Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Robert Kędzierski
|

RPP utrzymuje stopy procentowe na niezmienionym poziomie. Oto powody

15
Podziel się:

Rada Polityki Pieniężnej na czerwcowym posiedzeniu zdecydowała o pozostawieniu stóp procentowych NBP na dotychczasowym poziomie. Stopa referencyjna wynosi więc 5,75 proc. Jakie są powody tej decyzji? Wiemy to dzięki komunikatowi RPP. Narracja Rady nie uległa znaczącej zmianie.

RPP utrzymuje stopy procentowe na niezmienionym poziomie. Oto powody
RPP podała powody decyzji dotyczącej stóp procentowych (Licencjodawca, Flickr, NBP)

Stopy procentowe decyzją Rady Polityki Pieniężnej zostały utrzymane na dotychczasowym poziomie. Jakie są powody tej decyzji? W motywacji Rady trudno doszukiwać się zaskoczeń.

Jak podano w komunikacie po posiedzeniu RPP, koniunktura w otoczeniu polskiej gospodarki pozostaje osłabiona, mimo pewnej poprawy w ostatnim czasie. W I kwartale 2024 roku roczna dynamika PKB w strefie euro była niska, a w Stanach Zjednoczonych relatywnie wysoka. Niepewność dotycząca perspektyw aktywności w największych gospodarkach nadal się utrzymuje - czytamy w dokumencie opublikowanym na stronach RPP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gala Samochodu Roku Wirtualnej Polski 2024

Stopy procentowe bez zmian. RPP tłumaczy

Argumentacja, po którą sięga Rada w dalszej czasie komunikatu, nie odbiega od tego, co słyszeliśmy wcześniej. Inflacja w największych gospodarkach rozwiniętych, po znaczącym spadku w 2023 roku, w ostatnich miesiącach kształtowała się wciąż nieco powyżej celów inflacyjnych banków centralnych.

"W kierunku niższej inflacji oddziaływało ograniczenie presji kosztowej, widoczne w niskiej dynamice cen produkcji w przemyśle, jak również niska dynamika aktywności w wielu gospodarkach" - czytamy w komunikacie. Jednocześnie inflacja bazowa pozostaje powyżej inflacji ogółem, przy podwyższonej dynamice cen usług.

Ożywienie aktywności gospodarczej w Polsce

RPP podkreśla też, że w Polsce następuje stopniowe ożywienie aktywności gospodarczej. Według wstępnego szacunku GUS, roczna dynamika PKB wyniosła 2,0 proc. rok do roku w I kwartale 2024 r., wobec 1,0 proc. rok do roku w IV kwartale 2023 r. Dodatnio na wzrost PKB wpływała przede wszystkim odbudowa popytu konsumpcyjnego. Natomiast roczna dynamika inwestycji wyraźnie się obniżyła.

Jak wskazano w komunikacie, w kwietniu 2024 r. produkcja przemysłowa i sprzedaż detaliczna były wyższe niż rok wcześniej, podczas gdy produkcja budowlano-montażowa była niższa. Utrzymuje się dobra sytuacja na rynku pracy, w tym niskie bezrobocie. Choć liczba pracujących pozostaje wysoka, to zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw w kwietniu 2024 r. było niższe w ujęciu rocznym. Jednocześnie dynamika wynagrodzeń utrzymuje się na wysokim poziomie.

Inflacja CPI w maju 2024 r.

Według szybkiego szacunku GUS, roczny wskaźnik inflacji CPI w maju 2024 r. wyniósł 2,5 proc., wobec 2,4 proc. w kwietniu 2024 r. W maju wzrosła roczna dynamika cen energii, w tym paliw. Z kolei roczna dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych nieznacznie się obniżyła. Na podstawie danych GUS można szacować, że w maju ponownie obniżyła się inflacja po wyłączeniu cen żywności i energii.

"W kwietniu 2024 r. utrzymywał się wyraźny spadek cen produkcji sprzedanej przemysłu w ujęciu rocznym, potwierdzając wygasanie większości zewnętrznych szoków podażowych oraz ograniczenie presji kosztowej. Wraz z relatywnie niską – mimo pewnego przyspieszenia – dynamiką aktywności gospodarczej ogranicza to dynamikę cen towarów i usług konsumpcyjnych" - zaznaczono w komunikacie. Rada ocenia także, że obniżaniu inflacji sprzyja umocnienie kursu złotego, spójne z fundamentami polskiej gospodarki.

Perspektywy inflacji w kolejnych kwartałach

W ocenie RPP, napływające dane wskazują, że mimo obserwowanego ożywienia gospodarczego, presja popytowa i kosztowa w polskiej gospodarce pozostają niskie, co w warunkach osłabionej koniunktury i niższej presji inflacyjnej za granicą ogranicza krajową inflację. W efekcie w II kwartale 2024 r. roczna dynamika CPI będzie kształtowała się na poziomie zgodnym z celem inflacyjnym NBP. Towarzyszyć temu będzie niższa niż w poprzednich kwartałach inflacja bazowa, choć – wobec podwyższonej dynamiki cen usług – pozostanie ona wyższa od inflacji CPI.

Jak podkreślono w komunikacie, w kolejnych kwartałach kształtowanie się inflacji obarczone jest jednak znaczną niepewnością, związaną m.in. z wpływem polityki fiskalnej i regulacyjnej na procesy cenowe, w tym na oczekiwania inflacyjne, a także tempem ożywienia gospodarczego w Polsce oraz sytuacją na rynku pracy. W przypadku podniesienia cen energii w II połowie 2024 r. inflacja wzrośnie. Jednocześnie w średnim okresie w kierunku wyższej presji popytowej w gospodarce oddziaływać będzie wyraźny wzrost wynagrodzeń, w tym w związku z podwyżkami płac w sektorze publicznym.

W tych warunkach Rada postanowiła utrzymać stopy procentowe na niezmienionym poziomie. RPP ocenia, że obecny poziom stóp procentowych NBP sprzyja realizacji celu inflacyjnego w średnim okresie. Dalsze decyzje Rady będą zależne od napływających informacji dotyczących perspektyw inflacji i aktywności gospodarczej.

NBP zapewnia, że będzie nadal podejmował wszelkie niezbędne działania dla zapewnienia stabilności makroekonomicznej i finansowej, w tym przede wszystkim dla trwałego powrotu inflacji do celu inflacyjnego NBP w średnim okresie. "NBP może stosować interwencje na rynku walutowym" - podsumowano w komunikacie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(15)
hanys
3 tyg. temu
Obraną cebulą pokrój na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy cebula stanie się szklista (ale nie zrumieniona!) dodaj ryż. Całość mieszając smaż, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Wlej wino, wymieszaj, gotuj pół minuty (możesz nie dodawać wina i od razu ryż zalać bulionem) Dodaj pierwszą szklankę bulionu i dalej gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu. Wlewaj porcjami pozostały bulion - za każdym razem po wchłonięciu poprzedniej porcji. Kontynuuj gotowanie i dolewanie bulionu, aż ryż będzie "al dente. Dodaj kalafiora, wymieszaj, trzymaj na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając. Zestaw z ognia, dodaj łyżkę masła oraz parmezan, dopraw świeżo zmielonym pieprzem (i ewentualnie solą, jeśli bulion nie był słony) wymieszaj, odstaw na kilkach chwil, by smaki się wymieszały. Pomidora pokrój na ćwiarki, usuń sok i nasiona, następnie pokrój na drobną kostkę.
Czorny
3 tyg. temu
Cebulę kroimy zaś na drobną kosteczkę. Ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki, bo przecież lubimy widzieć potem w zupie, co jemy :) Korzeń pietruszki kroimy na cienkie półplastry. W taki sam sposób postępujemy z marchewką. A kawałek selera kroimy na cienkie słupki, by ładnie się prezentował w zupie. Ziemniaki, najlepiej typu sałatkowego, czyli o dużej zawartości skrobi, kroimy na zgrabną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, lekko solimy i cały czas mieszając, smażymy przez około minutę, aż zacznie się szklić. Dodajemy pora, mieszamy i smażymy kilka chwil. Wsypujemy marchewkę, pietruszkę i kawałki selera. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 7-10 minut, aż będą miękkie. Teraz czas na przygotowanie brokuła. Dzielimy go na małe kawałki, takie na "jeden kęs". Gotujemy na parze przez 4 minuty, powinien być jeszcze zupełnie twardy. Od razu przekładamy do miski z zimną wodą, dzięki czemu zachowa swój piękny, zielony kolor. Trzymamy w wodzie przez kilka chwil, następnie odsączamy. Dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy dosłownie jedną minutkę. Wlewamy słodką śmietankę, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Krakusek
3 tyg. temu
Do garnka wlej sok jabłkowy. Dodaj pozostałe składniki poza cydrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy syrop zredukuje się trochę przecedź go przez sitko. Przyprawy możesz wyrzucić. Syrop wlej z powrotem do garnka, dodaj cydr. Jeśli jest potrzebne podgrzej jeszcze chwilę, ale nie za długo. Podawaj z plastrami jabłka. Idealny napój po zimowym spacerze :)
Sebastian
3 tyg. temu
arkówkę pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm. Obraną cebulą pokrój na niezbyt cienkie piórka. Boczek pokrój na drobną kostkę. Rozpal ogień, powieś nad nim kociołek, kiedy się rozgrzeje wrzuć boczek i często mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż wytopi się z niego tłuszcz (jeśli boczek będzie bardzo chudy, dodaj trochę oleju). Do podsmażonego boczku dodaj cebulę, wymieszaj i smaż, aż się zacznie szklić. Dodaj karkówkę, oba rodzaje pasty i tyle wody, by przykryła mięso z cebulą. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 50-60 minut, aż karkówka będzie miękka - pamiętaj, by uzupełniać wodę, kiedy mocno odparuje. Gotowy gulasz - powinien być dość gęsty - dopraw pieprzem i ewentualnie solą (ostrożnie, bo pasty paprykowe są dość słone). Podawaj gulasz posypany drobno pokrojoną papryką. Możesz go także udekorować kleksem kwaśnej śmietany. Najlepiej smakuje (niestety) z białym pieczywem :)
Lukrowany
3 tyg. temu
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, kakao i sól. Dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przełóż masło, wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj, aż masa stanie się jasna i puszysta. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Miksuj do połączenia składników. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki. Dodaj jogurt i barwnik spożywczy. Miksuj na niskich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto przelej do tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Kiedy ciasto stygnie, przygotuj krem. Śmietankę ubij na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie serek mascarpone. Miksuj, aż krem będzie puszysty i gęsty. Wstaw do lodówki. Zimne ciasto przekrój na 4 blaty, z czego górny powinien być bardzo cienki. Cienki blat pokrusz palcami. Dolny blat ułóż na paterze lub dużym okrągłym talerzu. Rozsmaruj 1/4 kremu. Przykryj drugim blatem i wyłóż kolejną 1/4 kremu. Ułóż trzeci blat. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Boki i środek ciasta posyp pokruszonym pierwszym blatem. Ciasto możesz też udekorować różyczkami z kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj na różne okazje, święta i nie tylko.