Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

Niemiecki gigant płaci Polakom 15 tys. zł na rękę. Szuka pracowników

653
Podziel się:

Mercedes-Benz Group AG, jeden z największych koncernów motoryzacyjnych na świecie, szuka w Polsce pracowników do swoich fabryk w Niemczech. Firma oferuje atrakcyjne warunki zatrudnienia, w tym wynagrodzenie rzędu około 15 tys. złotych miesięcznie.

Niemiecki gigant płaci Polakom 15 tys. zł na rękę. Szuka pracowników
Mercedes-Benz Group AG szuka w Polsce pracowników do swoich fabryk w Niemczech (East News)

Przez lata wyjazd na saksy był dla Polaków szansą na podreperowanie stanu domowego budżetu. Niemcy są jednym z głównych kierunków emigracji zarobkowej Polaków, obok takich krajów jak kraje skandynawskie, Holandia czy Wielka Brytania. I ten trend wcale nie słabnie. Wysokie koszty życia i spowolnienie gospodarcze sprawiają, że Polacy znów szukają pracy za granicą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dealer Rolls-Royce, McLaren, Aston Martina "Sprzedaję 2,5 tys aut rocznie" Piotr Fus w Biznes Klasie

Jest kolejna okazja, by zarobić więcej niż w Polsce, bo pracowników intensywnie poszukuje jeden z najwiekszych koncernów motoryzacyjnych na świecie: Mercedes-Benz Group AG - informuje "Fakt". Potrzebni są mechanicy pojazdów dostawczych do pracy w okolicach Frankfurtu nad Menem. Firma oferuje wynagrodzenie netto w wysokości około 3,3-3,4 tys. euro miesięcznie, a także zapewnia zakwaterowanie w pobliżu miejsca pracy oraz roczną premię w wysokości 1000 euro.

Ale w ogłoszeniach zamieszczonych przez firmę pojawiają się także wyższe stawki, siegające do 3,5 tys. euro, co w przeliczeniu na złote daje od około 12,8 tys. do blisko 15 tys. zł - czytamy w dzienniku.

Premie świąteczne i roczne od zysków

Wynagrodzenia pracowników koncernu w Niemczech są regulowane układem zbiorowym zawartym ze związkiem zawodowym IG Metall, chyba że obowiązuje układ poza zbiorowy. Istnieją różne grupy płacowe, do których pracownik jest zaliczany na podstawie swoich obowiązków i stażu pracy - informuje "Fakt".

W Polsce średnia pensja w 2023 roku według danych Głównego Urzędu Statystycznego wyniosła około 7150 zł brutto. Tymczasem minimalna pensja za naszą zachodnią granicą w tym samym czasie wyniosła prawie 2 tys. euro. To oznacza, że za naszą zachodnią granicą najniżej opłacani pracownicy zarabiają jedną trzecią więcej niż polscy średniacy.

W ubiegłym roku średnie miesięczne wynagrodzenie brutto Polaków pracujących w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Holandii było ponad dwukrotnie wyższe niż w Polsce - tak wynika z raportu Narodowy Bank Polski.

Chcesz mieć wpływ na rozwój serwisu money.pl? Weź udział w badaniu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(653)
Patrick Kowal...
miesiąc temu
Duma narodowa i pamięć o poległych w bitwie pod Cedynią nie pozwala mi na te szparagi.
Ccvx
miesiąc temu
I o to chodzi, konkret Tuska
Bratku
miesiąc temu
Drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Wlej mleko, wsyp 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka wbij do miseczki i lekko roztrzep widelcem. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej do miski. Wsyp sól, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową, masło i dodaj zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od miski. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj ręcznie ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przełóż do z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto ponownie przełóż na stolnicę i wyrabiaj 3-4 minuty. Ciasto przełóż do formy, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z papieru do pieczenia zrób kołnierz, który powinien wystawać ponad formę ok. 20 cm. Babka jest wysoka i urośnie ponad tortownicę. Możesz też użyć gotowej papierowej formy do panettone. Wierzch ciasta polej roztopionym masłem. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 - 35 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i ostudź. Babkę wyjmij z formy, posyp kakao i pokrój na wysokie porcje. Podawaj na święta Bożego Narodzenia i inne okazje :)
Bantustan
miesiąc temu
Wybrane owoce pokrój na małe kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz sól. Wbij jajka i ubij mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wąskim strumieniem wlej olej. Miksuj do połączenia składników. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej i mieszaj łyżką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż kawałki owoców. Formę wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, lekko uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem pokrój na porcje. Podawaj na deser na różne okazje lub bez okazji.
Rafalski
miesiąc temu
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, dodajemy cukier, wsypujemy orzechy. Cały czas mieszając smażymy przez 2-3 minuty, aż cukier zacznie zmieniać kolor. Wtedy wszystko będzie się dziać szybko, bo trzeba uważać, by nie przypalić orzechów. Kiedy cukier zamieni się w brązowy karmel, zawartość patelni przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy orzechy w jednej warstwie. Odstawiamy do wystygnięcia. Czas na kapustę. Kroimy ją na cienkie paski. Najlepiej nożem, by potem kawałki przyjemnie chrupały. Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, dodajemy sól i dłońmi przez dłuższą chwilę je miętoliły, by nieco zmiękły. Odstawiamy na bok. Jabłka, najlepiej twarde i kwaskowane, kroimy na cienki plastry, następnie na długie i cienkie kawałki. Przekładamy do miski i spryskujemy sokiem cytrynowym. Czas na sos. Do naczynia wlewamy olej, sok cytrynowy, dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Nie zapominamy o musztardzie - polecam Ci miodową. Wszystko mieszamy na jednolitą emulsję. Wystudzone orzechy rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Do kapusty dodajemy pokrojone jabłka. Wlewamy sos. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy orzechy i krótko ponownie mieszamy. Surówkę przekładamy do miski do serwowania. Tak, oczywiście, surówkę posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
...
Następna strona