Forum

Komentarze użytkownika "Hayat"

Komentarze użytkownika: Hayat

Lokata " Na dzień dobry w Boś"

Hayat / 2009-02-17 11:40
Od jakiegoś czasu bacznie śledzę oferty banków odnośnie lokat- raczej krótkoterminowych, 3- 6 miesięcy i znalazłam ofertę Banku Ochrony Środowiska. Oprocentowanie 6,5%, minimalny wkład 1000zł i odsetki wypłacane z góry- o tyle dobrze, że można je od razu gdzieś zainwestować;) Co o tym sądzicie? Może są lepsze oferty?
Hayat / 2009-02-17 18:32
Rzeczywiście pewny zysk w chwili obecnej to bardzo istotna sprawa, nie wiem tylko dlaczego oprocentowanie przy lokacie 6-miesięcznej jest niższe niż przy 3- miesięcznej?
Hayat / 2009-02-18 22:38
Wydaje mi się po prostu, że to są dwie różne lokaty stąd takie różnice w oprocentowaniu:) A co do dlaszego inwestowania- pewnie, jest to opłacalne tylko przy wyższych kwotach, ale o takie właśnie myślę:D I oprocentowanie rzeczywiście wysoki, a co najważniejsze stałe- wiadomo czego się spodziewać, szczególnie teraz, gdy stopy procentowe spadają;)
Hayat / 2009-02-19 14:54
Są różne typy lokat, jednak banki zawsze zaznaczają czy oprocentowanie jest stałe czy zmienne. Na przykład BOŚ ma także lokatę dynamiczną , w której oprocentowanie wzrasta wraz z upływem czasu;)
Hayat / 2009-02-20 19:48
Przykładowo, lokata dynamiczna w Bosiu:
wysokość oprocentowania wzrasta wraz z upływem każdego kolejnego pełnego miesiąca trwania lokaty:
* w pierwszym miesiącu – 4,00%,
* w drugim miesiącu – 4,50%,
* w trzecim miesiącu – 5,00%,
* w czwartym miesiącu – 5,50%,
* w piątym miesiącu – 6,50%,
* w szóstym miesiącu – 13,00%.
czyli średnio 6,4 % dla lokaty 6-miesięcznej;)
Hayat / 2009-02-21 23:01
Ja się zastanawiam nad lokatą w Bosiu, może są i inne, z wyższym oprocentowaniem, ale do tego banku mam już zaufanie, korzystam z konta osobistego i oszczędnościowego juz od kilku lat i na razie nie mogę narzekać. Lokata o której piszę jest oprocentowana na 6,5% w skali roku przy okresie 3 mies. a odsetki można otrzymać z góry.
Hayat / 2009-02-23 14:24
Tak, ale możesz wypłacić swoje pieniądze wcześniej , ponieważ odsetki naliczane są na koniec każdego pełnego miesiąca, więc im dłużej trzymasz tym więcej zyskujesz. Możesz też w każdej chwili dokładać kasę na lokatę, a średnia z wszystkich miesięcy daje właśnie 6,41%. Wystarczająca odpowiedź?:)
Hayat / 2009-02-24 22:54
Małe sprostowanie, niestety nie można dokonywać dopłat uzupełniających w trakcie trwania lokaty, ale można je w każdej chwili wypłacać ponieważ odsetki naliczane są na koniec każdego pełnego miesiąca. Powiem szczerze, że nigdzie nie jest to napisane, ale można przypuszczać, że co miesiąc następuje kapitalizacja odsetek ( są one dopisywane do początkowej kwoty) jako , że co co miesiąc zmienia się także oprocentowanie.

Re: Rankig Money.pl: Najlepsze i najgorsze lokaty

Hayat / 2009-02-24 22:59
Ja wczoraj założyłam lokatę " Na dzień dobry" w BOŚ, oprocentowanie przyzwoite, bo 6,5% a zaleta taka, że odsetki dostałam od ręki:)
Hayat / 2009-02-25 21:08
W zasadzie to po 6 miesiącach " Na dzień dobry" też się bardziej opłaca niż lokata dynamiczne, nie cały 1%, ale zawsze;) 3 miesiące to bezpieczniejszy okres, nigdy nie wiadomo co może się wydarzyć.
Hayat / 2009-02-26 23:45
Muszę się pochwalić, właśnie założyłam lokatę NDD, odsetki dostałam, co prawda drugiej lokaty nie założyłam, ale wrzuciłam je na konto oszczędnościowe, a co:)
Hayat / 2009-02-28 00:39
Tak, zwykle i oszczednosciowe tez w Boi~siu, przywiazalam sie do tego banku, nigdy nie mialam zadnych problemow, wiec po prstu korzystam z jeo nowych porduktow, takich jak na przyklad~lokata NDD.

Re: konto studenckie..

Hayat / 2009-02-28 18:43
Ja od dłuższego czasu mam konto studenckie w BZWBK
Hayat / 2009-02-28 18:47
bezpłatnie wypłacam w bankomatach BZWBK oraz zagranicą, karta bezpłatna, oprocentowanie niestety 0%. Wcześniej miałam H2O w Bosiu, też było fajne, ale niestety jestem już na nie za stara;P
Hayat / 2009-03-02 14:55
Szczerze polecam, ja na razie wszystko bez zarzutów, zastanawiam się jeszcze nad uruchomieniem konta internetowego- wydaje się znacznie wygodniejsze;)
do początku nowsze
1 2 3 4

Najnowsze wpisy