2016-01-21Podatek bankowy to nie nowość w UE. Rząd zyska 6 mld zł. Co z klientami?
(...) i skuteczne narzędzie polityki fiskalnej rządu - mówi dr Mariusz Andrzejewski. Ekspert z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie przestrzegł zarazem: "Wprowadzenie podatku bankowego przy zastosowaniu jednej (...)2014-12-19Badanie: nadmiar mleka może szkodzić
(...) ze sfermentowanego mleka działają jednak korzystnie. Komentując dla PAP wyniki tego badania dr hab. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zaznaczyła, że miało (...)2014-12-18Ślady obecności Wikingów w X w. w kanadyjskim Archipelagu Arktycznym
(...) powstające w wyniku podgrzewania niektórych skał do bardzo wysokich temperatur. Analiza zawartości pojemnika, przeprowadzona ostatnio przez dr Patrycję Sutherland, badającą w kanadyjskiej Arktyce ślady (...)2015-07-05Polsko-amerykańskie badania grzybów i porostów w Puszczy Białowieskiej
(...) skutecznego antidotum" - podkreśla dr Jordan Zjawiony, profesor z Katedry Nauk Biomolekularnych Wydziału Farmacji Uniwersytetu Missisipi. Dodaje, że Puszcza Białowieska słynie z bogatej flory, która wciąż (...)2014-12-16Zła dieta łączy otyłe matki i karłowate dzieci
(...) krańcach rozważań o żywieniu - mówi dr Amina Aitsi-Selmi z Wydziału Epidemiologii i Zdrowia Publicznego University College London. - Jednak nasze badanie wykazało, że wiele niedożywionych, karłowatych dzieci (...)2016-08-19Sąd oddalił wszystkie zarzutu AMI/Spectotor wobec Medicalgorithmics
(...) zarzuty AMI/Spectocor podniesione w sprawie. Medicalgorithmics poinformował, że sąd uznał za wiarygodne zeznania prezesa półki - dr Marka Dziubińskiego oraz pozostałe dowody przedstawione w sprawie (...)2015-07-03Naukowcy tłumaczą, dlaczego robimy się głodni po alkoholu
(...) dodatkowo sprzyja obniżenie kontroli impulsów, do którego wówczas dochodzi. Aby sprawdzić, jaką rolę pełni w tym zjawisku mózg, naukowcy pod kierunkiem dra Williama J. A. Eilera II z Indiana University (...)2014-12-15Suplement diety Cię nie wyleczy!
(...) komentuje dr n. farm. Aleksandra Karmańska z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Jako suplementy diety sprzedawane są także substancje, które jednocześnie są do nabycia w aptece jako leki na receptę. W tym roku (...)2014-12-15Eksperci: w leczeniu nowotworów nadal odbiegamy od innych krajów UE
(...) . chorych. Dr hab. Magdalena Bielska-Lasota, która koordynowała dane z całej Polski na potrzeby raportu Concord 2, powiedziała, że w naszym kraju podobnie jak w innych regionach stopniowo poprawia (...)2016-08-18Biga: zakaz handlu w niedziele należy wprowadzać stopniowo
(...) Obywatelski projekt ustawy ograniczającej handel w niedzielę cywilizuje rynek pracy, ale ma też liczne słabości, a ich wprowadzenie może negatywnie wpłynąć na gospodarkę - ocenia dr Bartłomiej Biga (...)2014-12-14Stosunki Rosja-Chiny. Ekspert: Rosja staje się politycznym wasalem Chin
(...) - Moskwa i cała Rosja stopniowo coraz bardziej staje się politycznym wasalem Chin i ich zapleczem surowcowym. Niechętnie to akceptuje, by móc opierać się Zachodowi - ocenia dr Michał Lubina (...)2014-05-21Badanie: brytyjskie miasta coraz lepszym miejscem dla komarów
(...) w temperaturach wpływają na zachowanie komarów. W niektórych regionach - np. południowej Europie - choroby pojawiły się właśnie dlatego, że owady zmieniły swoje zwyczaje" - powiedziała współautorka badań dr Amanda (...)2016-08-18Pięć najważniejszych trendów, które odmienią polski sektor finansowy
(...) podkreśla dr Małgorzata Bonikowska, prezes zarządu ośrodka THINKTANK oraz Centrum Stosunków Międzynarodowych. Miejsce 1. Fintech Najistotniejszym trendem, który będzie kształtował sektor finansowy (...)2016-08-18Podrobione jest kradzione
(...) ? Co z âzapożyczeniamiâ i âinspiracjamiâ? Dr Krzysztof Najder ze Stratosfery by Deloitte wskazuje na jeszcze jeden czynnik, który niejako skazuje nas na obcowanie z wieloma kopiami tego samego (...)2015-07-01Chudzi pacjenci z rakiem jelita grubego żyją krócej niż grubi
(...) się w normie, żyli najkrócej" - komentuje główny autor pracy dr Yousuf Zafar. Wskaźnik macy ciała (BMI) jest używany do oceny ryzyka nadwagi, otyłości lub niedowagi. Wylicza się go dzieląc masę ciała podaną (...)wstecz | 55| 56| 57| 58| 59| 60| 61| 62| 63| 64| ... +10| +25| +100| 253 | dalej |