Forum
Komentarze użytkownika "Hayat"
Komentarze użytkownika: Hayat
Lokata " Na dzień dobry w Boś"
Od jakiegoś czasu bacznie śledzę oferty banków odnośnie lokat- raczej krótkoterminowych, 3- 6 miesięcy i znalazłam ofertę Banku Ochrony Środowiska. Oprocentowanie 6,5%, minimalny wkład 1000zł i odsetki wypłacane z góry- o tyle dobrze, że można je od razu gdzieś zainwestować;) Co o tym sądzicie? Może są lepsze oferty?
Rzeczywiście pewny zysk w chwili obecnej to bardzo istotna sprawa, nie wiem tylko dlaczego oprocentowanie przy lokacie 6-miesięcznej jest niższe niż przy 3- miesięcznej?
Wydaje mi się po prostu, że to są dwie różne lokaty stąd takie różnice w oprocentowaniu:) A co do dlaszego inwestowania- pewnie, jest to opłacalne tylko przy wyższych kwotach, ale o takie właśnie myślę:D I oprocentowanie rzeczywiście wysoki, a co najważniejsze stałe- wiadomo czego się spodziewać, szczególnie teraz, gdy stopy procentowe spadają;)
Są różne typy lokat, jednak banki zawsze zaznaczają czy oprocentowanie jest stałe czy zmienne. Na przykład BOŚ ma także lokatę dynamiczną , w której oprocentowanie wzrasta wraz z upływem czasu;)
Przykładowo, lokata dynamiczna w Bosiu:
wysokość oprocentowania wzrasta wraz z upływem każdego kolejnego pełnego miesiąca trwania lokaty:
* w pierwszym miesiącu – 4,00%,
* w drugim miesiącu – 4,50%,
* w trzecim miesiącu – 5,00%,
* w czwartym miesiącu – 5,50%,
* w piątym miesiącu – 6,50%,
* w szóstym miesiącu – 13,00%.
czyli średnio 6,4 % dla lokaty 6-miesięcznej;)
Ja się zastanawiam nad lokatą w Bosiu, może są i inne, z wyższym oprocentowaniem, ale do tego banku mam już zaufanie, korzystam z konta osobistego i oszczędnościowego juz od kilku lat i na razie nie mogę narzekać. Lokata o której piszę jest oprocentowana na 6,5% w skali roku przy okresie 3 mies. a odsetki można otrzymać z góry.
Tak, ale możesz wypłacić swoje pieniądze wcześniej , ponieważ odsetki naliczane są na koniec każdego pełnego miesiąca, więc im dłużej trzymasz tym więcej zyskujesz. Możesz też w każdej chwili dokładać kasę na lokatę, a średnia z wszystkich miesięcy daje właśnie 6,41%. Wystarczająca odpowiedź?:)
Małe sprostowanie, niestety nie można dokonywać dopłat uzupełniających w trakcie trwania lokaty, ale można je w każdej chwili wypłacać ponieważ odsetki naliczane są na koniec każdego pełnego miesiąca. Powiem szczerze, że nigdzie nie jest to napisane, ale można przypuszczać, że co miesiąc następuje kapitalizacja odsetek ( są one dopisywane do początkowej kwoty) jako , że co co miesiąc zmienia się także oprocentowanie.
Re: Rankig Money.pl: Najlepsze i najgorsze lokaty
Ja wczoraj założyłam lokatę " Na dzień dobry" w BOŚ, oprocentowanie przyzwoite, bo 6,5% a zaleta taka, że odsetki dostałam od ręki:)
W zasadzie to po 6 miesiącach " Na dzień dobry" też się bardziej opłaca niż lokata dynamiczne, nie cały 1%, ale zawsze;) 3 miesiące to bezpieczniejszy okres, nigdy nie wiadomo co może się wydarzyć.
Muszę się pochwalić, właśnie założyłam lokatę NDD, odsetki dostałam, co prawda drugiej lokaty nie założyłam, ale wrzuciłam je na konto oszczędnościowe, a co:)
Tak, zwykle i oszczednosciowe tez w Boi~siu, przywiazalam sie do tego banku, nigdy nie mialam zadnych problemow, wiec po prstu korzystam z jeo nowych porduktow, takich jak na przyklad~lokata NDD.
Ja od dłuższego czasu mam konto studenckie w BZWBK
bezpłatnie wypłacam w bankomatach BZWBK oraz zagranicą, karta bezpłatna, oprocentowanie niestety 0%. Wcześniej miałam H2O w Bosiu, też było fajne, ale niestety jestem już na nie za stara;P
Szczerze polecam, ja na razie wszystko bez zarzutów, zastanawiam się jeszcze nad uruchomieniem konta internetowego- wydaje się znacznie wygodniejsze;)