Forum
Komentarze użytkownika "Ripsonar"
Witam. A jeżeli taki błędnie wykonany przelew trafił do obcej osoby to rozumiem ze związku z tym artykułem 405 Kodeksu cywilnego powinienem wzrócić. Hipotetycznie jeżeli osoba sie nie zgodzi na zwrot kwoty to bank samemu może pobrać z tego konta tą kwotę czy musi mieć zgodę właściciela rachunku? .
Pytam się ponieważ mam sytuacje odwrotna do opisanej (Dostałem wpływ na konto - myślałem iż to moja premia kwartalna , tym bardziej że miałem obiecane od Dyrektora- jednak nie wiedziałem w jakiej kwocie...okazuje się że kwotę mi tą cofnęli jako Nienależne świadczenie. Bez pytania, wytłumaczenia itp...). Dlatego mam pytanie czy : Bank może mi z prywatnego konta pobrać pieniądze, nawet korygując błąd bez mojej wiedzy ?.
Chciałbym sprostować iż sytuacja ta bardzo postawiła mnie w dramatycznej sytuacji bo uważając ten zastrzyk finansowy za moje, właśnie odeszłam z tego Banku jako pracownik:( . A teraz jestem bez pracy, a na domiar mam jeszcze zadłużenie... proszę o pomoc.
P.S - przepraszam za chaotyczność w pisaniu ale właśnie się zorientowałem i jestem roztrzęsiony tą sytuacją...