Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Świętokrzyskie: Ostrzeżenie przed salmonellą

0
Podziel się:

Do obrotu w województwie świętokrzyskim trafiło
prawdopodobnie 15 tys. kurczaków z fermy, na której inspekcja
weterynaryjna stwierdziła salmonellę w ściółce. Służby sanitarne
apelują o zachowanie reżimu sanitarnego podczas przygotowywania
potraw z drobiu - poinformował w niedzielę wieczorem Świętokrzyski
Urząd Wojewódzki (ŚUW).

Do obrotu w województwie świętokrzyskim trafiło prawdopodobnie 15 tys. kurczaków z fermy, na której inspekcja weterynaryjna stwierdziła salmonellę w ściółce. Służby sanitarne apelują o zachowanie reżimu sanitarnego podczas przygotowywania potraw z drobiu - poinformował w niedzielę wieczorem Świętokrzyski Urząd Wojewódzki (ŚUW).

Jak powiedział PAP dyrektor Wydziału Zarządzania Kryzysowego ŚUW Andrzej Martoś, w piątek świętokrzyska inspekcja weterynaryjna stwierdziła, że z fermy, na której w ściółce odkryto salmonellę drobiu, nielegalnie wprowadzono do uboju 15 tys. kurczaków (brojlerów). Powołany zespół kryzysowy ustalił, że drób poddano nielegalnemu ubojowi w dwóch ubojniach.

Ustalono, że prawdopodobnie mięso zostało wprowadzone do obrotu w dniach od 28 marca do 1 kwietnia, więc - ze względu na trzydniowy okres przydatności do spożycia drobiu - nie ma go już w sprzedaży. Możliwe, że drób jest przechowywany w formie zamrożonej. Dlatego służby sanitarne zwracają uwagę na konieczność zachowania reżimu sanitarnego przy przygotowywaniu potraw z drobiu: mięso należy poddawać obróbce cieplnej, zaleca się dokładne mycie rąk i sprzętu, który styka się z surowym mięsem.

Martoś powiedział, że nie ma pewności, iż kurczaki były zarażone salmonellą.

Postępowanie przeciwko właścicielowi fermy prowadzi prokuratura. Inspekcja weterynaryjna podjęła postępowanie wobec rzeźni, które przyjęły kurczaki do uboju. (PAP)

agn/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)