Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. LOS
|
aktualizacja

Gigant likwiduje wszystkie miejsca pracy w Europie. Nie będzie odpraw

Materiał powstał w ramach ekologicznej akcji WP naturalnie.
396
Podziel się:

Chiński producent samochodów Great Wall Motors zdecydował, że zlikwiduje wszystkie miejsca pracy w Europie. Powodem są wyniki sprzedaży. To dramat dla pracowników firmy, bo mimo zwolnienia nie mogą liczyć na odprawę. GWM zamknie też swoją siedzibę główną w Monachium.

Gigant likwiduje wszystkie miejsca pracy w Europie. Nie będzie odpraw
Samochód Great Wall Motors (GWM) Haval H6 Hybrid (Getty Images, © 2023 Bloomberg Finance LP)

Great Wall Motors (GWM) jest jednym z przodujących producentów samochodów w Chinach, który w zeszłym roku sprzedał na całym świecie ponad 1,2 mln pojazdów.

Gigant przekazał w tym tygodniu, że likwiduje wszystkie miejsca pracy na Starym Kontynencie, a także siedzibę w Monachium. W Europie ma dalej działać na zasadzie współpracy z lokalnymi sieciami dealerów, m.in. z grupą Emil Frey.

Skutki tej decyzji odczuli już Niemcy. "We wtorek (28 maja - red.) ok. 100 pracowników w Monachium otrzymało wypowiedzenie. Ponieważ jest to zamknięcie zakładu, nie planuje się żadnych odpraw" - informuje dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Polska na celowniku hakerów. Jak firmy powinny dbać o cyberbezpieczeństwo?

Chińczycy wskazują na unijne cła

"FAZ" podaje, że decyzja GWM jest podyktowana słabymi wynikami sprzedaży w Europie. Chodzi zwłaszcza o samochody w pełni elektryczne. Dokładne liczby nie są znane, ale niemiecki dziennik pisze o "ogromnych stratach".

Ruch Great Wall Motors ma jeszcze inne dno. "GWM uzasadnia falę zwolnień także planowanymi przez UE cłami importowymi na chińskie samochody elektryczne, które mogą wejść w życie już w lipcu" - informuje "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Wzrost opłat, jak argumentują Chińczycy, jeszcze bardziej utrudni poprawę wyników.

"Kultura korporacyjna GWM jest postrzegana jako bardzo kontrowersyjna. Na początku roku pracownicy w Monachium zgłosili 'toksyczną atmosferę pracy', niegrzeczne maniery i nadmierne kontrole ze strony kierownictwa" - dodaje niemiecki dziennik.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(396)
le mann
2 tyg. temu
Wiśnie umyj, osusz i wydryluj. Przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładki mus. Śmietankę przelej do dużej miski i zacznij ją ubijać na niskich obrotach. Stopniowo zwiększaj obroty i miksuj około 2 minut. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj około 5 minut. Do ubitej śmietanki dodaj mus wiśniowy i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Masę wiśniową przełóż do pojemnika. Wstaw do zamrażarki. Po dwóch godzinach wyjmij lody z zamrażarki i zmiksuj. Ponownie przełóż do pojemnika lub foremek do lodów. Wstaw do zamrażarki na 4 godziny. Podawaj na deser w upalne dni :)
Felicja
2 tyg. temu
Białą, parzoną kiełbasę zaś na niezbyt cienkie półplasterki. Cebulę kroimy na jak najmniejszą kostkę, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę z czosnkiem, lekko solimy, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez minutę. Dodajemy szynkę z kiełbasą, znowu mieszamy i smażymy 2-3 minuty, aż kiełbasa zacznie się rumienić na brzegach. Ziemniaki kroimy na kostkę o boku około 1 cm. Do garnka dodajemy podsmażone składniki oraz ziemniaki. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7-8 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy czubatą łyżkę startego chrzanu, czubatą łyżeczkę suszonego majeranku. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Do kwaśnej śmietany dodajemy słodką śmietankę oraz sporą szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i ponownie mieszamy. Zahartowane śmietany wlewamy do zupy, mieszamy i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy natkę pietruszki, ostatni raz mieszamy i zupę zestawiamy z ognia. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
pele
2 tyg. temu
Słój wyparz i osusz. Pomidory dokładnie umyj i osusz. Czosnek pokrój na połówki. Do garnka wlej wodę i ocet. Wsyp sól i zagotuj. Garnek zestaw z ognia. Na dnie ułóż połowę gałązek koperku, połowę pokrojonego czosnku i 1/2 łyżki ziaren pieprzu. Włóż pomidory. Na nich ułóż pozostały koperek, czosnek i pieprz. Wlej gorącą zalewę. Mocno zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce. Pomidory ukiszą się po 8 tygodniach. Kiszone pomidory podawaj same, do mięs, jako składnik sałatek lub sosów.
Bruxelles
3 tyg. temu
Ja nie słyszałem o takiej marce samochodu ! Chyba nie jest popularny więc zamyka.
Jozef
3 tyg. temu
Brawo Bruksela niedługo będziemy tylko oddychać swierzym powietrznym bo tylko to nam pozostanie
...
Następna strona