Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Rzeczpospolita" - Ziarno prawdy o kawie

0
Podziel się:

Kawa ma tysiące aromatów i smaków - czytamy w Rzeczpospolitej. Od suszonych owoców, poprzez pieczony chleb, aż po karmel. Gazeta podkreśla, że przez lata królowała u nas zalewana wrzątkiem zalewajka. Dziś coraz częściej chadzamy do barów kawowych, gdzie uczymy się nowych sposobów picia tego trunku.

Najzdrowszą formą parzenia kawy jest espresso. Ma najmniej kofeiny. Bardzo ważna jest w nim kremowa pianka. Jej warstwa ma być elastyczna i po zamieszaniu wracać na swoje miejsce.
Dziennik radzi, by kupując kawę zwrócić uwagę na wygląd ziaren. Powinny być bez defektów. Ważne jest też ich pochodzenie oraz okres, jaki upłynął od ich palenia. Maksimum dwa tygodnie. Najdroższą kawą na świecie jest robusta z Indonezji - Kopi Luvak. Kilogram zielonych ziaren kosztuje około trzech tysięcy złotych. Jej owoce zjadane są przez lisa, wydalane i dopiero wtedy zbierane. W żołądku zwierzęcia zachodzą unikalne procesy fermentacji.
Zawodowym parzeniem kawy zajmują się bariści. W Polsce jest ich około stu. Aktualnym mistrzem świata baristów- czytamy w Rzeczpopsolitej - jest Duńczyk Klaus Thomsen.

Rzeczpospolita/ew/pul

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)