W lipcu ceny były średnio o 2,9 proc. wyższe niż rok wcześniej - wynika z najnowszych danych GUS. Żywność idzie w górę średnio 6,8 proc. w skali roku. W dwucyfrowym tempie drożeje wieprzowina (12,4 proc.), warzywa (32,4 proc.) czy cukier (28,4 proc.).
"Rzeczpospolita" zrobiła jednak własne porównanie, w którym sprawdziła ceny popularnych 37 produktów i usług zakupionych przez hipotetyczną czteroosobową rodzinę. Wynika z niego, że w czerwcu produkty i usługi zdrożały o 3,9 proc. w porównaniu z tym samym miesiącem w roku ubiegłym.
Co drożało najbardziej? Zdaniem "Rzeczpospolitej" cebula oraz ziemniaki - tu ceny poszły w górę dwukrotnie. Kilogram cebuli kosztował w 2018 r. 2,51 zł, a w tym 5,23 zł. Mocno podrożały też herbata czy cukier. Wizyta u lekarza specjalisty kosztuje średnio 112 zł, o osiem złotych więcej niż rok wcześniej.
- Wzrost płac niewątpliwie będzie wywierał w przyszłości presję na wzrost cen żywności. Wyzwaniem dla branży są bowiem nie tylko rosnące wynagrodzenia, ale też problemy z pozyskiwaniem pracowników sezonowych w rolnictwie, zatrudnienie pracowników w ubojniach czy znalezienie wykwalifikowanych pracowników średniego szczebla - mówi w rozmowie z dziennikiem Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego w Banku BNP Paribas.
Niedawno w money.pl pisaliśmy, że według danych Eurostatu ceny rosną u nas dużo szybciej niż w strefie euro. Tłumaczy się to w przypadku warzyw ubiegłoroczną i tegoroczną suszą, a jeśli chodzi o wieprzowinę pomorem świń w Chinach. Czytaj więcej>>
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl