Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Sposoby na wiosenne przesilenie

0
Podziel się:

22.3.Warszawa (PAP) - Kiedy nadchodzi wiosna, często czujemy
rozdrażnienie, osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, spadek
odporności. Objawom tym, określanym przez lekarzy jako przesilenie
wiosenne, możemy łatwo zaradzić wprowadzając niewielkie zmiany w
diecie i trybie życia.

*22.3.Warszawa (PAP) - Kiedy nadchodzi wiosna, często czujemy rozdrażnienie, osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, spadek odporności. Objawom tym, określanym przez lekarzy jako przesilenie wiosenne, możemy łatwo zaradzić wprowadzając niewielkie zmiany w diecie i trybie życia. *

"Proces adaptacji do nowych warunków trwa około 2-3 tygodni" - powiedziała w środę PAP prof. Ludmiła Borodulin-Nadzieja, kierownik Katedry i Zakładu Fizjologii Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu.

Odczucia te są skutkiem procesów przestawiania się organizmu z jesienno-zimowego, "jałowego" biegu na rytm wiosenno-letni. Zmienia się wówczas sposób funkcjonowania układu krążenia, tętno, częstość oddychania oraz poziom hormonów, które wpływają na nastrój.

"Co ciekawe, problemów związanych z wiosennym przesileniem nie odczuwają ludzie o wysokim poziomie agresji. Najgorzej zmiany te znoszą osoby starsze i słabe" - wyjaśniła prof. Borodulin- Nadzieja.

"Najlepszą metodą na przejście tego okresu jest aktywność. Nie należy poddawać się, podsypiać. Jako fizjolog zalecałabym umiarkowany wysiłek fizyczny, np. pozornie banalne spacery. One skutecznie pomogą nam osiągnąć równowagę" - podkreśliła.

Fizjologiczną ceną, jaką płacimy za wiosenną gotowość do działania jest spadek odporności. Najlepiej byłoby oczywiście unikać infekcji, np. nie kontaktując się w tym czasie z osobami chorymi. Można też sięgnąć po zestaw witaminowy, ale najlepiej zadbać o zdrową dietę.

"Po zimie mamy niedobory witamin i składników mineralnych, za to przybywa nam zbędnych kilogramów. Dlatego zmiany w diecie powinny polegać przede wszystkim na zrezygnowaniu z tłustych, smażonych mięs, zawiesistych sosów i zup na rzecz potraw zawierających duże ilości warzyw i owoców" - - powiedziała PAP Magdalena Makarewicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

Jak podkreśliła, na wiosnę najlepiej korzystać z warzyw mrożonych. które są o wiele bogatsze w wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne niż przechowywane całą zimę warzywa korzeniowe. Warto też sięgać po owoce importowane - bogate w witaminę C cytrusy i banany. Owoce krajowe o tej porze roku nie mają zbyt wielkiej wartości.

"W jadłospisie warto też uwzględniać kiełki, które stanowią źródło cennych witamin i składników mineralnych. Można je kupić lub hodować w domu. Samemu możemy też hodować natkę pietruszki i szczypiorek" - wyliczała Makarewicz. "Naszą odporność poprawiają także mleczne, fermentowane napoje, zawierające żywe kultury bakterii" - dodała dietetyk.

Jak podkreślają specjaliści, aby wygrać z przesileniem wiosennym, dobrze jest też dbać o wypoczynek i spać przynajmniej osiem godzin na dobę. Pozwoli to szybko się zregenerować i odzyskać energię. (PAP)

zan/ reo/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)