Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|
aktualizacja

Zanieczyszczone rybne konserwy. Są niebezpieczne dla zdrowia

152
Podziel się:

Śledzie, szproty i makrele z puszki, w sumie aż 13 wyrobów rybnych zostało wycofanych ze względu na zastosowanie w ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Zanieczyszczone rybne konserwy. Są niebezpieczne dla zdrowia
GIS informuje o wycofaniu konserw rybnych (Thai Union Poland, King Oscar)

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności Unii Europejskiej jest niedozwolona.

Zobacz także: Orange_Razem dla Planety

To właśnie jego ślady znaleziono w rybnych konserwach produkowanych przez Thai Union Poland. Firma poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży aż 13 wyrobów, które mogły zostać zanieczyszczone.

Chodzi o filety z makreli czy śledzia w różnych sosach m.in marki King Oscar oraz szproty produkowane przez firmę Thai Union Poland.

"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez Thai Union Poland wycofaniu wycofaniu wyprodukowanych przez nią wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu" - poinformował GIS.

Zalecił również niespożywanie tych produktów, gdyż mogą zaszkodzić zdrowiu konsumentów.

Jak przekonuje firma w oświadczeniu, decyzja o wycofaniu produktów dotyczy tych, w których wykorzystuje się konkretną serię mączki chleba świętojańskiego w formie surowca, która zawiera niewielkie ilości tlenku etylenu.

"Pragniemy podkreślić, że spożycie tych wycofanych produktów nie ma wpływu na zdrowie konsumentów, ponieważ stosowane przez nas metody produkcji skutecznie usuwają negatywne działanie tlenku etylu" - czytamy.

Jak zaznacza firma, Unia Europejska określiła jednak maksymalne limity tlenku etylenu w surowcach i składnikach stosowanych w wyrobach gotowych, a problem dotyczy także wielu innych firm spożywczych i produktów w całej Unii Europejskiej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(152)
WYRÓŻNIONE
Przezorny
3 lata temu
W obecnych czasach żeby być zdrowym to należy.. nie jeść, nie pić, nie oddychać, nie oglądać TVP i TV Trwam.
Ludobójstwo
3 lata temu
Teraz pytanie do GIS gdzie byliście jak producent dopuszczał te ryby do spożycia??? Ile takich chemicznych, rakotwórczych produktów jemy?
Pola
3 lata temu
Nowotwory atakują i uśmiercają ludzi, bo żywność niby kontrolowana truje nas.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (152)
marta
3 lata temu
Skoro sprzedawali narkotyki to gdzie jest prokuratura ? Jak truli solą drogową to też ich nie obchodziło ...
Konsument
3 lata temu
Jaka kara spotka firme ktora truje klientow-czy tylko pogrozenie palcem.Cos takiego winno byc pokazane w telewizji.
fifi
3 lata temu
Niedługo na tej planecie nie będzie co jeść, bo wszystko zanieczyszczone 🥲
Diler
3 lata temu
Sprzedam 170 g puszkę ryby po 100 zł. Odlot po zjedzeniu gwarantowany.
Gdasław
3 lata temu
Wykryli substancje szkodliwe dlatego ,że PiS tam nie rządzi i nie ma swojego ministranta.
...
Następna strona