O wysokich cenach warzyw, szczególnie papryki, pisaliśmy w drugiej połowie lutego. Skokowe podwyżki można było zauważyć na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym "Bronisze".
Średnia cena 1 kg papryki czerwonej z importu w skupie w Broniszach wynosiła 20 zł. Natomiast jeszcze 20 listopada ubiegłego roku za kilogram krajowego warzywa należało zapłacić przeciętnie 7,25 zł. Dodajmy jednak, że obecnie sałatę czy paprykę mamy z importu.
Zdaniem Macieja Kmery, eksperta rynku Bronisze, obecnie w sklepach dominuje papryka z Hiszpanii, ale na półkach widać też turecką. Tę w jednym z marketów sprzedawano jeszcze w lutym w cenie 38,99 zł/kg.
- Eksporterzy badają rynek, nie są skorzy do sprzedawania papryki taniej. Widzą, że jest popyt, i podaż nie wystarcza. Dlatego nie chcą sprzedawać swojego produktu taniej od papryki hiszpańskiej - ocenił dla serwisu sadyogrody.pl.
A cena papryki hiszpańskiej w detalu dochodzi do 24-25 zł/kg.
Cebula droga jak nigdy
Papryka nie może jednak równać się z cebulą. Podwyżki cen tego warzywa są coraz bardziej odczuwalne.
Cebula cały czas drożeje. Producenci i handlowcy zaczynają się zastanawiać, czy będzie sprzedawalna, czy cena będzie akceptowana. Obecnie cena cebuli jest od 4 do 4,60 zł za kg. Pada rekord dotąd nienotowany. Cena cebuli doszła do euro za kilogram - podkreśla Maciej Kmera.
Na półki trafia też cebula z Turcji, która ma być "coraz lepszej jakości". Natomiast za sałatę lodową trzeba zapłacić nawet 8 zł.
Te warzywa tanieją
Według danych z rynku Bronisze spadają ceny cukinii i bakłażana. Te warzywa kosztują odpowiednio 8-9 zł/kg i 9-10 zł/kg.
Z kolei cena pomidora malinowego z Turcji w skupie dochodzi do 18 zł/kg. Zwykły pomidor kosztuje ok. 10 zł/kg.