Forum

Komentarze użytkownika "gwynbleidd"

Komentarze użytkownika: gwynbleidd

gwynbleidd / 2011-03-22 11:51
No tak ale to jest dziwne, (przepraszam że zawracam za takie małe kwoty głowę ale na czymś muszę się nauczyć przecież uzupełniać te pity ;) )
Przychód miałem 82,60, koszt uzyskania przychodu 16,52 (tutaj rozumiem że to jest podatek?) no i dochód 66,08. Na konto wpłyneło mi 66,08 zł. Zaliczka pobrana przez płatnika to 12 zł. Czyli nie odzyskuje całości tej 16,52?
gwynbleidd / 2011-03-22 00:04
Witam, to jeszcze raz ja jestem w trakcie wypełniania PITów.
PIT 38 bez problemów.
Natomiast mam pytanie co do pitu 37. Czy w PITcie mam wpisać gdzieś kwotę jaką mają mi zwrócić? Jest że podstawa do obliczenia podatku - 66 zł, obliczony podatek - 0 zł.
A doliczenia do podatku mają zostać puste? Czy jeżeli obliczony podatek wychodzi 0 to mi zwrócą pobrany podatek? Czy muszę to gdzieś jeszcze dodatkowo wpisać?

Pozdrawiam
gwynbleidd / 2010-12-28 14:44
A taki wniosek może być słowny lub dostarczyć go jakoś osobiście? Czy muszę wysłać list do pracodawcy? Jak taki wniosek powinien wyglądać?
gwynbleidd / 2010-12-28 13:46
A jeżeli nie przyśle?(PIT11) Bo wydaje mi się że nic takiego od niego nie dostanę. Lepiej poczekać i wtedy to będzie jego problem czy to leży w mojej gestii i lepiej jak do niego się udam?

Zwrot podatku z umowy o pracę

gwynbleidd / 2010-12-28 02:42
Witam, pracowałem na umowę o pracę, zarobiłem łącznie około 100 zł ale podatek firma mi odliczyła. Jak mam teraz to odzyskać? Jest to 19% tak? I odzyskam całość? Bo jak dobrze pamiętam taka kwota nie jest opodatkowana. Dodam że to mój jedyny dochód w tym roku.
Dodatkowo gram na giełdzie i też będę sie z zysku rozliczał, czy to ma na to wpływ? Łącznie w skali roku też nie było ponad limit (coś ponad 3 tys jest limit zgadza się? )

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Najnowsze wpisy