Forum
Komentarze użytkownika "pajchiw"
Re: Koniec długotrwałej pracy na czas określony
pajchiw
/ 2011-10-05 10:32
/
Tysiącznik na forum
Zmiany w tym zakresie obserwuję od 4 lat - zawsze są to zmiany na gorsze. Ustawa "antykryzysowa" wprowadzała czasowo regulacje działające na niekorzyść pracownika, ta nie tylko zmienia je w stałe, ale - najprawdopodobniej - zmieni je z tych 24 na 36 miesięcy. Jestem gotów się założyć o dobrego burbona.
Patrząc z drugiej strony - co daje firmie zatrudnienie pracowników na umowę określoną i przedłużanie jej w nieskończoność oprócz krótszego czasu na rozwiązanie umowy? Właściwie w małych firmach nic. Bo oni - jeśli w ogóle stać ich na pracowników - mogą na wyspecjalizowaniu swoich pracowników tylko zyskać. Jeśli to w ogóle do nich dotrze, no ale skoro standardem jest traktowanie swoich pracowników jako zło konieczne to pewnie liczy się te dwie-trzy stówy więcej, które muszą im zapłacić z racji tego wyspecjalizowania i stażu są dla nich stratą nie do pogodzenia :)
Wiem co piszę ponieważ miałem własną firmę, a teraz pracuję u kogoś i jednocześnie mam firmę drugą. Ludzie przewijają się u mnie tylko ci, którym nie pasuje praca, która u mnie wykonują. A ja sam mam umowę na czas określony od 22 miesięcy. Zblokowany kredyt i plany na życie. Naprawdę wiem - z autopsji - co piszę :)
Re: Dowgielewicz: Słowa o Merkel źle świadczą o prezesie PiS
pajchiw
/ 2011-10-05 15:28
/
Tysiącznik na forum
Paradoksalnie - te słowa można przy odrobinie dobrej woli rozumieć również pozytywnie. Jako na przykład " znalazła się tam, ponieważ jest dobrym fachowcem", znalazła się tam ponieważ jest osobą ważną, znalazła się tam ponieważ potrafi pogodzić wiele stron i podejmować decyzje w trudnych sytuacjach :)
Nie oszukujmy się - czekamy na aferę z Kaczyńskim w roli głównej. PO bez niej nie może uruchomić głównego punktu ich kampanii wyborczej jakim jest JK.
Re: Fedak: Zmiany w OFE uchroniły emerytów
pajchiw
/ 2011-10-05 16:57
/
Tysiącznik na forum
Kobieto OFE miały być na emerytury konkretnych płacących na nie ludzi, a nie na dożywianie innych. Obudź się!!!
Re: Steve Jobs nie żyje. "Odszedł wizjoner"
pajchiw
/ 2011-10-06 07:00
/
Tysiącznik na forum
[*]
Re: Komorowski: Kaczyński wie, że źle zrobił. Niech przeprosi
pajchiw
/ 2011-10-06 08:04
/
Tysiącznik na forum
Panie Prezydencie - bardzo proszę o nie komentowanie ani wiadomości w kraju, ani tego co się dzieje za granicą. Naprawdę będę wdzięczny. Jak Pan już jest tym Prezydentem, to nich Pan sobie nim będzie, ale proszę bez zaangażowania, bo nie bardzo to Panu wychodzi. Oczywiście to moja prywatna opinia. Inni - NA PEWNO - myślą co innego.
pajchiw
/ 2011-10-06 08:17
/
Tysiącznik na forum
No nie mogę. Niby lepszy niż JK, ale chyba bym wolał nawet Pawlaka, czy Leppera. Brakuje mu IMHO charyzmy. A to stanowisko jej wymaga w dużych ilościach. Wobec czego - wolę, żeby przetrwał do końca kadencji i się nie wychylał.
pajchiw
/ 2011-10-06 08:50
/
Tysiącznik na forum
Nie no zupełnie nie dzieli - tylko wypowiada się przed wyborami krytycznie o liderze konkurentów :)
pajchiw
/ 2011-10-06 09:03
/
Tysiącznik na forum
Ostatnie lata pracował za dolara miesięcznie :)
pajchiw
/ 2011-10-06 09:05
/
Tysiącznik na forum
Nie, nie była fortunna, była wieloznaczna. Media przypisały im oczywiście jedynie zły odcień, bo sikały po nogach nie mogąc się przyczepić do czegoś innego.
Re: Tajemnicze wystąpienie Kaddafiego
pajchiw
/ 2011-10-07 07:20
/
Tysiącznik na forum
LOL
A jego kto wybrał?
Re: Tajemnicze wystąpienie Kaddafiego
pajchiw
/ 2011-10-07 09:54
/
Tysiącznik na forum
Chodzi mi o to, ze on zrobił przewrót wojskowy - tak zdobył władzę, nie w czasie demokratycznych wyborów :) A to czy popiera ją go Jankesi, czy Ruscy to jeszcze inna sprawa. Zresztą tam to chyba właśnie USA dostarczało sprzęt wojskowy, z tego co pamiętam, więc miał poparcie NATO, choćby nieformalne. Formalnie poprzeć go nie mogli. No ale podpadli Izraelowi z "terrorystami", więc pozwolono tam na zmianę władzy, a może nawet do niej popchnięto? Kto wie?
Re: Wałęsa: laureatki pokojowego Nobla mało mi znane, ale wybór trafny
pajchiw
/ 2011-10-07 13:35
/
Tysiącznik na forum
Znowu rypnął.
Przecież parytet tak na prawdę wskazuje na to, że Kobiety sobie nie radzą... Niczego gorszego nie mogli dla równości Kobiet wymyślić. A wystarczyło zacząć po prostu promować postacie bizneswomen. Tych, które się przebiły. Podkreślać ich fachowość w do tej pory "męskich" zawodach. Ludzie wolą dobre przykłady niż kretyńskie regulacje. No ale urzędnik woli t drugie - szczególnie jeśli nie ma się czym pochwalić w żadnych innych dziedzinach...
Re: Kalisz: Czas na rozliczenia w partii
pajchiw
/ 2011-10-10 11:31
/
Tysiącznik na forum
No, powinna.
I powinni wywalić Kalisza, bo przecież Palikot ukradł im głosy, a on go poparł.
Ale SLD już nie ma od dawna ani nic do powiedzenia, ani do zmiany - ta partia już się nie liczy.
Re: Fedak: Zmiany w OFE uchroniły emerytów
pajchiw
/ 2011-10-11 07:43
/
Tysiącznik na forum
Widzę, ze nie rozumiesz.
OFE były jedynym miejscem w którym były pieniądze na Twoją emeryturę. ZUS ich nie ma i miał nie będzie patrząc na demografię i "zachęty" państwa do powiększania rodziny i na to, że wypłaca na bieżąco to co ma i jeszcze musi pożyczać.
To, ze Ty byś chciał jest jeszcze inną kwestią. To kwestia dowolności, której - z powyższego powodu - nikt nam w Polsce nie da. Tylko III filar może to aktualnie zapewnić z produktów o tym charakterze. Możesz oczywiście inwestować tą nadwyżkę w inny sposób - jeśli potrafisz. Ale do tego trzeba mieć odpowiednie predyspozycje i wiedzę. 99,9(9)% naszego społeczeństwa go nie ma - bazuje na swoich "układach". Stąd później smutne statystyki typu 94% spółek pada przez własnych prezesów (brak wiedzy,predyspozycji, zainteresowania - skutek: katastrofalne decyzje i brnięcie w nich uparcie do końca). I tyle.
Re: Kaczyński nie zamierza odejść z PiS
pajchiw
/ 2011-10-11 14:23
/
Tysiącznik na forum
A po co ma odchodzić?
Poczeka do następnych wyborów i rozpirzy PO, bo kryzys sam nie przejdzie, a PO nic nie robi. I nie będzie już gdzie uciec - Palikot też będzie współrządzącym :)
Swoją droga pozdrawiam wszystkich, którzy znowu dali się nabrać - obojętnie na którą partię. Róbcie tak dalej, a obudzicie się kiedyś w kolejce do pomocy społecznej...