Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Natalia Stępień
|
aktualizacja

Bieda w Niemczech. Te wyniki mogą szokować

164
Podziel się:

Niemieckie władze sporządziły mapy miast, z których jasno wynika, że Niemcy mierzą się z ubóstwem - donosi portal dw.com.

Bieda w Niemczech. Te wyniki mogą szokować
Olaf Scholz i Angela Merkel (Getty Images, 2020 Pool)

Jak wynika z analiz przedstawionych przez Centrum Badań Nauk Społecznych w Berlinie (WZB), południowe landy Niemiec są bardziej "przemieszane", a co za tym idzie, panuje tam skrajna bieda. Do badań map społecznych 153 niemieckich miast wykorzystano dane ze statystyki miejskiej i Federalnej Agencji Pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Polska inicjatywa pomocy ukraińskiej młodzieży. "Chcemy rozszerzyć projekt na inne kraje"

Bieda w Niemczech

W latach 2005-2022 pogłębił się podział między osobami żyjącymi z zasiłków państwowych a zdolnymi utrzymać się bez wsparcia państwa. Różnica jest szczególnie widoczna w miastach, w których osiągnięto wysoki poziom segregacji społecznej, takich jak Schwerin, Halle czy Kilonia. Przepaść między osiedlami bloków z wielkiej płyty a centrami miast i przedmieściami również jest coraz głębsza.

W miastach na północy Niemiec segregacja jest wysoka, ale rozwija się w wolniejszym tempie. W miastach Zagłębia Ruhry zaobserwowano trwały wzrost ubóstwa w latach 2013-2020.

Niemcy gorączkowo szukają ratunku

"W Niemczech trwa debata na temat stanu gospodarki. Jednak władze tego kraju zazwyczaj zachowywały się wstrzemięźliwie w kwestii wydatków fiskalnych i ten konserwatyzm gospodarczy nadal się tam utrzymuje" - wskazuje przedstawiciel Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

To samo sugeruje komunikat niemieckiego Ministerstwa Gospodarki. Resort w komentarzu do wrześniowych danych stwierdził, że produkcja przemysłowa jeszcze nie wróciła do normy. Przyznaje też, że "zauważalne ożywienie produkcji przemysłowej nie jest jeszcze do przewidzenia".

A jednak dane o upadłości firm, nawet jeśli dotyczą tylko poszczególnych landów, dają do myślenia. Federalny Urząd Statystyczny w Wiesbaden podał, że w lipcu wniosek o wszczęcie postępowania upadłościowego złożyło o 23,8 proc. więcej przedsiębiorstw niż w poprzednim miesiącu. Liczba kapitulujących firm zresztą rośnie tam systematycznie od sierpnia 2022 r.

Efekt? Pod koniec sierpnia kanclerz Olaf Scholz przedstawił 10-punktowy pakiet, który miał ożywić krajową gospodarkę. Oszacowany został na ok. 7 mld euro rocznie. Zakładał on m.in. ulgi podatkowe, głównie dla małych i średnich firm. Zgodnie z ostatnimi prognozami gospodarcze Międzynarodowego Funduszu Walutowego, Niemcy, jako jedyna duża gospodarka Europy, mają w tym roku złapać zadyszkę i skurczyć się o 0,3 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Finanse
KOMENTARZE
(164)
Tert
2 dni temu
Macie złota bądź ile to macie czym się dzielić z ubogimi.
bo przecież
1 tyg. temu
Marchewki zaś kroimy na małą kostkę. Obrane ząbku czosnku kroimy na cienkie plasterki. Cebulę zaś szybko kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki o grubości kilku milimetrów. Polecam Ci kiełbasę drobiową z małą ilością tłuszczu, a dużą zawartością białka. Chudy boczek zaś kroimy na cienkie kawałki. Paprykę kroimy na małe kawałki. Ja lubię czerwoną, ale możesz użyć papryki w dowolnym kolorze. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Możesz też użyć masła klarowanego. Dodajemy pokrojoną cebulę. Wrzucamy marchewkę. Delikatnie solimy. Mieszamy. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodajemy boczek i kiełbasę. Wsypujemy plasterki czosnku. Mieszamy i smażymy 2 minuty, aż kiełbasa zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy cukinię. Mieszamy. Wlewamy bulion. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wsypujemy czerwoną, wędzoną, słodką paprykę. Smak pokręci ostra papryka. Ja dodaję jej pół łyżeczki, ale można więcej :) Łyżeczka soli selerowej nada potrawce wyjątkowego aromatu. Jeszcze świeżo zmielony czarny pieprz. Dużo pieprzu :) Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Kiedy sos zgęstnieje, wsypujemy drobno posiekaną natkę. Mieszamy, trzymamy na ogniu kilka chwil. Potrawkę podajemy posypaną kawałkami papryki.
Starszy 36
1 tyg. temu
Obrane ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, następnie w małą kostkę. Gruby szczypiorek kroimy w niezbyt małe kawałki. Koperek, duuużo koperku, drobno siekamy. Pieczone lub gotowane na parze buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Takie buraki kupisz w każdym większym sklepie. Są tak tanie, że nie ma sensu ich przygotowywać we własnej kuchni. Do startych buraków wlewamy maślankę. Dodajemy jogurt skyr - ma mnóstwo białka i zero tłuszczu. Jest gęsty, ma kremową konsystencję i śmietankowy smak. Wsypujemy pokrojone ogórki. Dodajemy koperek. Nie zapominamy oczywiście o szczypiorku. Chłodnik doprawiamy czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Mieszamy. A kolor jego zmienia się magicznie, ale to dopiero początek kolorystycznego i smakowego szaleństwa! Wlewamy teraz koncentrat czerwonego barszczu. Kolor zmienia się na super intensywny, a chłodnik nabiera głębokiego smaku i aromatu. Nalewamy go do miseczek. Dodajemy połówki jajek ugotowanych na twardo. By białka było jeszcze więcej, dodajemy kulki mozzarelli. Oczywiście zamiast kulek może być mozzarella pokrojona na małe kawałki.
Euglen
1 tyg. temu
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.
Emigrant
1 tyg. temu
Nieobrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól, wymieszaj. Odstaw na 10 minut, następnie dokładnie odciśnij sok. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę (możesz je też bardzo drobno posiekać nożem). Obraną cebulę pokrój na drobną kosteczkę. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Zestaw z ognia. Do miski włóż mielone mięso, dodaj odciśnięte jabłka, czosnek, podsmażoną cebulę, natkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób rękoma na jednolitą masę. Rękoma zwilżonymi wodą formuj małe, płaskie kotlety. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Spryskaj pozostałym olejem. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Blachę z kotlecikami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. Wyjmij, przewróć na 2 stroną. Wstaw do piekarnika i piecz przez 5 minut, aż ładnie się przyrumienią na brzegach.
...
Następna strona