Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. MZUG
|

Zapaść w branży mięsnej. Reakcja GUS. Będą badania

8
Podziel się:

Główny Urząd Statystyczny od 1 do 28 czerwca przeprowadzi na terenie całej Polski badanie statystyczne pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego. Otrzymane wyniki posłużą do kształtowania polityki rolnej i żywnościowej kraju - poinformował we wtorek GUS.

Zapaść w branży mięsnej. Reakcja GUS. Będą badania
GUS przeprowadzi w czerwcu badanie pogłowia świń (East News, Piotr Kamionka/REPORTER)

Osoby fizyczne, których gospodarstwa rolne zostały wylosowane do ww. badania, mogą udzielić informacji samodzielnie poprzez wypełnienie formularza przez Internet od 1 do 5 czerwca 2024 r.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gala Samochodu Roku Wirtualnej Polski 2024

Aby wziąć udział w badaniu on-line, należy zalogować się za pomocą loginu z listu prezesa GUS oraz numeru PESEL użytkownika gospodarstwa rolnego. Informacji można udzielić także, rozmawiając z ankieterem w trakcie wywiadu telefonicznego lub kontaktu bezpośredniego w dniach 6 – 28 czerwca 2024 r.

Osoby prawne i jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej mogą udzielić wymaganych informacji poprzez samodzielne wypełnienie formularza przez Internet od 1 do 14 czerwca 2024 r., dostępnego na stronie: badaniarolne2024.stat.gov.pl lub poprzez rozmowę z ankieterem w trakcie wywiadu telefonicznego od 17 do 28 czerwca 2024 r.

Ankieterzy GUS będą zbierali informacje na temat pogłowia świń, zmian zachodzących w gospodarstwie w ciągu minionych 6 miesięcy (urodzenia, padnięcia, sprzedaży czy uboju świń), produkcji żywca wieprzowego, rasy świń, cen zakupu i dzierżawy ziemi.

Celem badania jest pozyskanie rzetelnych danych, które zostaną wykorzystane do analizy zmian w produkcji zwierzęcej oraz oceny ogólnej sytuacji w rolnictwie. Otrzymane wyniki posłużą do kształtowania polityki rolnej i żywnościowej kraju. Korzystać z nich będą instytucje rządowe i samorządowe, naukowcy, ale także sami rolnicy, dla których mogą być one wskazówką przy podejmowaniu decyzji gospodarczych - wyjaśnił GUS.

Zapaść w branży mięsnej

W niedzielę mogliśmy przeczytać, że hodowla świń w Polsce się załamała i będzie bardzo trudno ją odbudować. Upadło wiele gospodarstw - alarmował wiceprezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Krzysztof Borkowski.

Upodobanie Polaków do wieprzowiny nie słabnie. Rocznie zjada się jej w kraju blisko 40 kg na osobę. Dla porównania - w tym czasie statystyczny obywatel konsumuje niewiele ponad 2,5 kg wołowiny.

- Teoretycznie więc, wciąż są warunki do utrzymywania hodowli trzody chlewnej na poziome zbliżonym do tego, jaki mieliśmy, kiedy Polska wchodziła do Unii Europejskiej. Tymczasem od tego czasu pogłowie świń spadło z 18,5 mln sztuk do niespełna 9 mln obecnie - poinformował wiceprezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI Krzysztof Borkowski.

Byliśmy wtedy również eksporterem. Nasz boczek chętnie kupowali m.in. Koreańczycy. Dziś nic już z tego nie zostało. To Polska stała się rynkiem eksportowym wieprzowiny dla innych krajów. Polskie mięso przegrywa konkurencję m.in. z produktami hiszpańskimi - zaznaczył.

Zdaniem Borkowskiego, konsekwencją polityki handlowej stosowanej przez wielkie sieci handlowe, które sprowadzają tańszą wieprzowinę z innych krajów jest brak opłacalności produkcji w Polsce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(8)
Laszlo
miesiąc temu
Jakość mięsa produkowanego w kraju jest wręcz katastrofalna. Kiedy tym problemem zajmie się Sanepid, czy inne organy do tego powołane. Z mięsa i wędlin leje się płyn, zamiast z tym walczyć, wyprodukowano papier do pakowania z nałożoną folią, aby nie przeciekało :). Jaja jak berety, to tylko w Polsce tak może być, a ludzie coraz bardziej chorują na nowotwory, których nie było za komuny.
As1955
miesiąc temu
Rolnicy jak lekarze, stale im mało.
Ryba
miesiąc temu
Ja to się zastanawiam jak to jest że cena żółtego sera przewyższa cenę mięsa? Skąd jest to mięso?
healer
miesiąc temu
przecież mamy się powoli przestawiać na steki z dżdżownic i batony białkowe z karaluchów. Czego nie rozumiecie???
fuuu
miesiąc temu
To obślizłe coś ,co leży w sklepach to NIE mięso !!!.