Mamy rekordową nadwyżkę w handlu żywnością.
Sprzedaż będzie większa o prawie 1 miliard euro niż wyniesie tegoroczny import żywności i płodów. To najlepszy wynik w historii III RP.
Z raportu przedstawionego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa wynika, że prawie 70 procent eksportu naszej żywności trafia do Unii Europejskiej.
Na ten sukces wpłynęły: wejście Polski do Unii, wysokie ceny na rynkach światowych, poprawa konkurencyjności naszych gospodarstw.
Polskie hity esksportowe to przetwory mleczne, produkty mięsne, ryby i wyroby cukiernicze.
Wiesław Łopaciuk z Instytutu w rozmowie z IAR przestrzega jednak, że przyszły rok może już nie być tak dobry. Jego zdaniem zbyt mocny złoty może spowodować spadek opłacalności eksportu.
W handlu polskimi produktami rolnymi maleje udział Rosji, która przed kryzysem ekonomicznym w 1998 roku była największym importerem naszej żywności.