Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Sebastian Ogórek
|

Awans Polski w rankingu bezpieczeństwa żywności. Kolejny dobry wynik z rzędu

3
Podziel się:

W tym roku pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła 27. pozycję na świecie, awansując o dwa miejsca. W Europie zaś osiągnęła 17. pozycję - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113 krajów.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowywany jest od 2012 roku przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy DuPont, która jest jednym z największych koncernów chemicznych na świecie.

Indeks opracowywany jest na podstawie danych pochodzących m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego. Ocenie podlega 28 czynników pomiarowych, zgrupowanych w trzy kategorie - osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo.

Od 2014 r. w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Polska utrzymuje trend wzrostowy. Punktacja dla kraju w tym roku wyniosła 74,1 pkt. na 100 możliwych. Wraz z niewielkim wzrostem (0,2 pkt.) w porównaniu z poprzednim rokiem w ogólnym rankingu Polska uplasowała się na 27. miejscu, czyli o dwa miejsca wyżej. Obecnie znajduje się pomiędzy Kuwejtem i Omanem. Wśród krajów europejskich Polska zajmuje 17. pozycję, tuż za Czechami i przed Grecją.

* Pomysł na biznes: Żywność ekologiczna *

Spośród analizowanych czynników Polska może pochwalić się osiągnięciem najwyższych możliwych wyników w trzech obszarach - w dostępie dla rolników do finansowania, obecności systemów zabezpieczenia żywnościowego i standardach żywieniowych (100 pkt.).

Wysoką punktację Polska uzyskała również w przypadku bezpieczeństwa żywności (98,6 pkt.) i procenta populacji żyjącego poniżej światowego progu ubóstwa (99,7 pkt.). W porównaniu z rokiem poprzednim, najwyższy wzrost odnotowano w obszarze wydatków publicznych na badania i rozwój w rolnictwie (wzrost o 12,5 pkt.), co pod tym względem umiejscawia Polskę na 12. miejscu na świecie.

Najsłabiej prezentują się wyniki dotyczące zmienności produkcji rolnej (mimo 1,5 pkt. wzrostu, w tej kategorii Polska zajmuje 62. miejsce), infrastruktury rolniczej (56. miejsce) i stabilności politycznej (51.).

W tym roku po raz pierwszy wyodrębniono kolejny wskaźnik "zasoby naturalne", który określa zagrożenia związane z klimatem i zasobami naturalnymi. W tej kategorii Polska zajęła 7. miejsce w rankingu, tuż za Szwajcarią i Węgrami. Najlepsze wyniki osiągnęły: Dania, Słowacja, Austria i Czechy.

Tegoroczny ranking Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego wskazuje, że ponad 60 proc. krajów odnotowało pogorszenie wyników w porównaniu do ubiegłego roku. Na pierwszym miejscu znalazła się Irlandia, która wyprzedziła USA, m.in. dzięki utrzymującym się wysokim inwestycjom publicznym na badania i rozwój.

Ranking pokazuje ponadto, że pogarszająca się sytuacja polityczna i konflikty wpływają zarówno na kraje ubogie, jak i bogate, ponieważ zwiększona migracja napędza mechanizmy pomocy społecznej. Zaś wskaźnik "zasoby naturalne" pokazuje, że Europa i Ameryka Północna są szczególnie narażone na powodzie i wyczerpanie dostaw świeżej wody.

autor: Anna Wysoczańska

gospodarka
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(3)
WYRÓŻNIONE
Katarzyna
7 lat temu
Proszę o źródło artykułu. Z góry dziękuję.
Rolniczka
7 lat temu
Ale pierdoły. To nie wynik jakiegoś tam rządu, a obecnego to już w szczególności nie tylko pracy polskich przedsiębiorców. Zresztą pamiętam jak zaczynały się przekształcenia polityczne w Polsce to wtedy polska żywność była naprawdę ekologiczna i to cała. Dobre żarcie brało się stąd, że nie było zwyczajnie nawozów sztucznych albo były bardzo drogie, nie było żadnych chemicznych środków zwalczających chwasty czy choroby itd. Dziki zachód po pewnym czasie odkrył polskie żarcie i dość późno zajarzył, że to ich nie truje. Tą drogą polscy rolnicy i producenci podążają do dziś choć poprawiły się warunki produkcji.
jedynka
7 lat temu
Bo to nie chodzi o bezpieczeństwo żywności, to chodzi o to by nowa PIBŻ grała tak jak chcą producenckie grupy lobbingowe, chcą jak najwięcej zarobić a zdrowa żywność i zdrowie Polaków mają gdzieś .........
NAJNOWSZE KOMENTARZE (3)
jedynka
7 lat temu
Bo to nie chodzi o bezpieczeństwo żywności, to chodzi o to by nowa PIBŻ grała tak jak chcą producenckie grupy lobbingowe, chcą jak najwięcej zarobić a zdrowa żywność i zdrowie Polaków mają gdzieś .........
Katarzyna
7 lat temu
Proszę o źródło artykułu. Z góry dziękuję.
Rolniczka
7 lat temu
Ale pierdoły. To nie wynik jakiegoś tam rządu, a obecnego to już w szczególności nie tylko pracy polskich przedsiębiorców. Zresztą pamiętam jak zaczynały się przekształcenia polityczne w Polsce to wtedy polska żywność była naprawdę ekologiczna i to cała. Dobre żarcie brało się stąd, że nie było zwyczajnie nawozów sztucznych albo były bardzo drogie, nie było żadnych chemicznych środków zwalczających chwasty czy choroby itd. Dziki zachód po pewnym czasie odkrył polskie żarcie i dość późno zajarzył, że to ich nie truje. Tą drogą polscy rolnicy i producenci podążają do dziś choć poprawiły się warunki produkcji.