Forum

Komentarze użytkownika "Adamadamja"

Komentarze użytkownika: Adamadamja

Re: Jak przejść na wcześniejszą emeryturę

Adamadamja / 2013-11-12 21:40
Skończyłem 60 lat mam przepracowane 44 lata w jednym załadzie przepracowałem 34 lata i pracuję nadal.W 1981 roku zakład skierował mnie na kurs spawacza bo był potzebny spawacz z uprawnieniami pomimo że spawałem w angażu nigdy mi nie pisali spawacz. Nie ważne był co się robiło jaką pracę się wykonywało.Zakład nie chce mi wystawić świadectwa że pracowałem w warunkach szkodliwych ponieważ co miesiąc mi płacił szkodliwe. Obecnie choruję na Boleriozę i wykryto mi Raka drugi stopień .Zakład nie chce mi pomóc przejsc na emeryturę

Adamadamja / 2013-11-13 12:18
Witam właśnie byłem w Pile w ZUS i starsza pani z okienka nr 1, powiedziała mi że jak zakład wypłacał mi za warunki szkodliwe to nie musi wystawiać takiego świadectwa ponieważ w Mączkarni w Pile też wypłacali i nie dostali się na wczesniejsza emeryture.A zakład niechce miwystawić takiego swiadectwa ,w jednym zakładzie przepracowałem 34 lat jako mechanik i spawacz ,jestem teraz załamany ,a na dodatek schorowany .Własnie wyszłem ze szpitala i jestem 1 miesiąc na zwolnieniu a na dodatek wykryli mi raka czy nato dostane morze ręte.? Ponieważ na Bolerioze nie dostanę bo nie jestem lesniczym.Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Adamadamja / 2013-11-14 12:15
Witam.! Dostałem z zakładu pismo jak byłem zatrudniony,od 1980r.jako-ślusaż warsztatowy,śluszaż zmianowy,ślusaż remontowy,co roku zmieniali i od1980 r.stale mi wypłacali dodatki i akwiwalenty,za pracę w warunkach szkodliwych,które nie są tozsamością z pojęciem szczególnych i szczególnego charakteru,w rozumieniu Rozporządzeniu Rady Ministrów z dn7.02.1983r.w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze(Dz.U.nr8a od 1998 tak mi napisał kadrowy i na te wszystkie lata mam odcinki z wypłat jak wypłacali dodatek szkodliwy do 2005 r.jako mechanik maszyn i urządzeń przemysłu materiałów budowlanych.Oczywiście spawałem bo przeszkolili mnie i mam na to dokument byłem mechanikiem zmianowym przy produkcji,a teraz po 34 latach zostałem oszukany.

Najnowsze wpisy