70 milionów litrów toksycznego wina, zawierającego nawozy i kwas solny, trafiło do włoskich sklepów - ustalił tamtejszy inspektorat kontroli produktów rolnych.
O skandalu z produkcją skażonego wina na masową skalę pisze w najnowszym numerze włoski tygodnik _ L'Espresso _. Niebezpieczne substancje znalazły się nawet w słynnym Brunello.
W skandal zamieszanych jest 20 wielkich producentów z północy Włoch, Apulii oraz Sycylii. Kontrolerzy ustalili, że producenci dolewali do wina wodę i substancje chemiczne, co pozwalało na obniżenie kosztów produkcji nawet o 90 procent.
To kolejny w ostatnich dniach skandal dotyczący Włoch. Tydzień temu w dużych partiach mozzarelli z bawolego mleka, produkowanej w Kampanii, stwierdzono obecność rakotwórczych dioksyn.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło: