MWL

Jadwiga Emilewicz wróciła do rządu. Ma nowe stanowisko

Jadwiga Emilewicz została powołana na pełnomocnika rządu do spraw polsko-ukraińskiej współpracy rozwojowej oraz wiceministra funduszy i polityki regionalnej. Komunikat w tej sprawie wieczorem opublikowało Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej.

Jadwiga Emilewicz wróciła do rządu. Ma nowe stanowisko
Jadwiga Emilewicz jako wiceminister zarobi więcej niż z zasiadania w ławach poselskich (YouTube.com)

Jak poinformowało MFiPR, do zadań Jadwigi Emilewicz będzie należeć wspieranie współpracy pomiędzy organami administracji rządowej, agencjami wykonawczymi, zrzeszeniami, izbami gospodarczymi i innymi krajowymi podmiotami zaangażowanymi w polsko-ukraińską współpracę rozwojową, w szczególności w obszarze odbudowy Ukrainy.

Emilewicz będzie prowadziła też działania na rzecz współpracy pomiędzy krajowymi przedsiębiorcami oraz innymi podmiotami krajowymi zaangażowanymi we współpracę między Polską a Ukrainą, a także reprezentowała Radę Ministrów w rozmowach ze stroną ukraińską w tym obszarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Emilewicz miażdży partię Bielana. Mówi o "wybrykach posłów"

Jadwiga Emilewicz znów w rządzie Mateusza Morawieckiego

Zostałam powołana przez premiera Mateusza Morawieckiego na pełnomocnika rządu ds. polsko-ukraińskiej współpracy rozwojowej i Sekretarza Stanu w MFIPR. Omówiłam z szefem resortu, ministrem Grzegorzem Pudą plan działania - napisała w poniedziałek na Twitterze Emilewicz.

Jadwiga Emilewicz. Polityczna kariera

W latach 2019-2020 Emilewicz była ministrem w drugim gabinecie premiera Mateusza Morawieckiego; od 15 listopada 2019 r. jako minister rozwoju, a od 9 kwietnia 2020 r. objęła dodatkowo urząd wiceprezesa Rady Ministrów. W rządzie zasiadała do 6 października 2020 r. Od 2019 r. jest posłanką na Sejm, członkiem klubu parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości.

Jadwiga Emilewicz opuściła szeregi koalicyjnego Porozumienia pod koniec września 2020 r. Jej decyzja miała związek z coraz większą różnicą zdań pomiędzy nią a szefem partii Jarosławem Gowinem. Wówczas to Gowin przejął po Emilewicz tekę wicepremiera i ministra rozwoju. On sam opuścił Radę Ministrów niespełna rok później.

Wcześniej, w latach 2018-2019, Jadwiga Emilewicz pełniła funkcję ministra przedsiębiorczości i technologii, a w latach 2015-2018 była podsekretarzem stanu w Ministerstwie Rozwoju. W latach 1999-2002 pracowała w Departamencie Spraw Zagranicznych Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Awans i podwyżka. Jadwiga Emilewicz wraca do rządu

Jak wyliczył "Fakt", jako posłanka Emilewicz zarabiała ostatnio 12,8 tys. zł brutto miesięcznie. Do tego trzeba doliczyć 4 tys. zł diety parlamentarnej. "Jako pełnomocnik i sekretarz stanu, będzie teraz zatrudniona w resorcie funduszy. Sekretarz stanu zarabia 12,6 tys. zł i dostaje jeszcze dodatek funkcyjny w wysokości 3,4 tys. zł. Zyska więc ok. 1,2 tys. zł brutto" - czytamy.

Dziennikarka Wirtualnej Polski Blanka Mikołajewska zauważyła, że w rządzie Mateusza Morawieckiego Emilewicz będzie już 58. osobą na stanowisku pełnomocnika.

PAP