Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

MON szykuje podwyżki dla żołnierzy niezawodowych. Takie będą stawki od 1 lipca

27
Podziel się:

MON pracuje nad podniesieniem stawek uposażeń dla żołnierzy niezawodowych - WOT i rezerwistów biorących udział w ćwiczeniach. Pojawił się projekt rozporządzenia w tej sprawie. Stawki wzrosną nawet o 19,9 proc. dla szeregowych.

MON szykuje podwyżki dla żołnierzy niezawodowych. Takie będą stawki od 1 lipca
MON pracuje nad podniesieniem stawek uposażeń dla żołnierzy niezawodowych (PAP, Tytus �mijewski)

Projekt rozporządzenia został opublikowany na stronach Rządowego Centrum Legislacji. Obecnie znajduje się na etapie uzgodnień międzyresortowych.

Zaproponowano w nim nowe stawki uposażeń zasadniczych - czyli bez różnego rodzaju dodatków, np. funkcyjnych - dla żołnierzy niezawodowych (żołnierzy WOT oraz aktywnej i pasywnej rezerwy).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprawdzam smartphone POCO
  • wynagrodzenie dla niezawodowego szeregowego ma wynieść 169 zł za dzień służby,
  • dla sierżanta - 201 zł,
  • porucznika - 235 zł,
  • pułkownika - 331 zł,
  • generała dywizji - 451 zł.

W uzasadnieniu projektu podkreślono, że wzrost uposażeń dla żołnierzy niezawodowych jest konsekwencją podniesienia uposażeń żołnierzy zawodowych, które weszło w życie na początku roku. Podwyżki dla żołnierzy zawodowych wyniosły wtedy od 15,2 proc. do 25,4 proc. względem ubiegłorocznych uposażeń.

Nowe stawki wejdą w życie 1 lipca

Jeśli chodzi o obecnie planowane podwyżki dla żołnierzy niezawodowych, mają one wynieść od 16,8 proc. do 19,9 proc. względem ubiegłorocznych stawek w korpusie szeregowych, dla podoficerów wzrosną zaś od 10,3 proc. do 19,7 proc. Korpus oficerów ma otrzymać podwyżkę w wysokości 7,5 proc. w stosunku do stawek obecnie obowiązujących.

Pieniądze na podwyżki mają pochodzić z części budżetu państwa, którą rozporządza MON. Zgodnie z projektem nowe stawki miałyby obowiązywać od 1 lipca 2024 r.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(27)
SZEREGOWY REZ...
2 dni temu
ale jak rezeRWISTAJEST NA DZIAŁALNOŚCI TO PAŃSTWO GO OKRADA PARE STÓWEK NA 10 DNIACH REZERWY. BO WYLICZANIE JEST Z POPRZEDNIEGO ROKU, JKA KTOS ZARABIA TERAZ WICEJ TO JEST W PLECY, MI MON NIE ODDAŁ 300 ZL, NIBY NIC, ALE PÓŁ CZYNSZU DARMO NIE LATA
Grzybiarz
1 tyg. temu
iszone ogórki kroimy zaś w małą kosteczkę. A jak masz ogórki małosolne, to nie zawahaj się ich użyć. Pierś kurczaka kroimy na kawałki na jeden mały kęs. Kawałki mięsa przekładamy do miski. Doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, świeżo zmielonego rzecz jasna, bo tylko taki ma wspaniały smak i aromat. Soli dodajemy sporą szczyptę. Mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły się solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, by równomiernie pokryła wszystkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, lekko solimy. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pieczarki, mieszamy i często mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Przekładamy z patelni do głębokiego talerza. Odstawiamy na bok. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy słodką wędzoną paprykę oraz pieprz. Jak nie masz wędzonej papryki, dodaj zwykłą paprykę w proszku, też będzie smacznie. Wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do kwaśnej śmietany dodajemy słodką śmietankę oraz kilka łyżek gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wsypujemy połowę pokrojonych ogórków. Ostatni raz mieszamy i odstawiamy danie na kilka minut, by nabrało pełni smaku. Gulasz podajemy posypany kawałkami ogórków i natką pietruszki.
Weteran USA A...
1 tyg. temu
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, wydłużając czas gotowania o 25%, by nieco się rozgotował. Odcedź, odstaw do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, dodaj ryż, surowe jajko, zioła oraz tartę bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W dużym rondlu zagotuj bulion, włóż pulpeciki, gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodaj koncentrat, wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty. Do zimnego mleka dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką, by nie było grudek. Mleko z mąką wlej do rondla, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Wrzuć szpinak (lub bazylię), wymieszaj, trzymaj na ogniu, aż liście zwiędną i zmienią kolor na intensywnie zielony. Podawaj z ziemniakami piure lub z kaszą.
Rezerwista
4 tyg. temu
No tak więcej pieniędzy za tydzień leżenia na koju...
Lol
4 tyg. temu
Kosiniak był przeciwny wotom,coś mu się zmieniło.
...
Następna strona