Forum
Komentarze użytkownika "babinka"
Re: Kiedy nie trzeba płacić KRUS?
O poświadczenie podpisu na umowie chodzi o to,że w dniu kiedy spisuje się umowę idzie się do np.urzędu gminy lub notariusza i notariusz poświadcza pieczątką i własnym podpisem,że w tym dniu widział jak dane osoby podpisują się przy nim i zostały one wylegitymowane.Z dokumentów jakie ja posiadam to akt notarialny i wpisane w nim,że od danego dnia trwa umowa dzierżawy której dzierżawcą jest brat,posdiadam umowy dzierżawy poświadczone przez urzędnika,i mogę mieć decyzję o przyznaniu dopłat z arimr na rzecz dzierżawcy z dzierżawy mojego gruntu.
Tylko teraz jeszcze jedna kwestia. Jeżeli ja będę się chciała ubezpieczyć w KRUS jak nie znajdę pracy i skończy mi się zasiłek i to gospodarstwo będzie nadal w dzierżawie,to czy mogę w ogóle się zgłosić do KRUS ubezpieczyć,bo ziemię mam ale oddaną w dzierżawę a nie uprawiam pola i nigdy tego nie robiłam.
Mam jeszcze takie pytanie rozmawiałam z kimś kto pracuje w krus i kazano mi zabrać umowy dzierżawy i zaświadczenie od kiedy dzierżawca pobiera dotacje z arimr i ew. jakies oświadczenie kogoś kto np. widział w polu dzierżawcę przy pracy bądź kombajnisty który zboże kosił na rzecz dzierżawcy.Oczywiście dzierżawca posiada dokumenty potwierdzające przekazanie dotacji na jego konto decyzje o przyznaniu płatności i raporty z kontroli i czy w takim przypadku też dzieje się to przez sąd czy raczej w KRUS wystarczy do stwierdzenia, że dzierżawa rzeczywiście jest pełniona, bo my chcemy ją kontynuować. I zastanawiam się czy wystarczy to aby szybko stwierdzić ten fakt bez sądu.Nie mogę znaleźć żadnego wyroku sądu aby się w piśmie odwołać do takiego przypadku jak mój.
dodam,że to1,50ha przeliczeniowego bo zapomniałam dopisać.
Korzystając z dużej wiedzy odpowiadającego na pyatnia chciałabym zapyatć o taką rzecz.Od kilku lat jestem właściecielem gospodarstwa rolnego które ma powierzchnię 1.50ha i od momentu nabycia byłam w zatrudnieniu,mąż także-miał tylko miesiąc przerwy gdy zawiesił działalność gospodarczą. Pod całe to gospodarstwo była zawarta umowa dzierżawy zanim my je otrzymaliśmy na mocy darowizny. Dzierżawę my także podtrzymaliśmy jednak tylko wydłużyliśmy ją jeszcze o rok. Pierwsza umowa dzierżawy była zarejestrowana w urzędzie gminy...kontynuacji nie rejestrowaliśmy poświadczyliśmy tylko własnoręczność podpisu przy urzędniku. Moje pytanie dotyczy tego iż obecnie posiadam zasiłek dla bezrobotnych a później chciałabym przejść na KRUS. Zastanawia mnie to czy KRUS może podważyć naszą umowę bo dzierżawcą jest brat który faktycznie uprawia to pole i pobiera dotację z tego tytułu. Wiem,że np.na poczet renty umowę się rejestruje w starostwie i dzierżawcą musi być osoba obca, wiem też że starostwo rejestruje umowy tylko w dwóch przypadkach tym powyżej i w drugim gdy dzierżawca chce opłacać sobie krus a mój dzierżawca opłacał krus już dużo wcześniej nawet przed zawarciem dzierżawy z poprzednim właścicielem. Od kiedy jest też obowiązek rejestracji dzierżawy w moim przypadku i czy taki w ogóle jest, bo Pani w starostwie powiedziała, że tylko te dwa przypadki się rejestruje. W podatkach w ug też mi tak odpowiedziano, że nie ma obowiązku rejestracji i nie mam się czym przejmować, bo umowa była,jest w akcie notarialnym wpisana jest pełniona i jest na mocy umowy cywilno-prawnej która jest ważna. Chcę wiedzieć czy gdy pójdę do KRUS będę musiała udowodnić jakoś, że ta umowa istnieje i że rzeczywiście nie uprawiałam z mężem tego gospodarstwa. Czy w moim przypadku to, że dzierżawcą jest brat jest wystarczające czy powinna to być osoba obca.