Forum

Komentarze użytkownika "littlephobos"

littlephobos / 2007-05-16 00:32 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
hmm... no niestety jakoś sie to Forum --------- (nie napisze, bo i tak cenzura wytnie :) )
ja szukam już tylko po nikach, więc jak coś skrobniesz, to i tak znajdę
po kilkumiesięcznej przerwie, znowu sam próbuję coś pisać, ale po tej ostatniej "aferze" z wieloma nikami jednej osoby niechęć ponownie przeważa...

żeby nie było że też zawalam niepotrzebnie, to się małym spostrzeżeniem (niestety nie moim, ale poruszonym na prezentacji, na której dzisiaj byłem); otóż jak wiadomo OFE mogą mieć do 40% portfela w akcjach, jeśli przekroczą ten próg, to ustawowo muszą zmniejszyć procentowy udział akcji: albo kupując więcej obligacji... albo sprzedając część akcji... I o ile zrozumiałem obecnie państwo polskie nie chce emitować zbyt dużo obligacji, a ewentualne emisje schodzą na pieńku, wobec tego rośnie obawa, że część OFE będzie musiała powoli redukować portfele akcji, gdyż chyba żaden nie będzie chciał stawać pod ścianą (40%)... a teraz w ramach zagadkowej atmosfery, chętnie mogą sobie sprawdzić średni udział akcji w portfelach OFE, kwoty jakie dostają, ile kasy już mają, ilość i wielkość planowanych emisji obligacji, konieczny przyrost procentowy ceny akcji, i kilka mniej ważnych liczb... a pytanie, Czy, i jeśli tak to kiedy OFE będą się z akcji odchudzać? A może skoreluje się to jakoś z pierwszymi emeryturami wypłacanymi z filarów... i czy będzie to miało duże znaczenie na ewentualne przyszłe zarobki samych OFE i wzrosty na giełdzie...

ot małe rozmyślanie...
P.S. myślałem czy może by na Foruma na Uznanych nie pisać,ale część osób może na to krzywo patrzeć. Zobaczę...
Pozdrawiam
littlephobos / 2007-05-12 14:39 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
hehehe, ok w Toruniu, to mały ogród, tu atrakcją są żubry, niedźwiadek, tukany... :)

Re: Powrót z dalekiej podróży

littlephobos / 2007-05-12 14:27 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
minął ciekawy tydzień, wartość portfela się jakość szczególnie nie zmieniła, większe sprzątanie w portfelu z dodatkiem szczęścia przyniosło efekty pozytywne...
spowiedź:
Betacom - 22,8% ( dokupiłem kolejne akcyjki w piątek na zamknięciu, jeśli dobrze pójdzie to dołożę jeszcze 1/3 obecnej wartości... nadal wykres mi sie bardzo podoba)
Eurofilms - 36% (na placu boju pozostał już tylko on z grupki 3 większych (ABPL, JCA), rozważam zwiększenie ilości akcji o 100% w najbliższym czasie, ale to nadal luźne przemyślenia...
OPERA - 23,3% (jeszcze się skubane certyfikaty nie zarejestrowały, ale zobaczymy co z tego wyjdzie no i można mówić znajomym, że ma się "hedża" w portfelu :) )
Stalexport - 6% (niedobitki zostały, nie mogę sie zdecydować...)
Variant - 11,9% ( "woha się" jak baca, mnie tam pomysł z interesem olejowym tak nie kręci, ale niedowartościowanie nadal jest chyba duże)
gotówka - 48% ogółu

Podzielam nastrój Pana Rynku i jestem okropnie niezdecydowany... może to brak kawy rano :)... Fajnie że udało się wyjść z niektórych spółek korzystnie, ale teraz może być trudniej do nich wrócić (eh moje JCA..) ale nie uważam argumentu typu: "po co teraz wychodziłeś, a co jak będziesz musiał odkupić drożej..." za jakiś znaczący, wolę się lepiej czuć niż mieć kilka % więcej... ot taki truizm ale jak sie poczyta Forum to u niektórych przeważa nastawienie głównie "procentowe", a u niektórych głównie "psychologiczne", a najlepsze jest gdy ktoś pisze, że giełda to psychologia, a za chwilę, że liczy się zysk... (wiem że przerysowuję). Ja lubię czuć się O.K. z tym co zrobiłem... inna sprawa, że gdy narzeczona się pyta " i jak tam Ci poszło?" to jednak wolałbym twarde procenty... :) bo jakoś sobie miłej reakcji nie wyobrażam po tekście "eh straciłem połowę pieniędzy, ale czuję się z tym dobrze" :) - ok kończę amatorskie, i zapewne mało inspirujące i odkrywcze psychoanalizy giełdowe... za 1,5h do ZOO :)
Pzdr.
littlephobos / 2007-05-12 00:03 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
UGG-a to dostaniesz jak przekroczysz 10 postów na Forum...

Re: Ranking zaufania forumowiczów - wybieramy "UZNANYCH GRACZY GIEŁDOWYC...

littlephobos / 2007-05-11 18:21 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
O.K. więc ja po dzisiejszych wczesno-rannych komentarzach, zawnioskuję o przyznanie UGG-a Gollumowi, za świetne ostatnio wyczucie rynku, sporą i ciągle rosnącą wiedzę - czego to ja sie dowiaduję na tym GG czasem :), ale na forum także, a głównie za... jak to się popularnie mówi.... STYL!
przykład:

"2007-04-26 21:13:11 | *.*.*.* | gollum [ Tysiącznik na forum ] | komentowany artykuł
Re: To była zdrowa sesja [18]
A ja to widzę tak:

1) MACD dał sygnał sprzedaży 24 kwietnia.
2) STS jeszcze wcześniej (jak zwykle).
3) 20 kwietnia na RSI pojawiła się misia dywergencja. 24 kwietnia była kolejna misia
dywergencja. 25 i 26 to następne misie dywergencje choć te już raczej bez znaczenia były.
Na pięć ostatnich świec mamy cztery misie dywergencje.
4) Jeszcze 4 sesje temu macaliśmy się w górnych partiach z kolegą Bollingerem.

I najważniejsza rzecz. Wskaźniki Doła Dżonsa są gorące jak pośladki Jennifer Lopez. Już
przedwczoraj MACD był powyżej 100. Dziś jest ponad 150!!!! Wszyscy o tym wiedzą i trzeba
się liczyć z korektą w Stanach. Jednak cholera wie czy ona bedzię zwykła i cywiizowana
czy może dupnie jak szwedzka kolubryna. Tego nikt nie wie. I teraz wyobraźcie sobie co
się stanie gdyby Ameryka w poniedziałek poleciała się korygować. Przecież u nas we wtorek
i czwartek nie ma sesji. Kto się u nas odważy iść w takim momencie na taki weekend z
długimi pozycjami?

A teraz druga strona kija.
Przyznaję, rano miałem pełne galoty. Ale pozycję utrzymałem. Zdaję sobie sprawę że
wszystko wokół rośnie a my nie. I jestem ostrożny. Ale swoje wiem.
Jak wiecie moja przygoda z futures to tylko część działalności. Przede wszystkim mam
akcje i nie taki ze mnie niedźwiedź jak mnie malują. Ale wiem jedno. Wykres Dow Jonesa
chce rozpieprzyć wstęgę Bollingera w drobny mak. 9 maja 2006 otworzył się z piękną luką i
wyrysował białą świecę. Wszyscy byli zachwyceni. To mnie niepokoi i boję się o akcje. Ale
nie sprzedam. Mam nadzieję na korektę do 3400 i luzy w majtach jak łapnę długą.

Pozdrawiam"

P.S. należy Ci się bracik
littlephobos / 2007-05-10 20:21 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
:)

Kane napisał:

littlephobos / 2007-05-09 13:33 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
"2007-05-09 12:37:25 | *.*.*.* | Kane [ Portfel ] [ Pirania - obserwator giełdy ]
za wcześnie na zapinanie, ale zbędny balast dobrze jest wyrzucić i pozostawić to, co
niezbędne.
Porządna korekta nie dzieje się w jeden ani w dwa dni.."

świetnie oddaje to mój stan umysłowy z wczoraj w nocy, gdy po raz pierwszy od prawie roku stawiałem stopy na akcjach... dzisiaj szczęśliwym zbiegiem okoliczności mogłem obserwować notowania od otwarcia, i kolejny raz zadawałem sobie pytanie "które z moich akcji chciałbym mieć nawet jakby sie rynek walił... i tak droga eliminacji został praktycznie tylko Eurofilms, ale nie o spółce chciałem pisać... a o tym że w takich chwilach, gdy na rynku dominuje niepewność i strach, możliwa jest dopiero ocena naszego portfela, mi sie zdawało że cześć spółek które mam i które przypisałem do strategii 1/2007 to te które chciałbym mieć do końca roku, nie ważne czy w czasie dołku czy górek, takie wymyślone pewniaki, ale analizując to i owo od zeszłego piątku, czując czerwone drapieżne oczy spadków na plecach pozbyłem się części z nich, dzisiaj dopełniając dzieła sprzedaży... i tak sobie myślę że to dobrze, bo choć zarobiłem na tych spółkach i być może zarobiłbym jeszcze albo zarobie, to w tym momencie moja wiara w nie była na wyczerpaniu i dopiero zobaczyłem co mam wartościowego w portfelu i co chciałbym tak naprawdę trzymać jeszcze kilka lat.... jedna spółka, jedna z wszystkich 10 i jedna z 3 podstawowych. Kurcze a ja starałem sie metodą Buffeta kierować i według jego zasad spółki dobierać " kupować tylko te które chciałbym trzymać i 20 lat..." jakoś nie wyszło do końca...

więc umiejętności spojrzenia z boku i zdrowego wykorzystania strachu (to chyba właściwe słowo) w ocenianiu swojego portfela życzę wszystkim uczestnikom tego forum.... a reszta niech traci w końcu ktoś musi... mamy kapitalizm :)

P.S. Pozdrowionka dla Kane'a :).
littlephobos / 2007-05-09 11:29 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
obawiam się troszkę korekty, na papierku, i na liniowym widać coś jakby RGR i dzisiaj stopy stały na linii, ale tak jakoś jak mogłem oddać wyżej to się zdecydowałem, ewentualne odkupienie nie powinno być w najgorszym przypadku tak bolesne, i fundamenty są bardzo miłe i stabilne

Re: Sezon na misia

littlephobos / 2007-05-09 11:21 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
sprzedałem ABPL, i JC Auto, w portfelu zostało Eurofilms -raczej nie będzie ruszany, Betacom -stoją stopy, STX - niewielka ilość, i Variant - też raczej nie będzie ruszany,
gotówka około 60% plus certyfikaty OPERY łącznie około 66%

Re: Sezon na misia

littlephobos / 2007-05-09 09:50 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Kasia i Tora poszły na stopach...
littlephobos / 2007-05-09 08:47 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
hehehe, mam swoje sposoby stawiania stopów, wspierając sie tylko liniami trendów rożnego zasięgu, czyli przez to formacji też.

Re: Hamowanie na linii 3600

littlephobos / 2007-05-08 23:50 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
są pewne rzeczy których nie lubię i staram sie nie stosować, takie jak na przykład ustawianie stopów, ale jako ze rano mnie nie będzie i dopiero około 11 będę mógł spojrzeć na notowania, biorąc pod uwagę okoliczności wolałem się zabezpieczyć, i tak oto wystawiłem stopy na: CashFlow i Torze -bardzo ciasno, oraz luźniejsze dwu-stopniowe na Betacomie i... ABPL, nie ruszam za to chwilowo JCA, EUF, VRT w miarę stabilnie się zachowują, oraz STX, bo mam go tyle co pies napłakał. Gdyby wszystkie stopy poszły, to dodając pieniądze zablokowane w certyfikatach bezpieczne zostaje 50% wartości portfela.
littlephobos / 2007-05-08 22:58 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
eh widzę Orzełku, że sam będę musiał Autkiem jeździć :) choć kusiło mnie dzisiaj na zamknięciu wysiąść...
littlephobos / 2007-05-08 15:30 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
to proste... ponieważ moje (bez jednej) są w tej pierwszej grupie :) .. ale radość jest hamowana przez podejrzliwość.. i pytanie o jutro...

Re: Inwestorzy wracają, podobnie jak wzrosty

littlephobos / 2007-05-08 14:42 / Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
1/4 poprzedniej ilości STX juz w portfelu z powrotem...

Najnowsze wpisy