Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Japonia: Wysoki poziom radioaktywnego jodu w czerwonej sałacie

0
Podziel się:

Na bazarze hurtowym w Nagoi w Japonii wykryto w czerwonej sałacie,
pochodzącej z okolic uszkodzonej przez silne trzęsienie ziemi i tsunami elektrowni atomowej
Fukushima, podwyższony poziom skażenia radioaktywnego - poinformowały w sobotę władze.

Na bazarze hurtowym w Nagoi w Japonii wykryto w czerwonej sałacie, pochodzącej z okolic uszkodzonej przez silne trzęsienie ziemi i tsunami elektrowni atomowej Fukushima, podwyższony poziom skażenia radioaktywnego - poinformowały w sobotę władze.

Poziom skażenia warzywa był jednak jedynie nieznacznie podwyższony i nie zagrażał zdrowiu.

Czerwona sałata nie znajdowała się na liście zabronionych do sprzedaży i spożycia warzyw, uprawianych w czterech prefekturach wokół elektrowni.

W dalszych sześciu prefekturach trwają badania prowadzonych tam upraw.(PAP)

jo/ jbr/

8646556

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)