Forum
Komentarze użytkownika "lanto"
Komentarze użytkownika: lanto
Oświadczenie Mirosława Kalickiego w związku ze sprzedażą akcji Ponar SA
05.06.2008 20:48 czwartek
Jako członek Rady Nadzorczej Ponar miałem okazję zapoznać się z bieżącą sytuacją spółki Ponar i całej grupy. Wnioski są niepokojące i wskazują na wysoki stopień ryzyka gospodarczego, nie znajdujący odzwierciedlenia w możliwej do uzyskania stopie zwrotu. Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że odbije się to w sposób negatywny na przyszłych wynikach finansowych Ponar. Przede wszystkim:
1. Transakcja zakupu amerykańskiej spółki Georgia Hydraulic Cylinder (GHC) nie spełnia elementarnych standardów wymaganych w przypadku tego typu transakcji. Zawarta umowa zakupu 50,5% akcji spółki GHC ma rażąco jednostronny charakter niekorzystny dla Ponar. Możliwość odkupu przez sprzedającego akcji spółki GHC nabytych przez Ponar po cenie nabycia powiększonej jedynie o koszty pieniądza w czasie powodują, iż całe ryzyko niepowodzenia projektu spoczywa na Ponarze, a w przypadku powodzenia tego przedsięwzięcia Ponar może nie odnieść z tego żadnych korzyści.
Wątpliwości budzi również wycena projektu, a także zawarcie na okres 10 lat wyłącznej i nieograniczonej umowy o zarządzanie spółką GHC, której wypowiedzenie sankcjonują bardzo wysokie kary.
2. Ograniczone kompetencje spółki Ponar Real Estate w realizacji projektów deweloperskich w połączeniu z trudną sytuacją na rynku nieruchomości powodują, że założenia dotyczące projektu budowy osiedla mieszkaniowego w Warszawie nie przynoszą spodziewanych efektów.
3. Duże wątpliwości z punktu widzenia wartości transakcji i celów zakupu budzi transakcja odkupu w maju 2007 roku udziałów w spółce Ponar Lubań za kwotę kilkunastokrotnie wyższą od ceny zbycia ich przez Ponar we wrześniu 2006.
Na część z powyższych ryzyk zwrócił uwagę również biegły rewident w swojej opinii, formułując zastrzeżenia i uwagi do sprawozdania finansowego Ponaru za 2007 rok. Przede wszystkim należy liczyć się z koniecznością utworzenia wysokich rezerw na utratę wartości części aktywów Ponar, co znacznie pogorszy standing finansowy Ponaru.
W wyniku analizy działalności operacyjnej Ponar nie ujawniły się żadne istotne synergie pomiędzy Grupą Ponar a Grupą FAM, co - w połączeniu z wysokim ryzykiem inwestycyjnym związanym z działalnością Ponar - powoduje, że w tej sytuacji brak jest przesłanek do realizacji projektu fuzji Ponar i FAM. W mojej opinii przeprowadzenie fuzji z pewnością nie byłoby korzystne dla akcjonariuszy FAM.
W związku z powyższym podjąłem decyzję o odstąpieniu od swojego zaangażowania w Ponar i zbyciu posiadanego pakietu akcji Spółki. Jednocześnie złożyłem rezygnację z uczestnictwa w Radach Nadzorczych spółek z Grupy Ponar.
Zgodnie z umowami zawartymi z Ponar mam pełnomocnictwo do głosowania z co najmniej 5.000.000 akcji FAM posiadanych przez Ponar, tj. 15,9% akcji i głosów w kapitale FAM, w okresie do 30 czerwca 2010 roku. Ponadto, podsiadam opcję odkupu tych akcji od Ponar ważną do 31 grudnia 2009 roku, z której zamierzam w przyszłości skorzystać.
Mirosław Kalicki
Pozostawiam bez osobistego komentarza,
Pozdrawiam
Witam,
racja kto mial sprzedac to juz to zrobil co widac po obrotach jak i na DT nie pograja, zbyt
male widelki.
To jutro mamy ostatni dzien handlu w Europie jak i USA.
Podaje link: http://stooq.pl/kalendarium/
Witam,
moim zdaniem wszyscy sie nie ujawnili z wiekszym pakietem akcji a kilku mocnych jest zapewne.
Pozdrawiam
Do Pana Finansisty,
chetnie przeczytalbym Pana komentarz na temat obecnej sytuacji.
Witam,
Panowie prawda jest ze w czasie wyprzedazy akcji Wiadra przez bank od nowego roku jesli sie nie myle to 76 tys akcji kupil ktos z zarzadu i chyba troche Kalicki a reszte kilkadziesiat milionow akcji zostaly skupione przez ludzi z ciezka kasa a w tym 15%-20% drobnych akcjonaruszy.
Orzel Bialy zostal wrogo przejety przez inwestora z Luxemburga z wezwaniem do skupu
akcji gdzie skupili ponad 14% dalszych udzialow.
Mozemy owszem w tej chwili tylko gdybac kto i co, karty sa juz rozdane wiec pozostalo poczekac do jutra.
Pozdr.,milej niedzieli
Czas na zmiany, czasami jak i w zyciu " nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo "
a podany link jest tylko przestroga dla wielu ludzi nie potrafiacych zarzadzac swoimi spolkami.
Poniedzialek bedzie chwila prawdy o Ponarze
http://gielda.onet.pl/155853,1710923,komunikaty.html?S=&sektor=0
Witam, wszedzie na kazdym forum pisza ze to smieci o prawie kazdej spolce ale za 2-3 mies
zamienia sie w zloto. Dzisiaj kupilem PDA w dobrej cenie a jak troche spadnie no trudno.
Jak wykupywalem fundy w 2006 tez mowiono negatywnie o GPW.
Pozdr.
Witam,
ja postanowilem trzymac Ponara, to nie pierwsza spolka ktora jest tak dolowana.
ponizej podaje link do artykulu pasujacy do obecnej sytuacji kursu Ponara.
Pozdr.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zarabianie-na-niedowartosciowanych-firmach-1703524.html
Witam,
Egar w swoim portfelu mam Elstaroil, PCenergia, Stalexport i Ponara.
Na nizej podanej str masz liste spolek GPW ze wszystkimi danymi.
http://www.gpwinfostrefa.pl/palio/html.run?_Instance=cms_gpw.pap.pl
Witam,
Przecietna splka nie posiadajaca tak dobych wynikow jak Ponar ma C/W do 2.50,
wczorajsze C/W Ponara to 0.82 wiec X 3= 2,46 CW to byloby 3 x 4.66= 13.98
Cena przypuszczalnie bylaby miedzy 10.00zl a 13.98zl , prawda jest okrutna ale za taki kurs jest odpowiedzialny wiadro jak i grupa ludzi chcaca przejac caly holding.
Miejmy nadzieje ze sytuacja sie wkrotce popawi po obecnej korekcie na GPW.
Pozdr,
Wiatam Kolege Finansiste,
Dziekuje za odpowiedz, podobna sytuacje mamy na spolce Orzel Bialy SA wrogiego przejecia, w zeszlym tyg byl artykul na ten temat, www.pb.pl.
Mamy w tej chwili okolo 600 tys sprzedanych akcji ponizej 5 zl, miejmy nadzieje ze po Pana interwencji sytuacja sie wyjasni i spekula bedzie samoczynnie zmuszona tym razem do wyciagniecia kursu w gore pokrywajac swoje straty.
W tej chwili mamy nastepna fale spakow co bylo do przewidzenia.
Przeanalizowalem ostatnie 10 lat nakladajac na siebie wykresy stopy% FED, ECB i D&J
wg. moich wyliczen dolek obecnych spadkow bylby na poziomie D&J 11.400 - 11.550 pkt
majac na obecna chwile 12.060 pkt
Jesli sie myle to prosze o inne opinie.
Pozdrawiam Pana i wszystkich akcjonariuszy
Witam, Panowie przyznam ze az milo sie czyta wasze wypowiedzi w przeciwienstwie do forum na Bankier.pl, Kolega Finansista bardzo dokladnie to skomentowal co powoli i ja zaczelem przypuszczac jak i chcialem ponownie przejzec kompletny prospekt emisyjny akcji seri E czyli obecny, jesli mialby ktos z Was to poprosze o link.
Glowonie chodzi o przyznanie ewentualnie pakietu tzw menadzerskiego lub motywacyjnego bo jak mi wiadomo nasz KNF tez zatwierdza a sa to pakiety akcji wrecz darmowe.
Do kolegi Finansisty pytanko?, na jakiej zasadzie dokladnie funkcjonuje wezwanie do skupu akcji i jak sie to ma do kursu?, jest to czyms przymusowym itd jesli nie zadalem waznego pytania.
Pozdr, z Berlina
PS, sorki za pisownie, w kompie nie mam polskich liter
Kolego Ksenus, Wiaderek owszem zdolowal przez lewary ale i inni sie do tego przyczynili czyli wewnetrzne zagrywki ludzi kierujacych spolka.
A dzisiejszy kurs co ma do tego jak wszyscy sprzedaja na minusie co jest zalosna a popatrz na Fam tam jeszcze gorzej a takie wspaniale infa.
Mamy w tej chwili na GPW 20 spolek na plusie, nasi maklerzy obstawili kontrakty na spadki i nie bez przyczyny doluja, od 2009 maja przedluzyc czas pracy GPW do 17.30. co uwazam jest kozystniejszym rozwiazaniem a i tak ulatwili sobie robote zaczynajac o 9.30. jak wszyscy w Europie zaczynaja o 9.00.
Glowa do gory i bez paniki obroty sa bardzo niskie, wysypuja sie stracency.
Pozdr,
BZWBK; obroty mies minimum 0.5 mln
Witam Ponarowcow,
Jestem pierwszy raz na tym portalu i jedno co cieszy to nie ma chamskich i wulgarnych wypowiedzi.
Fakt poniedzialek bedzie ciekawy ale notowania GPW beda zalezec od Azji co wplynie na notowania Ponara ktorego zaczelem skupowac od 5.50 do 5.05.zl
Co do kolegi Adama to sam czesto przy spadkach sprzedaje i na nizszych poziomach odkupuje, zarobek to nie jest ale przybywa akcji kupujac za te sama kwote,
mam prowizje negocjowana 0.25% wiec przemial tez przynosi zyski.
Pozdr.,