Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Aleksandra Nowicka
|
aktualizacja

Roszczeniowe pokolenie? Młodzi ludzie nie chcą pracować za grosze

29
Podziel się:

Liczą się głównie zarobki. Młodzi ludzie nie chcą pracować za grosze. Czego oczekują młodzi ludzie prócz wysokich zarobków? Jak ich zwerbować? Na te i inne pytania odpowiedział nam Łukasz Komuda, ekspert ds. rynku pracy w Fundacji Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych.

Roszczeniowe pokolenie? Młodzi ludzie nie chcą pracować za grosze
Najważniejsze dla młodych pracowników są zarobki - wynika z raportu "Młodzi Polacy na rynku pracy" (Adobe Stock)

Aleksandra Nowicka, money.pl: Według raportu "Młodzi Polacy na rynku pracy" najważniejsze dla młodych osób jest wynagrodzenie. Z czego to wynika?

Łukasz Komuda, ekspert ds. rynku pracy w Fundacji Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych: Pracujemy po to, aby spełnić nasze potrzeby ekonomiczne, i nie powinno nas zaskakiwać to, że wynagrodzenie jest jednym z głównych kryteriów, jakie wskazujemy. Jesteśmy po okresie pandemicznym, cały czas w okresie wysokiej inflacji i przy pewnej dozie niepewności co do tego, jak będzie wyglądał ten rynek za rok czy dwa, nie jestem zaskoczony, że wynagrodzenie jest tak ważnym czynnikiem dla młodych ludzi. 

W jakich branżach najbardziej poszukiwani są pracownicy?

Cały czas branża nowych technologii, branża IT ma duże zapotrzebowanie na pracowników, szczególnie młodych. Nawet jest gotowa na to, aby wziąć na siebie koszty i czas niezbędne do tego, aby młodych ludzi przeszkolić. W wielu branżach usługowych pracodawcy szukają młodych ludzi, po części dlatego, że są to pierwsze prace z relatywnie niskim wynagrodzeniem, gdzie zatrudnia się osobę z niewielkim doświadczeniem, ale też oferuje niskie płace. Młody jest cenniejszy, bo jest tańszy, a poza tym można swobodnie umieszczać go w różnych miejscach, jeśli chodzi o rozkład obowiązków czy schemat organizacyjny firmy. 

Jakie są jeszcze atuty młodych pracowników? 

Uważa się, że się szybciej uczą, choć tu nie ma tak dużej różnicy pomiędzy młodym pracownikiem a pracownikiem w średnim wieku. Młody pracownik jednak nie ma wdrukowanej żadnej kultury organizacyjnej. Jest taką czystą kartą. 

Czy rotacja nie jest problemem? 

Oczywiście jest problemem. Statystycznie jeśli popatrzymy na badania dotyczące samych pracowników, tam wskaźnik rotacji wynosi około 20%, ale wśród młodych ludzi stale jest to 30%. 

Dalsza część rozmowy w poniższym materiale wideo:

Zobacz także: "Money. To się liczy", rozmowa z Łukaszem Komudą:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(29)
józek bonkol
2 tyg. temu
Kiedy margaryna się roztopi i połączy z wodą, stopniowo dodawaj mąkę. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki, i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy powstanie jednolite ciasto, garnek zdejmij z ognia. Mieszaj jeszcze przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dna garnka. Garnek odstaw do ostygnięcia (ok. 30 minut). Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie chłodne, dodawaj po jednym jajku. Mieszaj lub miksuj. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze formuj piramidki, zachowując odstęp. W trakcie pieczenia ciasto może urosnąć nawet trzykrotnie. Ptysie wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Kiedy ptysie się pieką, przygotuj krem śmietanowy. Białą czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Zimną śmietankę ubij mikserem. Najpierw miksuj na wolnych obrotach, a kiedy powiększy swoją objętość o połowę, stopniowo dodawaj serek mascarpone. Ubijaj do otrzymania zwartego i puszystego kremu. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty. Dodaj białą czekoladę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Krem wstaw do lodówki na 1 godzinę. Ptysie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Zimne ptysie przekrój na pół. Na dolną część wyłóż łyżkę lub więcej kremu. Przykryj górną częścią. Możesz też użyć rękawa cukierniczego. Tuż przed podaniem posyp kakao.
Ale
2 tyg. temu
W rondelku zagotuj mleko z cukrem z prawdziwą wanilią. Doprowadź do wrzenia i zdejmij rondelek z ognia. Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i ucieraj, aż masa będzie gładka. Wlej połowę mleka i zmiksuj do połączenia. Masę dodaj do reszty mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj, często mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż budyń będzie gęsty. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Masa powinna być puszysta. Do utar
Wkur...na
rok temu
Hmm roszczeniowe pokolenie????? Nie, to nie młodzi są roszczeniowi tylko ci tzw pracodafcy, którzy przejęli biznesy po tatusiach bo im powiedzieli, że syneczki są w tym świetni a inni niech za nich robią. Nie spotkałam jeszcze w życiu prawdziwego uczciwego i nieroszczeniowegopracodawcy!!!
kkk
rok temu
za najniższa krajową to ja mogę przyjść do pracy, ale nie koniecznie pracować... tak jak płaca tak sie pracuje! jak można dzisiaj człowiekowi oferowac 2700 zł na rękę???? na co to ma starczy? pozniej sie dziwia ze młodzi nie chca robić, nie to pokolenie nie te czasy.... Niech sie ciesza ze w ogole ktos przyszedł...
Marek
2 lata temu
Jest takie powiedzenie: "Jak sobie pościelisz tak się wyśpisz". Młode pokolenie jest tak pracowite jak zostało nauczone pracy - tylko tyle i aż tyle, trzeba było myśleć 20 lat temu czy aby na pewno idea "róbta co chceta" jest taka fajna.
...
Następna strona