Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
MWL
|

Katastrofa demograficzna to problem dla emerytur. "Sytuacja jest nadal trudna"

43
Podziel się:

Na koniec 2023 r. liczba ludności Polski spadła o 130 tys. Jest nas 37 mln 637 tys. osób - wynika z najnowszych danych GUS. Katastrofa demograficzna to fakt i wyzwanie dla systemu emerytalnego. Bo osób w wieku emerytalnym przybywa - jest ich już ponad 7,5 mln.

Katastrofa demograficzna to problem dla emerytur. "Sytuacja jest nadal trudna"
Ulica; ludzie; mieszkańcy; Warszawa; przechodnie; tłum; społeczeństwo (Adobe Stock, Grand Warszawski)

Według GUS w ubiegłym roku na każde 10 tys. obywateli ubyło 34 osoby. Liczba ludności zmniejsza się począwszy od 2012 r., z wyjątkiem 2017 r., gdy zanotowano nieznaczny wzrost o 1 tys. mieszkańców.

"Na sytuację w 2023 r. największy wpływ miała bardzo niska liczba urodzeń i jednocześnie duże natężenie zgonów. Ich liczba przekroczyła o blisko 35 tys. średnioroczną wartość od 1970 r. z ostatnich 50 lat (409 tys. do 374 tys.). Wysoka umieralność ludności Polski w 2023 r. dotknęła w podobnym stopniu zarówno kobiety, jak i mężczyzn" - napisano.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ile można zarobić w Polsce na restauracji? Karol Okrasa w Biznes Klasie

"Niekorzystna sytuacja w zakresie umieralności oraz dzietności w 2023 r., przyczyniły się do niskiego poziomu przyrostu naturalnego. Jego ujemna wartość była prawie czterokrotnie wyższa niż w 2019 r., kiedy to odnotowywano ubytek na poziomie 9 osób na 10 tysięcy ludności. Dla porównania w okresie wyżu demograficznego lat 50 na każde 10 tysięcy osób przybywało ok. 200 osób, natomiast w latach 80 – ok. 100" - napisano.

Mało urodzeń, coraz więcej emerytów

GUS podaje, że rośnie grupa osób w wieku 65 lat i więcej - w 2023 r. zwiększyła się o 197 tys. osób do wielkości ponad 7,5 mln.

"Obserwowane zmiany demograficzne wskazują, że od kilkunastu lat sytuacja ludnościowa Polski jest nadal trudna. W najbliższej perspektywie nie należy oczekiwać znaczących zmian zapewniających stabilny rozwój demograficzny. Bardzo niski poziom urodzeń, wysoka liczba zgonów, niższa niż w 2022 r. liczba zawartych małżeństw, pogłębiły obserwowaną od kilkunastu lat niekorzystną sytuację ludnościową Polski. W tej sytuacji w najbliższej perspektywie nie należy oczekiwać znaczących zmian zapewniających stabilny rozwój demograficzny" - napisał GUS.

Eksperci ostrzegają, że katastrofa demograficzna to problem dla systemu emerytalnego oraz rynku pracy w Polsce.

- Biorąc zaś pod uwagę to, że obecnie roczniki są coraz mniej liczne, to w przyszłości będzie to miało wpływ na sytuację rynku pracy. Szczególnie, jeśli zderzymy to z faktem, że z rynku pracy będą "wychodziły" na emeryturę liczniejsze roczniki. W związku z tym liczba osób w wieku poprodukcyjnym będzie się zwiększała, a liczba osób w wieku przedprodukcyjnym i produkcyjnym, czyli te dwie pozostałe grupy, będzie się zmniejszała. Oznacza to, że mniej osób będzie pracowało na coraz większą grupę osób pobierających świadczenia w postaci emerytur i rent - mówił serwisowi Prawo.pl Oskar Sobolewski, ekspert emerytalny i rynku pracy w HRK Payroll Consulting, założyciel Debaty Emerytalnej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(43)
jedynka
2 miesiące temu
Rybę umyj i osusz. Dopraw solą z obu stron. Odłóż na deskę. Do miski wlej piwo lub wodę gazowaną. Wsyp mąkę i sodę. Roztrzep trzepaczką lub rózgą. Rybę obtocz w panierce. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim rybę z obu stron około 3 minut, aż będzie miała złoty kolor. Rybę przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki. Przełóż do miski z wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź i osusz. W dużym garnku bardzo mocno rozgrzej olej. Smaż w nim frytki około 5 minut, aż będą złote i chrupiące. Usmażone frytki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posól i wymieszaj. Na talerze nałóż porcje frytek, a na nich ułóż rybę. Podawaj od razu z sosem tatarskim :)
piknik
2 miesiące temu
Pierś kurczaka pokrój na kostkę o boku ok. 1 cm. Dopraw solą i pieprzem i czerwoną papryką. Obraną cebulą pokrój na drobną kostkę. Papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła z olejem, dodaj kawałki kurczaka i cebulę i smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy cebula stanie się szklista dodaj ryż. Całość mieszając smaż, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Dodaj pierwszą szklankę bulionu i dalej gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu. Wlewaj porcjami pozostały bulion - za każdym razem po wchłonięciu poprzedniej porcji. Kiedy ryż będzie miękki (po około 15-20 minutach) dodaj papryczkę chili oraz opakowanie mrożonego mango . Wymieszaj, trzymaj na ogniu przez 2 minuty, aż mango będzie miękkie. Patelnię zestaw z ognia, odstaw na 2-3 minuty, by smaki się wymieszały. Porcje przełóż na talerze i udekoruj listkami kolendry.
syk
2 miesiące temu
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Często mieszaj. Dodaj krojone i suszone pomidory. Wsyp cukier, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje. Rondelek zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia. Soczewicę odsącz z zalewy. Przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj sos pomidorowy i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą. Podawaj z ulubionym pieczywem i szczypiorem na śniadanie, drugie śniadanie lub jako sos do świeżych warzyw :)
żulik
2 miesiące temu
Schab umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Obsmaż na niej schab z każdej strony. Patelnię zestaw z ognia. Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku roztop masło z oliwą z oliwek. Dodaj cebulę, i smaż, aż się zeszkli. Często mieszaj. Do garnka przełóż podsmażony schab. Wlej bulion i duś pod przykryciem około godziny, aż mięso będzie miękkie. Kurki umyj, oczyść i osusz. Przełóż do garnka ze schabem i delikatnie wymieszaj. Gotuj bez przykrycia około 15 minut. Delikatnie wlej śmietankę i wymieszaj, aż powstanie gładki sos. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5 minut. Podawaj od razu na obiad.
Kibic
2 miesiące temu
Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Krewetki umyj i osusz. Jeżeli używasz mrożonych krewetek, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i przełóż do miski z zimną wodą. Następnie opłucz i osusz. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Seler naciowy pokrój w kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż minutę, często mieszając. Dodaj paprykę, zielony groszek i seler naciowy. Smaż 2-3 minuty. Często mieszaj. Dodaj pierś kurczaka i szynkę. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim i dodaj liście laurowe. Smaż około 5 minut, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Często mieszaj. Dodaj krojone pomidory. Wlej bulion warzywny i passatę. Wymieszaj i zagotuj. Wsyp ryż i wymieszaj. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 25 minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodaj krewetki i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj 4-5 minut, cały czas mieszając. Podawaj z kawałkami cytryny na gorąco na obiad.
...
Następna strona