Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KRWL
|
aktualizacja

Ceny cukru na świecie wystrzeliły. Tak drogo nie było od ponad dekady

50
Podziel się:

Ceny cukru nie były tak wysokie od 2011 roku, a rezerwy tak niskie od 2009 roku. ONZ bije na alarm, bo bogate kraje w tej sytuacji mogą sobie poradzić, ale to kolejny problem dla biedniejszej części świata.

Ceny cukru na świecie wystrzeliły. Tak drogo nie było od ponad dekady
Cukier jest najdroższy od ponad dekady (East News, ZOFIA BAZAK)

Ceny cukru na rynkach światowych osiągnęły najwyższy poziom od 2011 roku, głównie z powodu spadku globalnej produkcji spowodowanego niezwykle suchą pogodą, która zniszczyła zbiory w Indiach i Tajlandii. Te dwa kraje są drugim i trzecim co do wielkości eksporterem cukru na świecie, a ich problemy z produkcją cukru mają poważne konsekwencje dla krajów rozwijających się – informuje agencja AP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Saint-Gobain: Czy zielony ład może być szansą na rozwój gospodarki w Polsce?

Te kraje już borykają się z niedoborami podstawowych produktów, takich jak ryż, oraz zakazami handlu żywnością, które przyczyniły się do wzrostu inflacji – czytamy w AP.

El Nino uderza w uprawy na świecie

A to wszystko to przyczynia się do braku bezpieczeństwa żywnościowego z powodu połączonych skutków naturalnie występującego zjawiska klimatycznego El Nino, wojny na Ukrainie i słabszych walut. Bogatsze kraje zachodnie mogą wchłonąć wyższe koszty, ale biedniejsze kraje borykają się z trudnościami.

El Nino jest naturalnym zjawiskiem, które zmienia globalne wzorce pogodowe i może powodować ekstremalne warunki, od suszy po powodzie. Naukowcy uważają, że zmiany klimatyczne wzmacniają El Nino.

Najniższe rezerwy od 2009 roku

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje 2 proc. spadek globalnej produkcji cukru w sezonie 2023-24 w porównaniu z rokiem poprzednim, co przekłada się na stratę około 3,5 miliona ton metrycznych (3,8 miliona ton amerykańskich), powiedział Fabio Palmeri, badacz globalnego rynku towarów FAO cytowany przez AP.

Cukier jest coraz częściej wykorzystywany do produkcji biopaliw, takich jak etanol, więc globalne rezerwy cukru są najniższe od 2009 roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
wiadomości
gospodarka światowa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(50)
Beta
6 miesięcy temu
Zużywam 1 kg cukru na miesiąc tylko do wypieków wiec jak będzie kosztować 10 zł czy 15 spokojnie to przyjmę. Żadnych zapasów robić nie będę bo to będzie trn cukier jadł skoro nikt nie slodzi
Wielkopolanka
6 miesięcy temu
No i money usunął mój komentarz. Przecież to prawda. Money jest za PiSem?
Furiat
6 miesięcy temu
Ludzie,szybko kupujcie po dychu bo zabraknie.Następny dopiero za dwa miesiące ale wtedy już po trzy złote.
tak
6 miesięcy temu
Ceny cukru nie wystrzeliły na świecie ?? tylko w Polsce
Maniek
6 miesięcy temu
Nawet wyborcy PiSu to widzą ile płacą za zakupy.Rząd ich skubie-mówią że chcą dla nich dobrze i o sto procent podnoszą ceny węgla .cukru .kurczaków. mleka itd
...
Następna strona