Forum
Komentarze użytkownika "wallenrod126"
Re: urząd skarbowy żądał błędnie zwrotu podatku
Dzięki za odp.
Czy można prosić o podstawę prawną, z której wynika, czy US ma prawo albo obowiązek sprawdzić zeznania zanim zażąda zapłaty, albo zanim sam wypłaci nadpłatę?
Co z ogólną sprawiedliwością, tzn. wyglądało to tak jakby znaleźli łosia, który popełnił błąd i tylko czekali aż zapłaci (wzywali do zapłaty, straszyli komornikiem) ??
urząd skarbowy żądał błędnie zwrotu podatku
Dzień dobry,
rozliczając przez e-deklaracje PIT-37 popełniłem błąd, o którym mi przypomniano dopiero korespondencją z urzędu skarbowego; mianowicie urząd zażądał zapłaty 5000 zł!!! Sprawdziłem jeszcze raz i źle uzupełniłem pita, złożyłem korektę, z której wynika, że to urząd mi jest winien ok. 500 zł.
Przy pierwszym zeznaniu dostałem UPO, że jest ok (że mam zapłacić 5000), przy korekcie też dostałem UPO, że jest ok (że oni mi 500 zł) - to bez sensu! Wyjaśniłem to już w urzędzie i mówią że obsłużyli korektę i żeby czekać na zwrot.
MOJE PYTANIE: informacja o zapłacie 5000 strasznie mnie zestresowała, zresztą to niesprawiedliwe - nie sprawdzili i zażądali błędnie takiej kasy! Czy mogę żądać odszkodowania za te nerwy??!