Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. WS
|
aktualizacja

Wojsko Polskie. Nie ma "exodusu żołnierzy"

418
Podziel się:

Szef Ministerstwa Obrony Narodowej Mariusz Błaszczak przekazał we wpisie w mediach społecznościowych, że Polska ma coraz więcej żołnierzy, którzy dysponują najnowocześniejszym sprzętem. "To tyle na temat rzekomego exodusu żołnierzy" - przekazał Błaszczak.

Wojsko Polskie. Nie ma "exodusu żołnierzy"
Szef MON przekonuje, że Wojsko Polskie rośnie w siłę (PAP, PAP/Wojtek Jargiło)

W niedzielę na Twitterze Błaszczak zamieścił grafikę z danymi dotyczącymi liczebności wojska w latach 2015 i 2022. Jak wskazuje grafika, siły zbrojne liczyły w 2015 roku 96 tys. żołnierzy, a w 2022 - 164 tys. żołnierzy.

Liczba powołań i zwolnień ze służby

Grafika przedstawia również dane dotyczące liczby powołań żołnierzy zawodowych i zwolnień ze służby w 2022 roku. Tych pierwszych, wedle informacji MON, było 13 742, a drugich - 8988. Uwzględniono również dane na styczeń bieżącego roku: jak czytamy, od początku roku było 3969 powołań żołnierzy zawodowych i żołnierzy dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej oraz 4392 zwolnień ze służby.

"To tyle na temat rzekomego exodusu żołnierzy. Wojsko Polskie rośnie w siłę! Mamy coraz więcej żołnierzy, którzy dysponują najnowocześniejszym sprzętem. Odtwarzamy jednostki i tworzymy nowe. Tylko w tym roku w dobrowolnej zasadniczej służbie wojskowej przygotowaliśmy 25 tys. miejsc" - skomentował te dane na Twitterze szef MON.

Lawina odejść z wojska? MON zaprzecza

W ostatnich tygodniach część mediów donosiła o wyraźnie zwiększonej liczbie odejść żołnierzy ze służby. W ubiegły piątek portal Onet.pl pisał o "lawinie odejść z wojska". "Z nieoficjalnych informacji Onetu wynika, że w tym roku z wojska odchodzi prawie 9 tys. doświadczonych żołnierzy. Ta skala byłaby jeszcze większa, gdyby resort obrony nie wprowadził bezprecedensowych zmian w podwyżkach i dodatkach" - donosi portal.

Portal pisze również, że "resort obrony szacuje, że polskie siły zbrojne liczą obecnie ponad 160 tys. żołnierzy". "Problem w tym, że w tych wyliczeniach mieszczą się zarówno żołnierze zawodowi z jednostek operacyjnych, jak i żołnierze ochotnicy z Wojsk Obrony Terytorialnej, którzy na poligonach spędzają zaledwie kilka dni w miesiącu. Dodatkowo MON do stanu osobowego armii wlicza studentów szkół i uczelni wojskowych" - zauważa Onet.

Jak czytamy, ruchem MON przeciwko fali odejść ze służby ma być m.in. zapowiedziane niedawno wprowadzenie dodatkowych świadczeń dla żołnierzy za wieloletnią służbę. Projektowane w ustawie świadczenie po 15 latach służby będzie się rozpoczynało od 5 proc. uposażenia i co roku będzie rosło o 1 proc. do osiągnięcia 15 proc. po 25 latach. W kolejnych latach będzie się utrzymywało na poziomie 15 proc. Po osiągnięciu 32 lat wysługi emerytalnej będzie też wliczane do podstawy wymiaru emerytury. W ubiegłym tygodniu projekt został przyjęty przez sejmowe komisje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(418)
Leszek
4 tyg. temu
Kawałki kurczaka posyp z wszystkich stron przyprawą do kurczaka. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Boczek pokrój na drobną kosteczkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Pory dokładnie umyj (by pozbyć się piasku), pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż kawałki kurczaka z wszystkich stron na rumiano. Przełóż do naczynia żaroodpornego spryskanego olejem. Wstaw do gorącego piekarnika na 35 minut. Do patelni po smażeniu kurczaka dodaj masło, dodaj cebulę oraz boczek, lekko posól, smaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj czosnek, smaż mieszając przez kilka chwil. Dodaj pory i rodzynki. Wlej szklankę wody. Wymieszaj. Pory gotuj na dużym ogniu często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Dodaj natkę. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Zestaw z ognia. Nieobrane jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, spryskaj sokiem z cytryny W tym momencie kurczak powinien być już ładnie przypieczony :) Wyjmij go z piekarnikach. Mięso przełóż na talerz, do naczynia przełóż pory. Ułóż na nim mięso, pomiędzy nie połóż kawałki jabłek. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 10-15 minut, aż pory zaczną się na brzegach przypalać :) Danie podawaj udekorowane zielonymi listkami.
Michał
4 tyg. temu
Cukinie kroimy na półplastry o grubości około 1 cm. Podczas zakupów wybieramy cukinie jak najmniejsze, bo takie są jędrne po upieczeniu. Cebule, polecam cukrowe lub czosnkowe, kroimy wzdłuż na grube kawałki. Marchewki zaś kroimy na ukośne plastry, które będą apetycznie wyglądać po upieczeniu. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski. Kolejność wrzucania nie ma znaczenia :) Doprawiamy suszonymi ziołami: oregano, bazylią, płatkami chili oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przypraw wrzucamy sporo, soli jak najmniej. Wlewamy olej i mieszamy, by wszystkie kawałki warzyw pokryły się przyprawami i olejem. Już świetnie wyglądają, nieprawdaż, a to dopiero przecież początek :) Kawałki kurczaka - ja wybieram podudzia i udka, ale mogą być inne, doprawiamy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Najlepiej by zawierała mało soli i żadnych dodatków chemicznych. Przyprawę wcieramy w mięso. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, przekładamy warzywa. Dzięki temu zabiegowi mycie blachy będzie łatwe i błyskawiczne. Pomiędzy kawałki warzyw wkładamy kawałki kurczaka. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku, wciskamy je pomiędzy warzywa i mięso. Wszystko przykrywamy folią do pieczenia, ale niezbyt dokładnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Usuwamy folię. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Już by się chciało jeść, ale jeszcze trzeba troszkę poczekać :) Naczynie ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem nastawionego na 220 stopni i zapiekamy przez 10 minut, by pomidorki apetycznie się przypiekły.
stachu
4 tyg. temu
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól, wymieszaj, odstaw. Mięso pokrój na małe kawałki, następnie posiekaj. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaży cały czas mieszając, aż się zeszkli, czyli 2-3 minuty. Zestaw z ognia. Z ziemniaków odciśnij sok. Do miski włóż mięso, ziemniaki. Dodaj jajko, podsmażoną cebulę, mąkę, natkę i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Na dużej palelni rozgrzej połowę oleju. Nakładaj porcje masy, formuj cienkie placki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się apetycznie zarumienią. Przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
coś nie tak w...
9 miesięcy temu
Dodatki do 80% emerytury mialy zatrzymać żołnierzy w jednostkach a nie być dodatkowym bonusem dla pracującego emeryta. Wysoka kadra oficerska ma rekordowe emerytury. Ja też tak chcę. Mam 64 lata i nie przeszlam na emeryture bo wynosić będzie 50% pensji, nie mam możliwości przejść na emeryturę i zatrudnić się ponownie , musiałabym szukać pracy poza zawodem. To chyba niesprawiedliwe.
Tytus
rok temu
Jeśli jest tak wspaniale jak mówi ten osobnik, to po co nowelizowano przepisy o powszechnym obowiązku obrony ojczyzny?
...
Następna strona