Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Gazeta Wyborcza" 2 - wirusem w bakterię?

0
Podziel się:

Odpowiedzią naukowców na pojawiające się nowe coraz bardziej zjadliwe bakterie są kolejne, coraz silniejsze antybiotyki. Amerykanie tymczasem postawili na inną strategię - "napuszczają" na bakterie ich naturalnych wrogów - wirusy zwane fagami - czytamy na stronach naukowych dzisiejszej Gazety Wyborczej.

Wystarczy kilka sekund, by zniszczyć agresywne bakterie - dwoinki zapalenia płuc "szykujące się" do wywołania choroby. Zabójcą tych bakterii jest wirus, a ściślej mówiąc - bakteriofag. Wirusy-bakteriofagi nie są groźne dla zwierząt czy człowieka. Ich jedynym pożywieniem są bowiem bakterie, tak jak misiów koala - liście eukaliptusa. Bakteriofag zabija swoją ofiarę dzięki wytwarzanym enzymom: holinie, która osłabia ścianę komórkową bakterii, i kolejnym dwóm: lizozymowi i amidazie, które trawią taką "nadgryzioną" ścianę. Co ciekawe, fag po namnożeniu się wewnątrz bakterii może ją bez przeszkód opuścić i zaatakować kolejne. A co najważniejsze - "nadtrawiona" przez fagi komórka bakterii ginie.
"Wirus dla bakterii wilkiem" - artykuł w Gazecie Wyborczej.

iar/zasadzinska

wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)