Długa zima nie powinna spowodować znaczącej podwyżki cen żywności. Eksperci przewidują jednak, że zyski producentów i przetwórców mogą być mniejsze.
Profesor Andrzej Kowalski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej mówi, że rolnicy już ponieśli dodatkowe koszty chociażby ogrzewając silosy, magazyny i budynki inwentarskie. Do tego skrócił się okres wegetacji roślin co powoduje teraz spiętrzenie prac polowych. _ - O tej porze na południu Polski, rolnicy zapominali o pracach polowych, a zwierzęta wychodziły na pastwiska. W tym roku to się znacznie opóźniło - _ mówi profesor.
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba uspokaja jednak, że przedłużająca się zima nie jest dla rolników problemem, z którym by sobie nie poradzili._ - Na szczęście mieliśmy dywan ze śniegu, który uratował rośliny - _przekonuje.
Długa zima spowodowała opóźnienie wysiewu niektórych upraw. Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner ocenia, że wzrosną ceny surowców. Droższe będą owoce, warzywa i mięso, ale nie dla klientów, którzy kupują je na sklepowych półkach. Wzrost cen surowców najsilniej odczują więc przetwórcy, którzy po prostu mniej zarobią. _ - Ruchy cenowe nie będą wielkie. Jednak przez to część przetwórców zarobi niewiele, a nawet straci - _mówi Gantner.
Jeśli maj będzie bardzo suchy i gorący, problem z surowcami dla przetwórców może się jeszcze pogłębić. Polska Federacja Producentów Żywności szacuje, że w tym i przyszłym roku z rynku może zniknąć od pięciu do dziesięciu procent małych firm.
Czytaj więcej w Money.pl Dodaj wykresy do Twojej strony internetowej