Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Toksyczne wino we włoskich sklepach

0
Podziel się:

Na półki trafiło 70 milionów litrów wina skażonego nawozami i kwasem solnym.

Toksyczne wino we włoskich sklepach
(PAP/DPA)

70 milionów litrów toksycznego wina, zawierającego nawozy i kwas solny, trafiło do włoskich sklepów - ustalił tamtejszy inspektorat kontroli produktów rolnych.

O skandalu z produkcją skażonego wina na masową skalę pisze w najnowszym numerze włoski tygodnik _ L'Espresso _. Niebezpieczne substancje znalazły się nawet w słynnym Brunello.

W skandal zamieszanych jest 20 wielkich producentów z północy Włoch, Apulii oraz Sycylii. Kontrolerzy ustalili, że producenci dolewali do wina wodę i substancje chemiczne, co pozwalało na obniżenie kosztów produkcji nawet o 90 procent.

To kolejny w ostatnich dniach skandal dotyczący Włoch. Tydzień temu w dużych partiach mozzarelli z bawolego mleka, produkowanej w Kampanii, stwierdzono obecność rakotwórczych dioksyn.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)