Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Życie Warszawy" - zmodyfikowana żywność

0
Podziel się:

Polacy prawie nic nie wiedzą o żywności transgenicznej - wynika z najnowszego raportu ogłoszonego przez Instytut na rzecz Ekorozwoju. Tymczasem - jak pisze "Życie Warszawy" w artykule "Mutanty na talerzu" - na potrawy z roślin genetycznie zmodyfikowanych możemy natknąć się coraz częściej.

I to wcale o tym nie wiedząc.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie to rośliny, zwierzęta i drobnoustroje, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Głównie po to, by poprawić ich właściwości. Przy użyciu zmienionych genetycznie organizmów można też niszczyć szkodliwe odpady. Jednak to, co najbardziej dotyczy konsumentów, to żywność.
Pod koniec października weszła w życie ustawa o warunkach żywności i żywienia. Nakazuje ona znakowanie żywności transgenicznej i możliwość dostępu do rejestru tych produktów oraz ich producentów. Niestety, na razie to kolejna martwa ustawa, bowiem nie ma do niej przepisów wykonawczych. Powinno je wydać Ministerstwo Środowiska, jednak jego rzecznik Przemysław Szustakiewicz nie wiedział nawet początkowo, że ustawa podlega jego resortowi. Potem dziennikarze dowiedzieli się, że zgodnie z prawem resort ma na to czas do połowy przyszłego roku.

iar/smogo/dyd

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)