Polacy jedzą średnio dziennie 577 gramów owoców i warzyw, co plasuje ich na pierwszym miejscu w Europie jeśli chodzi o spożywanie tych produktów. Na drugim miejscu są Włosi, który zjadają dziennie 452 gramów owoców i warzyw.
"Tylko w Polacy, Niemcy, Austriacy i Włosi jedzą codziennie zalecane przez Światową Organizację Zdrowia 400 gramów owoców i warzyw" - wynika z badań opublikowanych na stronie internetowej Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC).
Na ostatnim miejscu znajdują się Islandczycy, którzy jedzą tylko 186 gramów owoców i warzyw dziennie, przedostatni są Szwedzi - 237 gramów, a na trzecim miejscu od końca Czesi - 253 gramów.
Z badań wynika też, że dużą rolę w spożyciu warzyw i owoców odgrywa położenie geograficzne. Na północy większe jest spożycie surowych warzyw, podczas gdy na południu warzywa spożywa się głównie w postaci zup.
Europejska Rada Informacji o Żywności przypomina, że jedzenie minimum 400 gramów warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory.
IAR