Forum

Komentarze użytkownika "g115"

Komentarze użytkownika: g115

Re: Komentarze do portfela "Golem 14"

g115 / 2011-08-02 19:38 / portfel
Witaj.
W styczniu tego roku pytałem Ciebie o komentarz dotyczący Vision. Jeśli dobrze pamiętam akcje chodziły wtedy po 10 - 11 groszy. Dzisiaj pod własnym ciężarem spadły praktycznie do 7 i nie widać żadnych wieści, które mogły by je pchnąć w górę. Co sądzisz dziś o VIV? W Twoim portfelu nadal jest ta sama ich ilość, więć należy sądzić, że nie zwątpiłeś w możliwość zarobku na tej spółce. Ja mam ciągle wrażenie, że dokumenty, sprawozdania i komunikaty, które ukazują się (niezbyt często) są jedynie twórczością literacką prezesa :( Nie ukrywam, że moja strata na tych walorach zbliża się do 50% i choć nie zabije mnie to, to mimo wszystko trochę boli. Wiem, że jak coś uwiera, to najlepiej się z tym rozstać, ale z drugiej strony rozstanie to zamiana wirtualnej, na rzeczywistą stratę. Napisz proszę jak widzisz rozwój wypadków w perspektywie końca biżącego roku?
Pozdrawiam
g115 / 2011-01-14 19:21 / portfel
Dzieki. Raport rzeczywiscie troche mnie uspokoil. Zadalem Ci to pytanie, bo w mojej dotychczasowej dzialalnosci mialem niestety juz kilka przypadkow, ze nie wytrzyamlem nerwowo i sprzedalem akcje realizujac strate. Wkrotce potem okazalo sie, ze akcje odbily, a to bylo dla mnie szczegolnie przykre. Tym razem poczekam na rozwoj wypadkow i nie sprzedam przynajmniej do pazdziernika-listopada.
Pozdrawiam

Re: Komentarze do portfela "Golem 14"

g115 / 2011-01-14 14:02 / portfel
Witaj.
Widze, ze nadal posiadasz akcje VIV. Ja mam ich co prawda troche mniej, ale niepokoi mnie brak jakijkolwiek informacji, ktora wskazywalaby, ze trwaja prace nad filmem. Watpliwosci, ktore sieja trole na innych forach, niestety wygladaja na realne. Sam fakt zwolania Walnego na ostatni dzien roku jest co najmniej podejrzane i wyglada na to, ze sam prezes byl tylko na nim obecny. Zastanawiam sie, czy nie lepiej podwinac ogon, zrealizowac strate i dac sobie spokoj. Prosze skomentuj swoje przemyslenia na temat tego stanu rzeczy. Wszelkie uwagi beda dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam
g115 / 2010-10-22 12:42 / portfel
Tego samego dnia pojawił się jeszcze jeden komunikat, myślę że również ważny:

Zarząd XPLUS S.A. informuje, iż dnia 14 października 2010 r. Spółka otrzymała
podpisaną umowę z przedsiębiorstwem INTOP Warszawa Sp. z o.o. oraz z
przedsiębiorstwem INTOP Tarnobrzeg Sp. z o.o., której przedmiotem jest
wdrożenie systemu Microsoft Dynamics AX 2009 wraz z funkcjonalnością XCM i
XPIW (podstawowe produkty spółki) w przedsiębiorstwach INTOP Warszawa Sp. z
o.o., INTOP Tarnobrzeg Sp. z o.o. oraz w podmiotach powiązanych tych
przedsiębiorstw.
Umowa została podpisana dnia 27 września 2010 roku. Łączna wartość przedmiotu
umowy na usługi wdrożeniowe przekracza 10% wartości kapitałów własnych XPLUS
S.A., relacja wartości przedmiotu umowy do kapitałów własnych jest więc
kryterium uznania umowy za znaczącą.
Podstawa Prawna: § 3 ust. 2 pkt 2 Załącznika Nr 3 do Regulaminu ASO

Pewnie stąd wczoraj zrobiło sie 30% up

Pozdrawiam

Re: Komentarze do portfela "Big Lebowski"

g115 / 2010-10-22 12:38 / portfel
Witam.
Thai pewnie nie zwróciła uwagi na komunikat dotyczący XPLUS:

Zarząd XPLUS S.A. informuje, iż w dniu 14 października 2010 otrzymał informację,
że
wniosek o dofinansowanie pt. "Opracowanie oraz wdrożenie oprogramowania
XPLUS Contract Management przez XPLUS S.A." złożony w ramach działania 1.4
"Wsparcie projektów celowych" i 4.1. "Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R"
Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka przeszedł pozytywnie etapy
oceny merytorycznej i został rekomendowany do wsparcia przez Instytucję
Zarządzającą. Wnioskowana wartość dofinansowania projektu XPLUS wynosi 834
350,00 PLN.
Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu ASO -

Pewnie warto przyjrzeć się tej spółce, bo rozwija się ładnie i generuje zyski....
Pozdrawiam
g115 / 2010-02-26 12:03 / portfel
Xplus pokazał niezły raport za IV kwartał i dodatkowo za styczeń 2010 - nie widać powodów, by dalej dołował

Pozdrawiam
g115 / 2010-01-07 12:54 / portfel
Co to za ciągłe, jeśli cały czas jest poszukiwana kwota transakcyjna :)...
g115 / 2010-01-07 11:52 / portfel
A wierz może co się nagle stało, że tak nagle skoczył?
g115 / 2010-01-03 19:49 / portfel
Nie bardzo zgadzam się co do rentowności takiego przedsięwzięcia dla przedsiębiorcy/samorządu. Przy koszcie urządzenia w granicach 4 mln, rocznym przychodzie brutto w granicach 250 tysięcy, czyli miesięcznie około 20 tys, Sam koszt zatrudnienia 3 pracowników, przy płacy około 2 tys brutto + opłaty z tym związane to koszt min. 10 tys miesięcznie. A koszty administracyjne?
Nawet jeśli koszt zakupu urządzenia zostanie pokryty w 75% z dotacji unijnych to i tak przedsiębiorca musi znaleźć bańkę i będzie oczekiwał w sensownym czasie zwrotu z tej inwestycji. Przy tak wyliczonych zyskach brutto, trudno będzie znaleźć chętnych do prowadzenia takiego biznesu, a Samorządy same z siebie nie prowadzą działalności gospodarczej - nie będą kupowały same urządzeń.
Wcale nie widać tego tak różowo, jakby się chciało.
Jedyna nadzieja w tym, że koszt produkcji urządzenia drastycznie spadnie, bo dopiero wtedy całość przedsięwzięcia może mieć ekonomiczny sens.

Pozdrawiam
g115 / 2009-11-19 18:29 / portfel
to napisz, gdzie tę prognozę można znaleźć, też chętnie poczytam
g115 / 2009-07-29 23:34 / portfel
ok, nie wiedziałem, zerknę oczywiście. Dzięki :)

Re: Komentarze do portfela "Big Lebowski"

g115 / 2009-07-29 23:19 / portfel
Witajcie. Co sądzicie o ostatnich dwóch dniach przyspieszenia na Jupiterze? Nagle dostał wiatru i obrotów. Może też chce skoczyć w górę?
g115 / 2009-06-08 20:31 / portfel
Mam pewne wątpliwości co do IPX. Jego podstawa, Huta Konin chwieje się, ma problemy ze sprzedażą gotowych produktów i brakiem właściwego aluminium (po zamknięciu elktrolizy) dla wykonanie zamówień. Sytuacja w Hucie nie jest dobra. Ale może się mylę i Roman wie co robi. Pozdrawiam.
g115 / 2009-02-18 19:58 / portfel
Dużo się nie pomylił, u mnie 95 jest po 3,84
g115 / 2009-02-12 19:35 / portfel
Ktoś to jednak kupował. Takiego obrotu nie było od czasu gdy spadał po przyznaniu praw poboru :) Zobaczymy co z tym papierem będzie dalej. Po ostatnim szarpnięciu na początku roku tylko się osuwał. Pewnie to tylko lekka korekta długotrwałego trendu spadkowego.

Pozdrawiam
do początku nowsze
1 2 3

Najnowsze wpisy