jeśli boczek jest chudy, do patelni dodajemy łyżkę oleju. Kiedy ziemniaki będą miękkie, do garnka dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dwie czubate łyżki to absolutne minimum. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy, wlewamy słodką śmietankę. Znowu mieszamy i garnek zdejmujemy z ognia. Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy skwarkami. Dekorujemy natką pietruszki oczywiście.
Zomol
2 tyg. temu
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tyle czasu, ile zajmie nam przygotowanie pozostałych składników. Karkówkę kroimy na kawałki na jeden kęs. Wielkość i kształt nie mają znaczenia, bo mięso po upieczeniu będzie się dosłownie rozpływać na podniebieniu :) Przekładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy, odstawiamy na bok. Kiełbasy, najlepiej "wiejskie" kroimy na niezbyt cienkie półplasterki. Dobrze by chociaż jeden gatunek kiełbasy był dobrze uwędzony. Surowy, wędzony boczek kroimy na apetyczne, nie cienkie słupki. Obrane cebule zaś kroimy na kostkę. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na kawałki o grubości około 1/2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, delikatnie solimy, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy karkówkę, smażymy kilka dłuższych chwil cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy boczek, mieszamy, trzymamy na ogniu 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy następne 2-3 minuty, aż przyrumieni się na brzegach. Kapustę kroimy w sposób, jaki widać na filmie :) Czyli niezbyt drobno :) Do dużego, żaroodpornego garnka wsypujemy kapustę. Dodajemy grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dorzucamy podsmażone mięso z cebulą, boczkiem i kiełbasą. Wsypujemy kawałki jabłek. Dodajemy całe, wędzone śliwki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Jeszcze sporo koncentratu pomidorowego, woda i wszystko mamy już w garnku. Wszystko mieszamy raczej dokładnie. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 3 godziny. Po półtorej godzinie bigos wyjmujemy z piekarnika, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy ponownie do piekarnika, by się w nim magia dopełniła.
...
Następna strona