Forum

Komentarze użytkownika "m2ciek"

Komentarze użytkownika: m2ciek

m2ciek / 2008-02-13 19:56
Moje podejście jest takie. Na co potrzebne mi są te pieniądze? Jaki okres inwestycji?
W zaleznosci od tego na jaki okres czasu inwestycja taki sklad portfela. Jeżeli jest Pan poczatkujacym inwestorem proponuje fundusze inwestycyjne. Jeżeli inwestycja ma trwac 10 lat to moge sobie pozwolic na inwestycje praktycznie wszystkich srodkow w fundusze akcji.
m2ciek / 2008-02-13 19:52
Wydaje mi sie ze podstawowe pytanie jakie powinnismy sobie zadac w tym przypadku to czy wytrzymam to nerwowo. Czas inwestycji 10 lat eliminuje nam ryzyko jeżeli chodzi o fundusze inwestycyjne. Na rynku sa produkty, ktore oferuja nam dostep do kilkudziesieciu funduszy z calego swiata i splacanie kredytu z tych srodkow. Duzo zalezy jeszcze od tego jaki kredyt. Ostatnio spotkalem w jednym z bankow kredyt pod istniejaca hipoteke z zawieszeniem splaty kapitalu na 10 lat. Mozliwosci ogromne, jedno pytanie... Pozdrawiam

Re: spłacić część kredytu czy zainwestować?

m2ciek / 2008-02-13 19:44
Ja bym sie raczej nie zastanawiał. Kredyt 4% wydaje się być dosyć korzystny. A fundusze inwestycyjne w horyzoncie czasowym 10lat są bezpieczne i średniorocznie powinny wypracować stope zwrtou 12-14%.

Najnowsze wpisy