Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Trzynasta emerytura. Część seniorów dostanie mniej. Oto powód

89
Podziel się:

Zakład Ubezpieczeń Społecznych rozpoczął wypłaty trzynastych emerytur. Do blisko 913 tys. osób trafiło łącznie ponad 1,6 mld zł. Kolejny termin wypłaty trzynastek przypada na 5 kwietnia. "Super Express" informuje, że część seniorów dostanie niższe trzynastki, nawet o 200 zł.

Trzynasta emerytura. Część seniorów dostanie mniej. Oto powód
Pierwsi emeryci otrzymali już trzynastki (Adobe Stock, Piotr Latacha)

Trzynastki są wypłacane w takiej samej wysokości, jak emerytura minimalna w danym roku. Po marcowej waloryzacji emeryci mogą liczyć na większy zastrzyk gotówki.

W tym roku trzynasta emerytura wynosi 1780,96 zł brutto. Aby ja otrzymać, nie trzeba składać żadnego wniosku, ZUS przyzna ją automatycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Na koncie ma 9,5 mln zł. Jak do tego doszedł? "Byłem młodym pelikanem" Marcin Iwuć w Biznes Klasie

"Super Express" informuje, że niektórzy emeryci dostaną niższą "trzynastkę", a to wszystko ze względu na  kwotę wolną od podatku.

"W przypadku, jeśli kwota trzynastki i bazowej emerytury wynosi łącznie więcej niż 2500 zł, senior przestanie się mieścić w kwocie wolnej od podatku (która wynosi 30 tys. zł rocznie, czyli 2500 zł miesięcznie" - informuje dziennik. Emerytowi zostanie potrącona zaliczka na podatek.

"Super Express" dodaje, że w związku z tym niektórzy seniorzy dostaną nawet 200 zł mniej.

Trzynasta emerytura. Najważniejsze zasady

Trzynaste emerytury będą wypłacane wraz ze świadczeniem podstawowym, w terminie jego wypłaty. A te następują: 1., 6., 10., 15., 20. i 25. dnia każdego miesiąca.

Jak wyjaśnił ZUS, wypłaty realizowane są tak, aby do wyznaczonego terminu pieniądze dotarły do klientów. Dlatego jeśli termin wypłaty świadczenia wypada na dzień wolny od pracy, to wypłacane jest ono na tyle wcześniej, aby najpóźniej w ostatnim dniu roboczym, tuż przed terminem wypłaty, środki trafiły do emeryta czy rencisty.

Osoby, które świadczenia pobierają 1, 6 i 20 kwietnia – otrzymają je odpowiednio wcześniej, tzn. najpóźniej 29 marca, 5 kwietnia i 19 kwietnia.

Dodatkowe roczne świadczenie pieniężne przysługuje osobom, które 31 marca br. mają prawo do wypłaty emerytury – w tym emerytury pomostowej, okresowej emerytury kapitałowej i emerytury częściowej, renty z tytułu niezdolności do pracy, renty rodzinnej i zasiłku przedemerytalnego.

Kto powinien otrzymać nagrodę Money.pl w kategorii "Wkład za edukację finansową"? Zadecyduj i oddaj swój głos!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(89)
Halo
2 miesiące temu
Ziemniaki sałatkowe kroimy na podobną kostkę jak cukinie. Dlaczego sałatkowe? A dlatego, że nie rozpadają się podczas gotowania. Obrane ząbki czosnku kroimy zaś na cienkie plasterki, a małą cebulę na jak najdrobniejszą kosteczkę. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy, by wszystkie kawałki były dobrze doprawione. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i cukinie. Lekko solimy, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż kawałki cukinii zaczną się szklić. Dodajemy mięsko, mieszamy i smażymy często mieszając, aż wszystkie kawałki mięska zmienią kolor. Wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, czyli przez około 7-9 minut. W tym czasie siekamy zioła: bazylię i natkę pietruszki. A jak masz pod ręką tymianek i oregano, to nie zawahaj się ich użyć. Kiedy ziemniaki będę miękkie, do zupy dodajemy gotowy, zielony sos pesto. Wlewamy słodką śmietankę, wsypujemy zioła. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczny zupy, śmietankę zastąp mlekiem. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szpinak. Mieszamy, trzymamy na ogniu kilka chwil, aż liście zwiędną i nabiorą intensywnego koloru. Zupę doprawiamy czarnym pieprzem. Tylko nim, bo soli już nie trzeba :)
Markiz
2 miesiące temu
Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wsypujemy suszone grzyby. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Kiełbasę i boczek kroimy na niezbyt drobną kostkę. Żurek będzie smaczniejszy i bogatszy w smaku, jeśli użyjemy różnych rodzajów kiełbasy. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę. Smażymy często mieszając na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż cebula zacznie się szklić, a mięso przypiekać na brzegach. Przekładamy wszystko do zupy, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Żurek doprawiamy sporą ilością suszonego majeranku. Kiedy grzyby będą miękkie, wlewamy zakwas na żurek. Dodajemy czubatą łyżkę tartego chrzanu. Nie zapominamy o świeżo zmielonym czarnym pieprzu. Wszystko mieszamy i trzymamy na małym ogniu przez kilka dłuższych chwil. Śmietanę solimy, mieszamy, dodajemy kilka łyżek gorącego żurku, dokładnie ponownie mieszamy. Wlewamy do zupy. Wyłączamy ogień, wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki
Mak
2 miesiące temu
Surową, białą kiełbasę wkładamy do zimnej wody. Pamiętaj, by kupować tylko taką, która zawiera naturalne składniki, bez żadnych chemicznych dodatków. Wodę, na średnim ogniu, doprowadzamy prawie do wrzenia. Trzymamy w niej kiełbasę 2 minuty, następnie wyjmujemy na talerz. A w czasie parzenia kiełbasy przygotowujemy pozostałe składniki. Cebule kroimy na półplastry o grubości około 0,5 cm. Do tej potrawy najlepsze są twarde, lekko kwaśne jabłka, bo słodycz nam zapewnią rodzynki. Nieobrane jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, spryskujemy sokiem z cytryny, mieszamy, by wszystkie kawałki się nim pokryły. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy często mieszając przez 3-4 minuty, aż zacznie się szklić. Dodajemy jabłka, mieszamy i smażymy minutkę, nie dłużej. Doprawiamy czubatą łyżką suszonego majeranku, wierz mi, wcale go nie trzeba rozcierać, by potrawa miała jego aromat. Pikantną nutkę zapewni nam płaska łyżeczka płatków chili. Oczywiście nie zapominamy o świeżo zmielonym czarnym pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy odsączone rodzynki, jeszcze raz mieszamy. Wlewamy sok jabłkowy, z boku patelni i powoli, by nie zmyć przypraw z jabłek i cebuli. Jeśli Twojej patelni nie można używać w piekarniku, wcześniej jej zawartość przełóż do naczynia żaroodpornego. Na jabłkach z cebulą układamy kawałki kiełbasy.
Franek
3 miesiące temu
Oddajcie to co się należy opłacane składki za pracę w szczególnych warunkach rekompensatę za tę pracę OFE kture zagraliście i zabranie legalnie nabytej wcześniejszej emerytury potrafiliście wszystkie wcześniej pobrane po 65 r i wypłacie trzydzieści procent renty po wypadku w pracy a dlaczego jak ktoś był ubezpieczony
486
4 miesiące temu
Ale to jest oszustwo
...
Następna strona